
Yeşilyurt Belediyesi’nin Düzenlediği Sıfır Atık Mucitleri Yarışması’nda Ödüller Sahiplerini Buldu
Yeşilyurt Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü tarafından çevre bilincini artırmak ve geri dönüşüm farkındalığı oluşturmak amacıyla düzenlenen “Sıfır Atık Mucitleri’ temalı ‘ Atık Malzeme Proje Tasarım Yarışması’nın ödül töreni, renkli görüntülere sahne oldu. Genç mucitlerin geri dönüşüm temalı projeleriyle katıldığı yarışmada, sürdürülebilirlik alanında fark yaratan fikirler ödüllendirildi.
Yeşilyurt Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü koordinesinde, İl ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünün destekleriyle düzenlenen yarışmaya, ilkokul ve ortaokul düzeyindeki öğrenciler atıkları azaltma, geri dönüşüm, yeniden kullanım ve çevre dostu teknolojiler gibi alanlarda geliştirdikleri projelerle katıldılar. Yarışmada, sıfır atık temalı özgün projeler değerlendirmeye alındı. Atıkların azaltılması, geri dönüşüm, yeniden kullanım, enerji verimliliği ve çevreye duyarlı teknolojiler gibi konularda geliştirilen projeler, jüri tarafından yenilikçilik, uygulanabilirlik ve çevresel katkı kriterlerine göre puanlandı.
Öğrencilerde atık üretimini azaltmak, geri dönüşümü teşvik etmek, çevreye duyarlılık konularında farkındalık oluşturmak ve yenilikçi çözümleri geliştirmek amacıyla gerçekleşen yarışmada dereceye giren eserler, sergi alanında beğeniye sunuldu. Öğrenciler, geri dönüşüm temalı çalışmalarıyla hem çevresel duyarlılıklarını ortaya koydu hem de yaratıcı fikirleriyle dikkat çekti.
Yeşilyurt İlçesindeki 37 ilkokuldan 79 tasarım, 24 ortaokuldan 58 tasarım olmak üzere toplamda 61 okuldan 137 sıfır atık projesinin yer aldığı yarışmanın ödül töreni ve sergi açılışı yoğun ilgi altında gerçekleşti. Malatya Park AVM fuaye alanında gerçekleşen etkinlikte dereceye giren öğrencilere ödülleri takdim edildi.
Yarışmanın ilkokul kategorisinde birinci “Eski Malzemelerle Yeni ve Temiz Bir Gelecek” projesi ile Suluköy İlkokulundan 4. Sınıf öğrencisi Melik Buğra Gedikli 95,67 puanla birinci olurken, “Mescid-İ Aksa ve Zemzem Kuyusu” projesi ile Şahnahan İlkokulundan 3. Sınıf öğrencisi Berkay Eymen Sevimli 93,34 puanla ikinci, “Geri Dönüşümle Uçuşa Geç” projesi ile Bostanbaşı İlkokulundan 1. Sınıf öğrencisi Göktürk Deveci 93,00 puanla üçüncü oldu.
Ortaokul kategorisinde ise, “TCG Anadolu” projesi ile Özal İmam Hatip Ortaokulundan 7. Sınıf Öğrencisi Muhammed Enes Şekeroğlu 93,34 puanla birinci, “Kuyulu Ev” projesi ile Vali Galip Demirel Ortaokulundan 6. Sınıf Öğrencisi Elif Özevren 93,00 puanla ikinci, “Atıktan Sanata Yeniden Doğuş” projesi ile Tevfik İleri İmam Hatip Ortaokulundan 7. Sınıf Öğrencisi Hilal Neva Şireli 91,34 puanla üçüncü oldu. Yarışmayı birinci olarak tamamlayan öğrenciye laptop, ikinciye bisiklet, üçüncüye ise tablet ile çevre müfettiş belgesi verilirken, eserleri sergilenen tüm öğrencilere çevre müfettiş belgesiyle birlikte çeşitli hediyeler dağıtıldı.
Yeşilyurt Belediye Başkanı Prof. Dr. İlhan Geçit, törende yaptığı konuşmada Yeşilyurt Belediyesinin sıfır atık vizyonunun önemine vurgu yaparak, “Geleceğimizi emanet edeceğimiz çocuklarımızın bu denli duyarlı ve üretken olması bizleri gururlandırıyor. Her biri çevre dostu birer mucit olarak gelecek için umut vadediyor.” diye konuştu.
‘Sıfır Atık Mucitleri Yarışması’ ile sıfır atık, geri dönüşüm ve çevre bilincinin arttırılmasına yönelik farkındalık oluşturan hizmetlerine bir yenisini daha eklediklerini söyleyen Başkan Geçit, yarışmaya katılan tüm okulları ve öğrencileri tebrik etti.
Sıfır atık ve geri dönüşüm sayesinde çevreyi koruma bilincini toplumun her kesimine yaymayı amaçladıklarını sözlerine ekleyen Başkan Geçit, sıfır atık bilincinin küçük yaşlardan itibaren kazandırılmasının önemine dikkat çekerek, “Geleceğimizi emanet edeceğimiz çocuklarımızın ve gençlerimizin çevre konusunda gösterdiği hassasiyet, bizleri son derece memnun etmektedir. Bu tür projelerle, onların hem üretken bireyler olarak gelişmelerini destekliyor hem de çevresel sorunlara karşı farkındalık kazanmalarını sağlıyoruz. Geleceğe miras olarak bırakacağımız en önemli değerlerden biri hiç şüphesiz temiz ve sağlıklı bir çevredir. Her gün farkında olmadan attığımız çöpler, doğaya, suya, havaya zarar veriyor. Ama bunun bir çözümü var! Eğer şimdi harekete geçersek, atıklarımızı geri dönüştürerek, azaltarak ve yeniden kullanarak şehrimizin ve ilçemizin doğal zenginliğini koruyabiliriz. Atıklar geri dönüştürüldüğünde hem doğanın korunacağı hem de ekonomiye katkı sağlanacağı unutulmamalıdır.” ifadelerini kullandı.
Yeşilyurt Belediyesi olarak sıfır atık çalışmalarını önemli bir politika haline getirdiklerini ve bu misyona uygun olarak eğitim çağındaki çocuklarda çevre duyarlılığının arttırılması için birçok faaliyet yürüttüklerini belirten Başkan Geçit, “İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğümüz tarafından düzenlenip, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğümüz ve okullarımızın destekleriyle düzenlediğimiz Sıfır Atık Mucitleri Yarışması ile hem çocuklarımızın çevre duyarlılığını artırmak hem de atık yönetimine katkıda bulunmayı hedef olarak belirledik. Dereceye giren tüm okullarımız ve öğrencilerimizin yanı sıra yarışmaya katılarak ilçemizde ki sıfır atık hareketine destek veren tüm okullarımızı ve öğrencilerimizi de tebrik ediyorum.” diye konuştu.