Kuruluşunun 100. yılını kutlayan Türk Radyoloji Derneği,Antalya'da “TÜRKRAD 2024-45. Ulusal Radyoloji Kongresi”ni düzenliyor. 12Kasım'da başlayan kongre yarın sona erecek. Kongrede, radyolojinin her altdalını içeren oturumların yanı sıra, görüntülemedeki yeni teknolojilere aitsunumlar yer aldı. Türk Radyoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Can Çevikol,kongrenin bilimsel kurulu başkanı Prof. Dr. Berna Oğuz ve derneğin yönetimkurulu üyesi Prof. Dr. Nermin Tunçbilek 'Baştan ayağa ağrı' temasıyladüzenlenen kongreye ilişkin bugün bir basın toplantısı yaptı.
Toplantıda ilk söz alan isim Çevikol oldu. Radyolojikyöntemlerin; hastalık taranması, tanısı ve izlenimi açısından son derece önemliolduğunun altını çizen Çevikol, ülkemizde radyolojik incelemelere olan talebingiderek artmakta olduğunu vurguladı. Girişimsel radyolojinin önemine değinenÇevikol bu yöntemin kanser hastalığındaki tedaviye de katkı sunduğunu belirtti. 'RADYOLOJİNİN ÖNEMİYETERİNCE BİLİNMİYOR' Çevikol, radyoloji uzmanlarının sağlık hizmeti sunumunda enönemli basamaklardan birinde yer aldığına vurgu yaptı ve gereksiz radyolojikincelemelerin artmasının, radyoloji uzmanlarının iş yükünü artırdığına dikkatçekti. Ülkemizin radyoloji uzmanı bakımından dünya ortalamasının altındaolduğunu söyleyen Çevikol, "Derneğimiz, nitelikli uzmanların yetişebilmesiiçin düzenlediği faaliyetler ile bu amaca hizmet etmeye çalışmaktadır.Radyolojinin öneminin, radyoloji uzmanlarının yaptığı işlemlerin ve sağlıkhizmetindeki kritik rolünün halkımız tarafından yeteri kadar bilinmediğinidüşünüyoruz. Bu nedenle derneğimizin öncelikli bir konusu da halkımızınradyolojinin önemi hakkında bilgilendirilmesidir" dedi. 'SAĞLIK HİZMETİNİNBEL KEMİĞİ' Çevikol'dan sonra konuşan kongrenin bilimsel kurulu başkanıProf. Dr. Berna Oğuz, "Radyoloji, ağrıya yaklaşımda sadece tanı konulmaaşamasında değil girişimsel işlemlerle ağrının tedavisinde rol oynamaktadır.Radyoloji, sağlık hizmetlerinin bel kemiği haline gelmiş ve tanıdan, tedaviye,bireysel sağlıktan, toplum sağlığına kadar tüm alanlarda vazgeçilmez konumaulaşmıştır" ifadelerini kullandı.'HER TANIDA UMUT IŞIĞI' Oğuz'dan sonra derneğin yönetim kurulu üyesi Prof. Dr.Nermin Tunçbilek konuştu. Tunçbilek, radyolojinin görünmeyeni görüp, her tanıdaumut ışığı olduğunu söyledi. Radyolojinin meme ve akciğer kanserindeki öneminedikkat çeken Tunçbilek, "Günde 10 veya daha az sigara içenlerde kanserriski 20 kat, günde 4’ten az sigara içenlerde 5 kat artıyor. Akciğer kanserininerken tanısı ve tedavi yönteminde radyolojik görüntüleme yöntemleri hastayönetiminde önemli rol oynamaktadır. Akciğer kanserinde erken teşhis yüzde 77oranında hayat kurtarır" dedi. ANTALYASağlık
Türk Radyoloji Derneği: 'Radyoloji, sağlık hizmetlerinin bel kemiğidir'
Türk Radyoloji Derneği sağlık hizmetlerinin bel kemiği, tanıların umut ışığı olarak ifade ettikleri radyolojinin önemine dikkat çekti.