Dünya

Son dakika: Macaristan, İsveç'in NATO üyeliğini onayladı

Son dakika: Macaristan Parlamentosu, İsveç'in NATO üyeliğini onayladı. Böylelikle İsveç, NATO üyeliği için üye ülkelerin tümünün parlamentolarından vize almış oldu.

Son dakika: Macaristan, İsveç'in NATO üyeliğini onayladı
26-02-2024 22:06

Macaristan Başbakanı Orban'ın da olumlu yaklaşımının ardından Macaristan Parlamentosu bugün İsveç'in NATO üyeliğini onayladı.

İsveç’in NATO’ya üyeliği için 188 milletvekili "evet" oyu kullanırken, 6 milletvekili ise "hayır" oyu verdi.

Türkiye'nin ardından Macaristan Parlamentosu'nun da onay vermesiyle İsveç'in önünde üyelik için fiili bir engel kalmadı. İsveç, Macaristan Cumhurbaşkanı'nın da kararı onamasının ardından İttifak'a üye olma sürecini tamamlayacak.

Kararın ardından açıklama yapan İsveç Başbakanı, "Bugün İsveç için tarihi bir gün. NATO'daki sorumluluklarımızı yerine getirmeye hazırız" dedi.

REKLAM

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg de bir açıklama yaparak, "Macaristan Parlamentosu'nun kararını memnuniyetle karşılıyorum. Artık tüm müttefiklerimiz katılımı onayladı. İsveç'in aramıza katılışı bizi daha güçlü ve güvenli yapacak" ifadesini kullandı.

ABD Macaristan Büyükelçiliği, "İsveç'in NATO'ya katılımı ABD'nin ve müttefiklerin güvenliğini geliştirecek" açıklamasını yaptı.

Rusya-Ukrayna Savaşı'nın başlamasının ardından AB üyesi olmalarına rağmen geleneksel tarafsızlık ilkeleri doğrultusunda NATO üyesi olmayan İsveç ve Finlandiya, politikalarında değişime giderek NATO'ya üyelik başvurusunda bulunmuştu.

Orban hükümeti, AB üyesi olan İsveç’in Macaristan’a yönelik ülkede demokrasi ve hukuk devleti eleştirilerini Macaristan’ın içişlerine karışmak olduğunu öne sürmüş ve bu sebeple İsveç'in İttifak'a katılımını onaylamamıştı.

Türkiye, İsveç'in NATO üyeliğini 25 Ocak'ta onaylamıştı.

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER