Politika

‘Sessiz kalan, korkan birçok çocuk var’

İstanbul Aydın Üniversitesi Öğretim Görevlisi avukat Özlem Şen, “Güvenlik birimlerine yansımayan ve açığa çıkmayan istismar vakalarının sayısı maalesef çok daha fazla bulunmaktadır” ifadelerini kullandı.

‘Sessiz kalan, korkan birçok çocuk var’
13-09-2024 04:05

Türkiye’de istismar konusu son dönemde en önemli sorunlardan biri. Senelere göre bakıldığında çocuğa istismar vakalarında artış yaşandığı görülürken uzmanlar adli makamlara yansımayan “aile içinde halledilen” vakalar var olduğunu belirtti. İstanbul Aydın Üniversitesi Öğretim Görevlisi avukat Özlem Şen, “Güvenlik birimlerine yansımayan ve açığa çıkmayan istismar vakalarının sayısı maalesef çok daha fazla bulunmaktadır” ifadelerini kullandı.

Cumhuriyet’e konuşan Şen, “Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilere göre son 9 yılda, çocukların cinsel istismarına yönelik olaylar üç kat artmıştır. Bu veriler güvenlik birimlerine gelen sayısal veriler olup bir de açığa çıkmayan istismar vakalarının sayısı maalesef çok daha fazla bulunmaktadır. Zira ‘kol kırılır yen içinde kalır’ düşüncesinin hâlâ yaygın olduğu birçok yerleşim yeri var” dedi.

Sonbahar aylarında çocuk istismarı vakalarında artış olduğunu belirten Şen şunları söyledi: “Okullar açılınca yaşadığının istismar olduğunun farkında dahi olmayan, ailesi tarafından beyanı dikkate alınmamış çocuklarla ilgilenen rehber öğretmenler ve sosyal hizmet uzmanları bu istismarı fark edip, savcılığa veya emniyete haber veriyor. Ama sessiz kalan, korkan, sesini duyuramayan maalesef birçok çocuk da var. Aileler ve öğretmenler dikkatli olmalı. Öncelikle çocukta açıklanamayan yara izleri, yanık, darbe izleri varsa, yarayı örtmek için mevsime uygun olmayan bir giyim söz konusuysa bu noktada şüphe duymalıyız."

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER