Ekonomi

İktidar, Çayırhan Santralı’nı özelleştirmeden önce, alanda kamulaştırma yaptı

İktidar, Çayırhan Termik Santralı’nı özelleştirmeden önce alanda kamulaştırma yaptı. Üstelik bu kamulaştırma da “acele” gerçekleştirildi. İktidarın neden bu kadar “acele” ettiği ise dün Resmi Gazete’de yayımlanan duyuru ile belli oldu. Santral ile maden sahaları kam

İktidar, Çayırhan Santralı’nı özelleştirmeden önce, alanda kamulaştırma yaptı
18-09-2024 07:05

İktidar, Çayırhan Termik Santralı’nı özelleştirmeden önce alanda kamulaştırma yaptı. Üstelik bu kamulaştırma da “acele” gerçekleştirildi. İktidarın neden bu kadar “acele” ettiği ise dün Resmi Gazete’de yayımlanan duyuru ile belli oldu. Santral ile maden sahaları kamulaştırılan alanlar ile birlikte ihaleye çıkarıldı. İhaleyi kazanacak şirket, kamulaştırma ile genişletilmiş alanları da işletecek.   

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB), Çayırhan Termik Santralı özelleştirmesi ihalesinde son teklif tarihini 4 Aralık 2024 olarak belirledi. Elektrik Üretim AŞ’ye (EÜAŞ) ait Çayırhan Termik Santralı’nın ticari işletme tarihi 1987. Linyitle çalışan santralda 4 ünite bulunuyor. Kurulu gücü 620 MW.

Ankara Nallıhan’da bulunan santralda özelleştirme öncesinde dikkat çeken bir gelişme yaşandı. Resmi Gazete’de 7 Eylül’de yayımlanan karar ile Çayırhan Termik Santralı’nın ihtiyacı olan kömürün temini amacıyla Ankara Beypazarı’nda yer alan bazı taşınmazlar EÜAŞ tarafından ortada acil bir durum yokken “acele kamulaştırıldı.”

YABANCILAR DA KATILABİLECEK

Bu kamulaştırma kararı maden ruhsat sahasında bulunan kömürün üretilmesi kapsamında yürütülecek olan madencilik faaliyetlerine ait karo sahaları ile yer üstü tesislerine isabet eden taşınmazları kapsıyor. Buna göre, Çayırhan Termik Santralı ile Çayırhan Linyit İşletmesi tarafından kullanılan taşınmazlar “varlık satışı”; ruhsatlar ise “işletme hakkının verilmesi” yöntemiyle bir bütün halinde özelleştirilecek. 

İhale, termik santral, linyit işletmesi tarafından kullanılan taşınırlar, santral ve işletme tarafından kullanılan taşınmazlar, EÜAŞ adına kayıtlı maden ruhsatlarının ve bu ruhsatların kapsadığı maden sahalarını içeriyor. 

İhaleye yalnızca tüzel kişiler ve ortak girişim grupları (OGG) katılabilecek. Gerçek kişiler ve özel yatırım fonları, en az bir tüzel kişinin bulunduğu OGG’de üye olarak yer alabilecek. İhalelere katılabilmek için gizlilik taahhütnamesinin imzalanması zorunluluğu bulunuyor. Teklifler TL cinsinden verilecek. İhale bedeli peşin veya vadeli olarak ödenebilecek. İhaleye yabancı şirketler de girebilecek.

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER