GGC olağanüstü kongresi, Diyarbakır, Mardin, Batman, Bingöl, Elazığ, Şanlıurfa, Şırnak, Ankara, İzmir, Siirt ve Tunceli’den gelen üye gazetecilerin katılımıyla, cemiyetin Sümerpark yerleşkesinde gerçekleşti.
İki listenin yarıştığı seçimde, divan kurulunun oluşmasının ardından, mevcut yönetim tarafından faaliyet raporu okundu. Oybirliği ile oluşturulan divan, okunan faaliyet raporları ve dilek ile temennilerin ardından seçime geçti. 321 üyesi olan cemiyet seçimlerine 247 üye oy kullandı. 4 oyun geçersiz sayıldığı seçimde Felat Bozarslan oyların 123'ünü alarak başkan seçildi.
‘DEMOKRATİK ORTAM SAĞLADIK’
Seçim öncesi konuşma yapan Felat Bozarslan, demokratik ortamın sağlanarak toplanan imzalarla birlikte olağanüstü kongre kararı alındığını anımsatarak, “Geldiğimiz noktada bir cemiyet başkanı, kendi üyesine karşı silahla yaralamaya teşebbüsten, bir ceza aldı. Üstelik bu kendi bürosunun içinde, kendi iş arkadaşlarıyla yaptığı bir tartışma. Hiçbir şekilde cemiyete yansımaması gereken bir olayken, bir gün bir baktık ki, Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti’nden ‘başkanımıza saldırı’ şeklinde açıklama yapıldı. Birçoğu da açıklamayı eleştirdi. Araştırdık ve meslek büyüklerimizle de görüştük. Bizlerden mahkeme sürecini beklememizi istediler. Biz de bekledik ve mahkeme sonucunda ortaya çıktı ki, cemiyet başkanının ‘saldırı’ dediği olay aslında saldırı değil, başkanın üyesine saldırısından ibaretmiş. Üzülerek söylüyorum ki, Türkiye tarihinde bir gazeteciye saldıran, bundan dolayı da ceza alan ve hükmü kesinleşen bir başkana sahibiz. Biz buna karşı çıktık, çıkış sebebimiz de bu oldu. Gazetecinin haklarını savunan bir kuruluşun üyesine saldırması, etik ve kabul edilebilir değildir. Biz istifa edip, yönetim kurulundan birine devretmesini haber ettik. Ancak kendisi kabul etmeyip, ‘elinizden geleni ardınıza koymayın’ dediler. Biz de demokratik ortamı sağladık. Cemiyet başkanının hırsı ve kini nedeniyle 2 arkadaşımız disiplin soruşturmasına tabi tutulmadan, üyelikten atıldılar. Başkanın hırsı ve kini nedeniyle, en demokratik haklarını kullanamıyorlar. Hiçbir yönetim kurulu üyesi veya başkan, üyesine kül tablası fırlatma cüretine sahip değildir. Tüm üyeler, başkan kadar aynı hakka sahiptir. Ötekileştirmek, kafasına kül tablası fırlatmak, açıklama yapmak, bize yakışmaz. 50 yıldır görmediğimiz şeylere şahit olduk. 27 yıldır bu mesleğin içindeyim, ilk kez ayrıştırma, ötekileştirmenin yapıldığını gördüm. Bu insanların sizin üye olup, haklarınızı koruma gibi bir kaygıları yok. Olsaydı 3 yıldır kapınızı çalarlardı. Biz imza topladıktan sonra kapı kapı dolaşıp üye olmanızı istemezlerdi. Kongre sürecinde 120’den fazla üye yapıldı. Yeni üyeler, bölgenin değişik yerlerinden. 3 yıldır üyelerimizi aramayan insanlar, sizleri de aramayacak. Belki 3 yıl sonra, yeni bir seçim dönemine girildiği zaman ararlar” dedi.