Ekonomi

Borsalarda mevsimsel etkiler yatırımcının yanında

ABD borsaları kasım ayında yılın en yüksek performansını gösteriyor. Bunun en önemli sebebi ise toplamda 20 trilyon dolardan fazla varlığı yöneten yatırım fonlarının vergi hasadı stratejisi

Borsalarda mevsimsel etkiler yatırımcının yanında
06-11-2023 15:06

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Kasım ayının başlamasıyla birlikte piyasalarda mevsimsel etkilerle alakalı önemli bir beklenti yayılmaya başladı. Insider’ın haberine göre yatırımcıların bu beklentisinin önemli bir sebebi var.

Haberde, 1950’den bu yana kasım ayının hisse senetleri getirileri açısından en güçlü ay olduğu belirtiliyor. LPL Financial’ın verilerine göre kasım ayından aralık ayına kadar olan dönemse borsa getirilerinin en yüksek olduğu iki aylık dönem.

Kasım ayındaki istikrarlı borsa performansı tarihsel olarak hisse senetleri için yılın en kötü aylık periyodu olan eylül ayından kısa bir süre sonra geliyor. Söz konusu mevsimsel modeller bu yıl da şimdiye kadar kusursuz bir biçimde gerçekleşti. S&P 500 Endeksi eylül ayında %5 düştü ve kasım ayının ilk birkaç gününde %4 yükseldi.

Borsalardaki mevsimsel etkileri açıklamaya çalışan bir dizi teori bulunuyor. Örneğin kötü geçen eylül ayları daha soğuk havaların yatırımcılar üzerinde yarattığı karamsarlık ve Wall Street’te yaz tatili döneminin sona ermesi ardından satışların artması ile açıklanabiliyor.

Yılın son günlerinde yakalanan yükselişler için de ortaya atılan bir teori var. Tatil dönemi iyimserliğinin yayılması ve tüketicilerin hediyelere olan harcamalarının artması ardından hisse senetleri yatırımcıları satıştan çok alımlara teşvik ediliyor. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre bu ralli genellikle ‘Noel rallisi’ olarak adlandırılıyor.

Mevsimsel etkinin ardındaki sebep: Vergi hasadı

Borsalardaki yükselişlerin itici gücü olan, daha az dikkat çekilen ve daha somut kanıtlar içeren bir unsur daha bulunuyor: ABD yatırım fonları için vergi kanunundan kaynaklanan bir tuhaflık.

ABD’de yatırım fonları vergi kaybı hasadı işlemlerini gerçekleştirebilmek için 31 Ekim’e kadar zamanları var. Bu tarih bireysel yatırımcılar için olandan 3 ay önce. Vergi kaybı hasadı, yatırımcıların vergi yükümlülüğünü azaltmak için kullandığı bir ticaret stratejisini olarak biliniyor.

Bank of America’dan Savita Subramanian geçen yıl konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Kurumsal yatırımcılar için vergi kaybı hasadı, 1986 Vergi Reformu Yasası'ndan sonra giderek daha yaygın hale geldi. Yasa 31 Ekim tarihini çoğu yatırım fonunun sermaye bilançosunu açıklaması için son tarih olarak belirliyor” ifadelerine yer verdi.

ABD’de yatırım fonlarının 20 trilyon dolardan fazla hisse senetleri ve tahviller genelinde varlığı yönettiği düşünüldüğünde, bunun piyasalar üzerinde büyük bir etkisi olabilir.

Vergi hasadı, bugüne kadar zarar görmüş bir hisse senedinin satılmasını ve ardından muvazaalı satış vergi ihlalinden kaçınmak için 30 gün yeni alım öncesi beklemeyi gerektiriyor. Yatırım fonları zarar ettikleri hisselerdeki varlıklarını satışa çıkararak vergi yükümlülüklerini azaltıyor ve bu sayede gelecekte değer kazanabilecek hisse senetlerinden doğacak vergi yükümlülüklerini düşürmeyi hedefliyor.

Subramanian açıklamasında, “Tarihsel olarak, ekim ayında kurumsal yatırımcılar tarafından ve 31 Aralık’ta bireysel yatırımcılar tarafından olmak üzere, vergi kesintisi öncesinde perakende yatırımcılar tarafından yapılan vergi kaybı satışına dair kanıtlar gördük. Her iki grup için de yatırım akışları tipik olarak sonraki aylarda tersine döndü” açıklamasında bulundu.

Söz konusu tersine dönüş, özellikle 2023'te olduğu gibi, yıl boyunca çok sayıda kaybeden hisse senedi olduğunda, hisse senetlerini yıl sonuna kadar yükseltmeye yardımcı olabilir. S&P 500 bu yıl yaklaşık %14 artarken, endeksteki Hisse senetlerinin yaklaşık yarısı düştü. Hisselerin üçte birinden fazlası %10'dan fazla geriledi.

Tüm bu vergi kaybı adayı hisseler 31 Ekim’den sonra yükselme eğilimi gösteriyor ve söz konusu tablo borsalarda daha geniş çaplı bir yükselişe yardımcı olabilir.

Subramanian, "1986'dan bu yana, 1 Ocak'tan 31 Ekim'e kadar %10 veya daha fazla düşen hisse senetleri, sonraki üç ay içinde S&P 500'ü ortalama 1,9 puan yükseldi ve performansları %70'lik bir isabet oranıyla S&P 500 Endeksi’ni geride bıraktı" dedi.

Yatırım fonlarının vergi kaybı satışlarının artık geride kalmasıyla birlikte, yatırım fonları sadece birkaç hafta önce sattıkları hisseleri geri almaya başladıkça, hisse senedi fiyatları üzerinde yukarı yönlü baskı olabilir. Bu da yıl sonunda mevsimsel etkilerle tabir edilen yıl sonu yükselişine doğrudan etki edebilir.

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER