Sağlık

Bingöl Devlet Hastanesi'nden çalışanlarda tiroit nodülü tespit edilmesiyle ilgili skandal yanıt

Cumhuriyet’in gündeme getirdiği haberde hastalık belirtisi gösteren sağlık çalışanlarının yönetmelikte belirtilen süreden daha fazla radyasyonlu alanda mesai yaptığı iddiası aktarıldı. Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), hastane yönetimine sorular yöneltti.

Bingöl Devlet Hastanesi'nden çalışanlarda tiroit nodülü tespit edilmesiyle ilgili skandal yanıt
12-09-2024 06:05

Bingöl Devlet Hastanesi’nin anjiyo biriminde çalışan yedi emekçide tiroit nodülü olduğu tespit edildi. Cumhuriyet’in gündeme getirdiği haberde hastalık belirtisi gösteren sağlık çalışanlarının yönetmelikte belirtilen süreden daha fazla radyasyonlu alanda mesai yaptığı iddiası aktarıldı. Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), hastane yönetimine sorular yöneltti. Hastanenin radyasyon ve doz limitlerine ilişkin verdiği yanıtta, “Doz aşımında cihaz ya da ortam kaynaklı bir sorun bulunmamaktadır. Kullanıcı hatasından kaynaklı olduğu raporlanmıştır” ifadeleri kullanıldı. Yönetimin mesleki hastalıkların incelenmesine yönelik yanıtında ise “Sağlık değerlendirilmesi sonucu radyoloji biriminde bir radyoloji teknikeri, anjiyo biriminde yapılan sağlık taramasında iki radyoloji teknikeri, beş hemşire olmak üzere toplam yedi kişide nodül ve yüksek riskli nodül çıkmıştır. İki çalışan üst merkeze sevk edilmiştir. Nodül tespit edilen diğer personellerimizin sevk işlemi devam etmektedir” dendi. 

‘EMEKÇİYİ SUÇLADILAR’

SES Bingöl İl Temsilcisi Recep Balat, sürece ilişkin Cumhuriyet’e açıklamalarda bulundu. Balat, “Bu verdikleri yanıt ile sağlık problemi yaşayan çalışma arkadaşlarımızı suçlamayı tercih etmişler. Ancak radyoloji çalışanları yasal olarak haftada 35 saatten fazla çalıştırılamaz. Kamu tasarruf tedbirleri ve personel atama kısıtlamaları sonucunda, bu durumu kanser riskiyle ödüyorlar” dedi. 

‘KOŞULLAR İYİLEŞTİRİLSİN’

İki sağlık emekçisinin durumunun yüksek riskli olduğunu anımsatan Balat, “Bu arkadaşlarımızın biri daha önce bu nedenden dolayı ameliyat oldu. Sağlık taramaları, altı ayda bir yapılmakta. Ancak ağır iş yükü hem sağlık kontrollerinin aksamasına hem radyasyon riskinin artmasına sebep oluyor. Personel sayısının artırılması, radyasyona karşı daha sıkı denetim yapılması ve sağlık taramalarının aksatılmadan sürdürülmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.  Hemşireler ve Tüm Sağlık Çalışanları Sendikası konuyu yargıya taşıyacağını ve bununla ilgili kentte çeşitli noktalarda eylem yapcaklarını duyurdu.

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER