Kıbrıs

Akademi Sanat Derneği’nin ‘Anka II’ defilesi gerçekleştirildi

Akademi Sanat Derneği’nin “Anne ve Ninelerimize Saygı” sloganını taşıyan ve Kıbrıs kültürünü yansıtan ‘Anka II’ defilesi dün akşam Bellapais Manastırı’nda gerçekleşti. Ninelerimizn sandıklarından çıkan, Kıbrıs…

Akademi Sanat Derneği’nin ‘Anka II’ defilesi gerçekleştirildi
13-05-2024 00:05

Akademi Sanat Derneği’nin “Anne ve Ninelerimize Saygı” sloganını taşıyan ve Kıbrıs kültürünü yansıtan ‘Anka II’ defilesi dün akşam Bellapais Manastırı’nda gerçekleşti.

Ninelerimizn sandıklarından çıkan, Kıbrıs kültürünün motifleri ve kumaşların birleştirildiği, dokumalar, çeşitli dantel ve farklı işlemelerle süslenmiş çarşaflar, masa,sehpa örgütleri ve perdelerden oluşturulan 26 tasarımın yer aldığı defile büyük beğeni topladı.

TC Kültür ve Turizm Bakanlığı , TİKAve Akademi Sanat İşbirliğinde,çeşitli kuurluşlar ve derneklerin katkılarıyla hayat bulan ‘Anka II’ koleksiyonu Gencay Eroğlu ve Adem Öksüzoğlu tarafından hazırlandı.

Defilede, Akademi Sanat Derneği bünyesindeki halk dansları ekiplerinin genç üyeleri ve Günkut Ajans’a bağlı mankenler podyuma çıkarak koleksiyonu tanıttı.

Akademi Sanat Derneği Başkanı Gencay Eroğlu gecede yaptığı konuşmada, Akademi Sanat Derneği, 2008 yılında Atatürk Öğretmen Akademisi okulunun halk dansları ekibinde oynayan öğrencileriyle birlikte kurulduğunu anımsatarak, çocuklar, kadınlar ve yetişkinlerle birlikte farklı alanda çalışmalar yaparak yollarına devam ettiklerini kaydetti.

Derneğin, bünyesinde, bale, halk dansları ekipleri yanı sıra kaybolan Kıbrıs Türk Kültürünü araştıran komitesi ile Kıbrıs Türk Kültürünü yaşatmak ve geleceğe aktarmak amacıyla çalıştığını vurgulayan Eroğlu,bir diğer misyonlarının da bu kültüre sahip çıkacak gençler yetiştirmek olduğunu kaydetti.

ANKA 2 koleksiyonunun, ninelerin sandıklarından çıkan , dantel ve diğer el sanatlarıyla bezenmiş masa örtüleri , perdeler ,dokuma çarşaflardan tasarlandığını söyleyen Eroğlu defile ve koleksiyonun hayat bulmasına katkı sağlayan başta TİKA olmak üzere herkese teşekkürlerini sundu.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar da yaptığı konuşmada, Akademi Sanat derneği ve defileye emeği geçen herkesi bu değerli çalışmalarından dolayı kutladı.

Kıbrıs Türk Kültürü Sanatı , geleneklerinin ve Kıbrıs Türk insanının bu topraklarda verdiği mücadeleyi yansıtmak ve geleceğe taşımanın bir zenginlik ve başarı olduğunu kaydeden Tatar,Gencay Eroğlu ve ekibini kutladı.

Kıbrıs Türkü’nün bu topraklarda kendi öz kültürüyle , yaptıklarıyla , bütün değerleriyle var olmaya devam edeceğini vurgulayan Tatar, “Bu güzellikleri paylaşırken buradan bütün dünyaya şunu da söylemek istiyorum;Kıbrıs Türkü ayrı bir halktır, ayrı kültürü, gelenekleri, maneviyatı ve tabiatıyla egemenliği vardır. Bizim mücadelemizin esası egemenliğimizdir. Karşı taraf bize bu egemenliği vermek istemiyor ,siz egemen değilsiniz demeye getiriyor işte benim mücadelem arkadaşlarımızın mücadelesi egemenlik temelinde bir çözüm ve anlaşmadır. ve bunun için tüm bunlar bizlere güç vermektedir. çünkü biz çok değere sahibiz ve bütün bunlar da o mücadelenin gerçekten şerefli bir parçasıdır”diye konuştu.

Konuşmaların ardından defileye emeği geçenlere teşekkür plaketleri sunuldu.

Defilede, Akademi Sanat Derneği bünyesindeki halk dansları ekiplerinin genç üyeleri ve Günkut Ajans’a bağlı mankenler podyuma çıkarak koleksiyonu tanıttı.

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER