Gündem

Ağbaba: Sultansuyu Barajına 20 Aydır bir Çivi Çakılmadı

AĞBABA; “SULTANSUYU BARAJI’NA 20 AYDIR BİR ÇİVİ ÇAKILMADI” 16 KÖY,4 BİN ÇİFTÇİ İKİ SEZONDUR SULAMA YAPAMIYOR   CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, 6 Şubat depremlerinde hasar gören Sultansuy…

Ağbaba: Sultansuyu Barajına 20 Aydır bir Çivi Çakılmadı
01-10-2024 16:06

AĞBABA; “SULTANSUYU BARAJI’NA 20 AYDIR BİR ÇİVİ ÇAKILMADI”

16 KÖY,4 BİN ÇİFTÇİ İKİ SEZONDUR SULAMA YAPAMIYOR

CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, 6 Şubat depremlerinde hasar gören Sultansuyu Barajı ile ilgili vurdumduymazlığı meclis gündemine taşıdı. Ağbaba, “20 aydır bir çivi çakılmadı,16 köy,4 bine yakın çiftçi 2 sezondur sulama yapamıyor” dedi.

BARAJIN YARISI SU DEPOLUYOR

06 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerde hasar gören Sultansuyu Barajı gövdesi, depremin üzerinden 20 ay geçmesine rağmen hala tamir edilmedi. Sultansuyu Sulama Barajı göletinde oluşan hasarın; yaklaşık 600 Metre uzunluğunda, 3 metre derinliğinde, 3 metre genişliğinde olduğu ve baraj gövdesinin, göletin havzasına doğru çökme şeklinde olduğu belirtilirken, depremin ardından baraj kapasitesinin% 48 kısmından su depolanmadığı, sulamanın geri kalan yüzde 52’lik kısımla, yettiği kadar yapıldığı ifade ediliyor.

YONCA,AYÇİÇEĞİ,MISIR İÇİN EKİM YASAĞI GELDİ

Konuyla ilgili sorunu daha önce de gündeme getiren CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, “Sultansuyu Baraj suyu ile sulama yapan 16 Mahalle (Yağmurlu, Bahri, Şeyhler, Yeniköy, Duranlar, Kırkpınar, Ilıcak, Y.Örükçü, A.Örükçü, Esenli, Aksaray, Yeniköy, Çayırköy, Karahan, Bindal, Özal, Şahnahan) ve bu mahallelerde yaşayan yaklaşık 4 bin çiftimiz, iki sezondur sulama döneminde mağdur olmaktadır. Sultansuyu Barajı’nın sulama alanında 80 Bin dönüm sulanan alan bulunmakta, bunların 35 bin dönümünü kayısı bahçesi oluşturmakta, ayrıca bölgede başta yonca, mısır, ayçiçeği olmak üzere çeşitli yıllık ürünler yetiştirilmektedir. Su yetersizliği nedeniyle kayısı ağacı dışındaki hiçbir ürünün ekim ve dikimi de yapılamamaktadır.” ifadelerini kullandı.

YÜZLERCE YAS KUYUSU AÇILDI

Ağbaba açıklamasının devamında; “Ayrıca sulama birliğinin alanında bulunan çiftçilerimiz tarafından barajın tamir edilememesi ve kayısı ağaçlarının kuruyacağı endişesi ile yüzlerce yeraltı suyu- YAS kuyusu açılmış, sondaj kuyuları halen açılmaya devam ediyor. Bu kuyular yer altı sularına zarar vermekte ve sulama birliğini yok olma tehdidi ile karşı karşıya bırakmaktadır.

AKP AKÇADAĞLI ÇİFTÇİLERİ GÖZDEN ÇIKARMIŞ

DSİ Genel Müdürlüğü tarafından Sultansuyu Barajı’nın depremde hasar gören gövdesinin tadilat ve tamiratı ile ilgili sessizliği önümüzdeki yıllarda mağduriyetin artarak devam edeceği anlamına geliyor. Deprem bölgesinde zaten büyük mağduriyet yaşayan üretici-çiftçilere bir de sulama konusunda yaşatılan mağduriyetin bir an önce son bulması gerekiyor. 20 ay geçmesine rağmen konuyla ilgili bir adım atılmaması AKP’nin Malatyalı-Akçadağlı çiftçileri gözden çıkardığının göstergesidir.” Dedi.

Öte yandan CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, konuyla ilgili hazırladığı soru önergesini Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı tarafından cevaplandırılması isteğiyle TBMM Başkanlığı’na sundu.

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER