Ekonomi

ABD’de teknoloji rallisini bitirecek 2 kâbus senaryosu

Amerikan borsalarında dev sermayeli hisse senetleri endeksleri adeta sırtında taşıyor. Nomura’dan Charlie McElligott’un bu yükselişi durdurabilecek iki kritik senaryoya dikkat çekti.

ABD’de teknoloji rallisini bitirecek 2 kâbus senaryosu
07-02-2024 13:06

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Borsalardaki bir sonraki büyük çaplı düşüşün hangi sebeple gerçekleşeceği konusu birçok borsa stratejistinin aklındaki bir sorudur. MarketWatch’un haberine göre Nomura’dan Charlie McElligott’un bu konuda dikkat çeken bir düşüncesi bulunuyor.

Dev bankanın kıdemli hisse senetleri ve türev stratejisti son müşteri notunda büyük sermayeli teknoloji hisselerinde olası bir satış dalgasını tetikleyecek iki sebebe dikkat çekti. Söz konusu büyük sermayeli hisse senetleri ABD borsalarının gösterge endeksi S&P 500’de yıl boyunca kaydedilen yükselişin büyük bir kısmını oluşturuyor.

McElligott’a göre piyasa lideri teknoloji hisseleri için en acil endişe kaynağı Nvidia’nın bilançosunda yatırımcıları hayal kırıklığına uğratması olabilir. FactSet verilerine göre dev çip üreticisinin 21 Şubat tarihinde bilançosunu açıklaması bekleniyor.

FactSet'in anketine katılan analistlere göre, yapay zeka yatırımcılarının sevgilisi olan Nvidia’nın 2023'ün son üç ayında hisse başına 4,53 dolar getiri açıklamasını bekliyor. Çip üreticisi bir önceki aynı çeyrekte ise hisse başına 88 sent getiri açıklamıştı.

Araştırma şirketi verilerine göre, Nvidia hisseleri 2024'ün başından bu yana %35 değer kazandı ve S&P 500'de en iyi performans gösteren hisse senedi haline geldi. FactSet verilerine göre endekste en iyi performans ikinci şirketse Meta Platforms oldu. İki hisse de S&P 500 Endeksi’nin bu yılın başından itibaren %3,7 yükselmesini büyük ölçüde yönlendiren dev sermayeli ‘Muhteşem Yedili’ teknoloji hisseleri arasında bulunuyor.

McElligott’a göre önümüzdeki aylarda büyük bir satış dalgasını tetikleyebilecek ikinci tehditse enflasyon cephesinde. Zira borsa uzmanına göre neredeyse tüm yatırım topluluğu enflasyonda olası bir geri dönüş ihtimalini adeta ölüme terk etmiş durumda.

Ancak tıpkı geçen yıl yatırım topluluğunun yoğun bir şekilde resesyon tahmininde bulunması gibi Wall Street’te çoğunluğun tek bir senaryoya odaklanması bu senaryonun kesin olarak gerçekleşeceği anlamına gelmiyor.

McElligott ise ABD Merkez Bankası (FED) yetkililerinin ekonominin “ısınmasına” izin verebileceğini ve enflasyonun dirilmesine yol açabileceğini düşünüyor.

Nomura stratejisti bunun yakın gelecekte yaşanmasına pek ihtimal vermiyor. Ancak mal fiyatlarının yıllık karşılaştırmasındaki pozitif tablo ortadan kalktığında ve yatırımcılar ve ekonomistler daha kalıcı enflasyonla mücadele etmek zorunda kaldığında enflasyona dair görüşün de değişebileceğini düşünüyor.

Enflasyondaki olası bir canlanma daha hisse senetleri piyasasında “acımasız bir tematik değişime” yol açabilir. Devlet tahvili getirilerinin artacağı beklentisi yatırımcıların riskli varlıklardan, özellikle de büyüme potansiyeli olan hisse senetlerinden çıkmasına sebep olabilir.

McElligott, çekirdek bireysel tüketim harcamaları (PCE) fiyat endeksinden son altı ayın yıllık okumalarına göre ABD’de tüketici fiyat enflasyonunun %1,9'a düştüğünü kaydetti. PCE endeksi, FED’in tercih ettiği enflasyon göstergesi olarak biliniyor. ABD merkez bankasının resmi enflasyon hedefi ise yıllık bazda %2'ye geri dönülmesi.

Nomura stratejisti bu noktadan sonra işlerin tuhaflaşması için birçok neden olabileceğine işaret etti.

Dow Jones verilerine göre, Nvidia hisseleri salı günü %3,5 düşerken çip üreticisinin zayıf performansı hem S&P 500 hem de Nasdaq endekslerinde baskı oluşturdu. Şirketin hisseleri ekim ayından bu yana en büyük düşüşüne doğru ilerliyor. Bununla birlikte, FactSet verilerine göre, çip üreticisinin hisselerindeki zayıflık, ham madde, emlak ve sağlık hisselerindeki güçlü kazançlarla dengelendi.

LPL Financial stratejistlerine göre, sadece dört hisse senedi (Nvidia, Meta, Microsoft ve Amazon) S&P 500'ün 2024'teki toplam getirisinin yaklaşık %75'ini sağladı.

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER