USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Yatırımcılar Fed’in olası faiz indirim kararından memnun olmayabilir

Birçok merkez bankası son yılların en hızlı faiz indirim sürecine giriyor. Yatırımcılar, Fed’in bu sürece ne zaman dahil olacağını merak ediyor.

Yatırımcılar Fed’in olası faiz indirim kararından memnun olmayabilir
22-11-2023 16:05

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de olumlu gelen enflasyon verileri ve iş gücü piyasasındaki yumuşama, Fed’in faiz indirim sürecine gireceğine dair umutları artırdı. Ancak uzmanlar, bu sürecin yatırımcılar için sanıldığı kadar olumlu olmayabileceği noktasında uyarıyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, analistler, faiz indirimlerinin ‘yumuşak iniş'i garanti etmediği konusunda uyarıyor. Bu nedenle yatırımcıların ne dilediklerine dikkat etmeleri gerekiyor.

Fed faiz indirimine ne zaman başlayacak?

MarketWatch’tan Joseph Adinolfi’nin haberine göre, yatırımcılar, Amerikan Merkez Bankası’nın (Fed) Mart 2022'de döngünün ilk faiz artırımını gerçekleştirmesinden bu yana merkez bankalarının faiz oranlarını düşürmeye başlamasını bekliyor ve artık bu nihayet gerçekleşiyor gibi görünüyor: Deutsche Bank'tan Jim Reid'in analizine göre, Ocak 2021'den bu yana ilk kez faiz oranlarını düşüren merkez bankalarının sayısı, faiz oranlarını artıranların sayısını geçmiş durumda.

TS Lombard analistlerinden Dario Perkins ve Reid’e göre bu, merkez bankalarının küresel ekonomi için ‘yumuşak iniş’ gerçekleştirmesini destekleyen yatırımcılar açısından kesinlikle umut verici bir gelişme. Ancak Reid, yatırımcıların Fed'in 2024 ortasına kadar faiz indirimi kampanyasına katılabileceği ihtimali konusunda fazla heyecanlanmadan önce, yatırımcıların Fed politikasının değişmesi yönündeki umutların daha önce de suya düştüğünü akılda tutması gerektiğini söylüyor. Yatırımcıların zamanlama konusunda haklı olduğu kanıtlansa bile, ekonominin yumuşak iniş gerçekleştireceği senaryosu konusunda yanıldıkları kolaylıkla kanıtlanabilir.

Reid, “ABD bir resesyon görmediği sürece büyük bir küresel gevşeme döngüsünün yakın zamanda görülmesinin zor olacağını söyleyebilirim. Sonuçta, büyük ekonomilerde enflasyon hala hedef seviyelerin üzerinde. Ancak resesyonla karşılaşırsanız o zaman büyük bir büyüme bekleyin” diyor.

Reid, “Şu anda ilginç olan şey, faiz indirimlerinin yumuşak iniş senaryosunda fiyatlandırılması. Dolayısıyla bunların yanlış sebeplerden dolayı doğru olabileceğini düşünüyorum ve sonunda daha sert bir iniş nedeniyle fiyatlanandan daha fazla faiz indirimi görülmesi mümkün. Bizi ilginç zamanlar bekliyor” şeklinde konuşuyor.

Faiz indirimi ‘yumuşak iniş’ anlamına gelmiyor

Brezilya ve Peru merkez bankaları da dahil olmak üzere Güney Amerika'daki birçok merkez bankası faiz oranlarını düşürdü. Brezilya ve Meksika'da merkez bankaları Fed'in öncesinde faiz oranlarını artırmıştı. İki merkez bankası da şimdi faiz indiriminde de Fed'i geride bırakıyor.

Yatırımcılar, küresel para politikası döngüsünün dönüşünü, yumuşak bir inişin neredeyse garanti olduğunun teyidi olarak kutlama eğiliminde olabilir. Ancak bu değişimin altını çizen Perkins'e göre, hem ABD'de hem de dünya çapında enflasyon soğuma işaretleri göstermesine rağmen böylesi bir varsayım büyük bir hata olur. Perkins, “Maalesef önümüzdeki yolculuk tehlikeli olmaya devam ediyor ve hem zorlu hem de hiç iniş senaryosu hâlâ yürürlükte" dedi.

Üç senaryo

TS Lombard'a göre, 2024 yılı yaklaşırken yatırımcıların akıllarında tutmak isteyebilecekleri üç senaryo bulunuyor…

Sert iniş: Zayıf talep işsizliğin artmasına neden olur ve harcamalar ve güven düşmeye devam ederken refleksivite devreye girer; bu da kurumsal karlara zarar verir ve yeni bir işten çıkarma dalgasına yol açar. Kredi döngüsü kötüye gidiyor ve refleksivite yani dönüşlülük için başka bir kanal ekleniyor. Bunlar durgunluğun gerçek dinamikleri olarak öne çıkıyor ve başladığında, krizin nihai derinliği ve süresi hakkında büyük bir belirsizlik olacağından riskli varlıklara zarar veriyor.

Özellikle iş gücü piyasasında ‘gevşeklik’ oluştuğunda enflasyon eninde sonunda azalıyor ancak merkez bankasının gevşemesi, ekonomideki bozulmayı hemen durduramıyor. Piyasalar için tehlike noktası, ciddi makro bozulma ile parasal tepki arasındaki aralıkta gerçekleşiyor.

Yumuşak iniş: Genel olarak sağlam bir makro ortama rağmen enflasyon buharlaşıyor. İşsizlik, sert inişi tanımlayan refleksiviteyi tetiklemeden sabit kalıyor veya ılımlı bir şekilde artıyor. Merkez bankaları ya faiz oranlarını değiştirmiyor ya da 1995 tarzı bir ‘orta yol düzeltmesi' uygulayarak para politikasını daha nötr bir ortama geri döndürüyor. Orta vadeli enflasyon riskleri artık kabaca dengelenmiş durumda oluyor ve merkez bankaları parasal sıkılaştırmaya dönmek için acele etmiyor. Kısa bir faiz indirim sürecinin ardından büyüme yeniden başlıyor ve iş döngüsü devam ediyor.

İniş yok: Enflasyon ya merkez bankalarının beklediği hızda düşmüyor veya rotayı tersine çeviriyor ya da beklenenden çok daha güçlü ekonomik verilere dayanarak toparlanması bekleniyor. Yetkililer, faiz oranlarını düşürmek şöyle dursun, belki kısa bir aradan sonra para politikasını sıkılaştırmaya devam etmek zorunda kalıyor. Herkesin 2023 yılında beklediği durgunluk yalnızca ertelenmiş oluyor çünkü ekonomi hâlâ 'aşırı ısınmış’ halde seyrediyor ve daha fazla politika eyleminin 2024'te daha kalıcı ve belki de daha ciddi bir gerileme yaratacağı tehdidi öne çıkıyor. Pek çok ekonomist ‘iniş yok’ senaryosunu şu şekilde yorumlamaya eğilimli oluyor: “Sert iniş muhtemelen 12 ila 18 ay ertelendi.”

Fed, 1980'lerin başından bu yana görülen en kötü enflasyon dalgasıyla mücadele etmek için Mart 2022'de faiz oranlarını artırmaya başladı. O tarihten bu yana Fed, politika faizi hedefini yüzde 0,25'ten yüzde 5,5'e yükseltirken, enflasyon geçen yaza göre yüzde 9'un üzerinde olan yıllık seviyesinden Ekim ayında yüzde 3,2'ye geriledi.

ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler