USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Kıbrıs

Öğretim Görevlisi Gurme Mustafa Şah bayram geleneklerini anlattı

Öğretim Görevlisi Gurme Mustafa Şah bayram geleneklerini anlattı Öğretim Görevlisi Gurme Mustafa Şah, bayram geleneklerini BRT'ye anlattı.Kıbrıs Türkleri'nin en önemli bayram geleneğinin, aile büyüklerine yapılan…

Öğretim Görevlisi Gurme Mustafa Şah bayram geleneklerini anlattı
10-04-2024 20:06

Öğretim Görevlisi Gurme Mustafa Şah bayram geleneklerini anlattı Öğretim Görevlisi Gurme Mustafa Şah, bayram geleneklerini BRT'ye anlattı.

Kıbrıs Türkleri'nin en önemli bayram geleneğinin, aile büyüklerine yapılan bayram ziyaretleri olduğunu ifade eden Mustafa Şah, bayramların eskiden büyüklere saygı, küçüklere sevgi, hoşgörü ve paylaşım anlamı taşıdığını söyledi.

Günümüzde vatandaşların bayram dönemlerini tatil yaparak geçirmeyi tercih ettiğini dile getiren Şah, aile ziyareti geleneklerinin mutlaka yaşatılması gerektiğine vurgu yaptı.

Geçmişte bayramların en fazla çocuklar için büyük sevinç kaynağı olduğunu aktaran Şah, çocukların bayramdan bayrama kendilerine alınan ayakkabı ve kıyafetlerini giyerek harçlık ve şeker toplamaya çıktığını anımsattı.

Bayram sabahı, aile erkeklerinin bayram namazından eve dönmesiyle ev içi bayramlaşma yapılarak kahvaltı sofrasına oturulduğunu anlatan Şah, daha sonra da ailecek bayram ziyaretlerine çıkıldığını söyledi. Kardeşler ve çocukların, baba ya da dede ocağında toplanarak, bayram sofralarında bir araya geldiğini belirten Şah, bayram yemekleri bölgelere göre farklılık gösterse de Kıbrıs Türk mutfağında özel günlerde kurulan sofraların et ağırlıklı olduğunu kaydetti.

Kıbrıs Türk Mutfağı’nda başlıca bayram tatlılarının bademli tel kadayıfı ve norlu ekmek kadayıfı olduğuna dikkati çeken Şah, Osmanlı Tatlısı olan Güllac'ın da tercih edildiğini söyledi.

Bayram yemeklerinde mangal ve fırın kebabının ilk sırada yer aldığını, İskele bölgesinde nohutlu pilav, Polemitya’da ise ciğerin bayramların vazgeçilmezi olduğunu kaydeden Şah, bayram sofralarında herse, zerde pilavı, bayram çöreklerine de yer verildiğini anlattı.

Mustafa Şah eski bayram eğlencelerini de hatırlattı. Lefkoşa’da bayramların en önemli eğlencesinin, önce Sarayönü’nde ardından sırasıyla Çağlayan, Mücahitler Sitesi ve Fuar Alanı'nda kurulan bayram yerleri olduğunu ifade eden Şah, macuncular, şekerciler, şerbetçiler, çeşitli hediye çekilişleri ve oyunların yer aldığı bayram eğlencelerinin unutulmaz olduğunu dile getirdi.

BRT/

ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler