MESOB Başkanı Keskin: Fırat EDAŞ Esnafı ve Vatandaşı Mağdur Ediyor
Malatya Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (MESOB) Başkanı Şevket Keskin, Fırat EDAŞ’ın dijital sisteme geçiş süreci ile eski dosyaları kabul etmemesi, oturma ruhsatı olmayan binalara elektrik bağlamaması ve konteyner iş yerleri için elektrik projesi talep etmesi nedeniyle esnafın ve vatandaşın sıkıntı ve sorunlar yaşadığını açıklayarak, sorunların çözülmesini istedi.
“Eski Projeler Sisteme Girilmiyor, Vatandaş Abonelik Yapamıyor”
MESOB Başkanı Şevket Keskin, “Fırat EDAŞ dijital sisteme geçtiği gerekçesiyle eski sistemde ellerinde olan evrakları yeni sisteme geçirmiyor. Bundan dolayı hem vatandaş hem de elektrikçiler mağdur. Fırat EDAŞ, 2024 yılında yapılan hiçbir projeyi sisteme giremiyor. Daha önce yapılan ve onayladığı projeyi şu anda kabul etmiyor. Ellerinde eski dosyası olan vatandaş ve elektrikçiler abonelik yapamıyorlar. Yeni sistemi kurarken, eski ile güncelleme yapmak yerine eski sistemi kapatmışlar. Vatandaşa yeni sistemden dolayı mağduriyet yaşıyor. Fırat EDAŞ, kendisi güncelleme yapmıyor, az elemanla çok iş yapmaya çalışıyor. Fırat Elektrik Kurumundaki iş ve işlemler de eski projeler geçerli sayılmalı. Sistemin hatasının kurbanı vatandaş ve esnaf olmamalı.” İfadelerini kaydetti.
“Oturma Ruhsatı Olmadan Su ve Doğalgaz Var, Elektrik Yok”
Keskin, vatandaş ve esnafın oturma ruhsatı olmayan binalara elektrik bağlanması konusunda da sıkıntı yaşadığını aktararak şu ifadeleri kaydetti; “Fırat EDAŞ, şu anda oturma ruhsatı olmayan binalara elektrik vermiyor. Oturma ruhsatı olmadan doğalgazı veriliyor, içme suyu bağlanıyor, ama elektrik bağlanmıyor. Oturma ruhsatı belediyeye aittir. Belediye oturma ruhsatı olmadan içme suyunu veriyor, ama Fırat EDAŞ elektrik vermiyor. Bu konuda da vatandaş ve esnaf mağduriyet yaşıyor.”
“Konteynerler İçin Elektrik Projesi Şartı Esnaf İçin Yük”
Keskin konteynerlere elektrik bağlanması için esnaftan proje talep edilmesinin de akıl ve mantıkla izah edilemeyeceğini belirterek, “Fırat EDAŞ tarafından konteynerler için normal elektrik projesi isteniyor. Afet kapsamındayız. Konteynerler de geçici faaliyet gösteriliyor. Geçici abone yapılan, afet kapsamındaki bir iş yeri için nasıl elektrik projesi isteniyor? Şu anda 5-6 bin TL'ye mal oluyor. Depremde çökmüş olan bu şehirde bu uygulamadan hemen vazgeçilmeli” dedi.