USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Kıbrıs

“Lapta Hesap İşi”nin tesciliyle ilgili olarak lansman düzenlendi

Kıbrıs Türk kültürünün en kıymetli el sanatlarından biri olan “Lapta Hesap İşi'', Kıbrıs Türk Girişimci Kadınlar Derneği, Lapta Kültür Sanat Derneği ve Lapta Alsancak Çamlıbel…

“Lapta Hesap İşi”nin tesciliyle ilgili olarak lansman düzenlendi
19-07-2024 08:05

Kıbrıs Türk kültürünün en kıymetli el sanatlarından biri olan “Lapta Hesap İşi'', Kıbrıs Türk Girişimci Kadınlar Derneği, Lapta Kültür Sanat Derneği ve Lapta Alsancak Çamlıbel Belediyesi işbirliğinde KKTC'de tescillendi.

“Lapta Hesap İşi'' nin tesciliyle ilgili olarak, Acapulco Resort Otel’de bir lansman düzenlendi.

Kıbrıs Türk Girişimci Kadınlar Derneği Başkanı İçim Çağıner Kavuklu,100 yılı aşkın bir süredir Kıbrıs Türk kadınının işlediği nakış türü olan “Lapta Hesap İşi''nin, tescillenerek , geleceğe aktarılacağını belirtti.
Kavuklu, Lapta Hesap İşinin bu günlere taşınmasına ve tescil çalışmalarına katkı koyan herkese teşekkür etti.

Lapta Kültür Sanat Derneği Başkanı Sultan Keskinel de ,Lapta Bölgesinin , çok zengin tarihi , kültürel değerlere sahip olduğunu vurguladı.

Lapta Alsancak Çamlıbel Belediye Başkanı Fırat Ataser de, Bu değerlerin yaşatılması ve dünyaya doğru şekilde tanıtılması için devlet, turizm bakanlığı ve belediyenin işbirliğine ihtiyaç olduğunu belirterek, bunun ülke turizmi ve ekonomisine önemli kaktı sağlayacağına inanç belirtti.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ‘ın eşi Sibel Tatar da, “Daha güçlü bir devlet, daha güçlü toplumların oluşması için kültürel değerlere sahip çıkmak, onları kalıcı kılmak, ve kültürel mirası parlatmak çok önemlidir”dedi.
Sibel Tatar, Kıbrıs Türk Kültürel Mirasının çok önemli bir parçası olan Lapta İşi’nin bu tescille birlikte dünyaya tanıtılacağını kaydetti.

Ülkeye ait her türlü kültürel mirasın yaşatılarak geleceğe aktarılması, dünyaya tanıtılması için , bu değerlere önce o ülkenin kendi vatandaşlarının sahip çıkması gerektiğini kaydeden Sibel Tatar, bunun ancak kültürel değerlerin daha küçük yaşlardan itibaren çocuklara ,eğitimin bir parçası olarak öğretilmesiyle mümkün olabileceğini vurguladı.


Ekonomi ve Enerji bakanı Olgun Amcaoğlu, da konuşmasında,yerli ürünlerin ve değerlerin yaşatılarak , dünyaya tanıtılmasının önemine vurgu yaparak, tescil bekleyen birçok yerli ürün olduğunu anımsattı.

Ülkeye ait değerlerin tescilini sağlamak için, mevzuatlarda ihtiyaç olan düzenlemeleri hayata geçirilmesi gerektiğini söyleyen Amcaoğlu, GİKAD öncülüğünde yapılan çalışmalarla “Lapta Hesap İşi''nin dünyayla kucaklaşacağını söyledi.

Bakanlık ve devlet olarak, KKTC topraklarındaki değerlerin dünyaya tanıtılması için dernek ve sivil toplum örgütleriyle işbirliklerine devam edeceklerini dile getiren Amcaoğlu, tescile emeği geçen herkesi kutladı.
Konuşmaların ardından, Kıbrıs Barış Harekatı’nın 50’nci yılına ithafen ünlü moda tasarımcısı Dilek Hanif ve NTV ekibinin çektiği ‘’Halkın Sanatı’’ programı ‘’Lapta Hesap İşi’’ özel bölümü gösterildi.

Kıbrıs Barış Harekatı’nın 50’nci yılına ithafen ünlü moda tasarımcısı Dilek Hanif ve NTV ekibinin çektiği ‘’Halkın Sanatı’’ programı- ‘’Lapta Hesap İşi’’ özel bölümü 21 Temmuz Pazar akşamı 18.05’te BRT1’den yayınlanacak.

ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler