USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Erken uyarı sistemi şart

İzmir Dikili’de çıkan orman yangını yerleşim yerlerini tehdit etti. Havadan ve karadan müdahaleyle yangın kısmen kontrol altına alındı.

Erken uyarı sistemi şart
27-07-2024 07:05

Son yıllarda giderek artan sıcaklıklarla bağlantılı olarak da artan orman yangınları, orman ekosistemine büyük ölçüde zarar veriyor. CHP Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Gölge Bakan Yardımcısı ve CHP Parti Meclisi Üyesi Dr. Baran Bozoğlu, konuya ilişkin “İklim Değişikliğine Uyuma Odaklanmalıyız” başlıklı bir rapor hazırladı. Raporunu gazetemiz Cumhuriyet’le paylaşan Bozoğlu, “Dünya Meteoroloji Örgütü’nün raporlarında 2030 yılına kadar dünyadaki orman yangını sayısının yüzde 14, 2050 yılına kadar yüzde 30, bu yüzyılın sonunda ise yüzde 50 oranında artacağı belirtilmektedir. Ülkemiz iklim değişikliğinden en çok etkilenen Akdeniz Havzası’ndadır” dedi.

2021’de yaşanan orman yangınlarında 2 bin 100 kilometrekarelik ormanlık alanın yok olduğunu anımsatan Bozoğlu, “Önleyici çözümler üretilmemektedir. Önemli olan afeti, krizi yönetmek değil, riski yönetmek, ormanların yok olmasını engellemektir. Birçok strateji dokümanında erken uyarı sistemlerinin kurulacağı söylenmesine rağmen bu sistemler hâlâ kurulmamıştır. Sıcak hava dalgasının olduğu dönemlerde ekstra önlemler almak gerekirken bu konuda bir koordinasyon sağlanmamaktadır” diye konuştu.

ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler