USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Spor

Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu'nda gözler Mark Cavendish ile Fabio Jakobsen'de

Yahya Kemal'in meşhur “Ankara’nın en çok İstanbul’a dönüşünü seviyorum” sözünden yola çıkarak bir yolculukta dönüşü, varmaktan heyecanlı bulabilir miyiz? Varmak istenilen yere ve varınca karşılaşmayı umduğumuz şeylere göre cevap değişecektir elbette. Giderken edi

Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu'nda gözler Mark Cavendish ile Fabio Jakobsen'de
21-04-2024 01:06

Bugün Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu'nun 59'uncusu start alıyor. Antalya'dan yarışa başlayacak bisikletçiler, Kemer, Kaş, Fethiye, Marmaris, Bodrum, Kuşadası, Çeşme gibi ülkemizin gözde turistik merkezlerinden geçtikten sonra Manisa'daki Spil Dağı'na tırmanacak. Turun 8'inci ve son etabı ise İstanbul'da koşulacak ve gelenekselleştiği gibi Sultanahmet'te son bulacak.

Görkemli salonların, on binlerce seyirciyi bir araya getiren devasa stadyumların aksine yol bisikleti yarışlarının bir sahası, dolayısıyla bir tribünü yok. Her gün kullandığımız yollar, yarışların koşulacağı gün birkaç saatliğine sporcular için trafiğe kapatılıyor o kadar. Belki de kapınızın önünden geçecek bu yarışları izlemek için bilet satın almanız da gerekmiyor.

REKLAM

Bu kadar hayatın içinde yapılan spordaki sakatlıklar da günlük yaşamda herkesin başına gelebilecek türden kazalar sonucunda olabiliyor. "Bisiklet kazasından ne olur ki" diye aklınızdan geçirdiyseniz, saatte 100 kilometre hızla giden bir otomobilin virajda yoldan savrulması ile neler olabileceğini düşünebilirsiniz. Ya da daha düşük süratte bir direğe, başka bir araca çarpınca olacakları... Düşünmesi bile korkunç olan bu kazaları bisikletçiler yaşadığında kendilerini koruyacak bir emniyet kemeri, hava yastığı ya da aracın darbeyi sönümleyebilecek kaportası bulunmuyor. Ve evet, bisikletçiler bu süratlere çıkabiliyor...

Bisiklet ve sürat denince akla ilk gelen isimlerden biri Britanyalı bisikletçi Mark Cavendish... Türkiye, kariyerinde zirveyi de dibi de gören sporcu için özel bir yer oldu. Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu'nda toplam 11 etap galibiyeti bulunan Cavendish, Andre Greipel ile rekorun ortağı. Bu yılki turda bir etap kazanması halinde zirvede tek başına kalacak. Cavendish'in ortak olduğu bir büyük rekor ise Fransa Bisiklet Turu'ndaki 34 etap galibiyeti.

Cavendish, bu yılki Fransa Bisiklet Turu'na katıldığında 39 yaşına girmiş olacak. Yine bir Türkiye Turu'nun ardından, 2021'deki Fransa Bisiklet Turu'nda 4 etap galibiyeti alarak Eddy Merckx'in 1969-1975 yılları arasındaki zaferlerine erişmişti. Ancak bu zaferlerden önceki 5 yıl Cavendish'in dibi gördüğü yıllar olarak kariyerine yazılmıştı. Yine 4 etap zaferi ile geride bıraktığı 2016'daki Fransa Bisiklet Turu, onun son mutlu yılı olabilirdi. Çünkü sonraki sene çok tartışmalı bir kaza ile yarış dışı kaldığı turdan sonra vücudu alarm vermeye başlamıştı.