CHP'li Yıldız: “Şehrin meydanı küçük ve estetikten yoksun”
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Malatya İl Başkanı Barış Yıldız, çarşı merkezinde yapılan çalışmaların kentin dokusuna uygun olmadığını ifade ederek, “Yükselen binalar estetik kaygılardan tamamen uzak olup, şehir merkezinin kimliğine zarar vermektedir. Malatya çevre yoluna bakan cephede yapılan projeler, Malatya’nın dokusuna uygun olmaktan uzaktır. Şehir, dinamiklerine ve kültürüne danışılmadan, şehri tanımayan kişiler tarafından planlanmıştır” dedi.
İl Başkanı Yıldız, beraberindeki heyetle birlikte Emlak Konutun Malatya'daki bürosunu ziyaret ederek, çarşı merkezi inşaatındaki son durum ve çalışmalar hakkında bilgi aldı.
Projeyi yerinde inceleyen Yıldız, sonrasında yaptığı açıklamada, “Cumhuriyet Halk Partisi olarak Malatya’da kamuoyunun sorunlarını doğru bilgiyle gündeme getirmek ve doğru eleştirilerde bulunmak adına bugün gerçekleştirdiğimiz Emlak Konut ziyaretiyle şehir merkezindeki projeler hakkında bilgi aldık. Bu süreçte bize yardımcı olan yetkililere teşekkür ederiz. Bu ziyaretimizi, İl Yönetimimizden İnşaat Mühendisi Evren Fidan, Büyükşehir Meclisi Grup Başkanvekili Mimar Günnur Tabel, Battalgazi Belediye Meclisi Grup Başkanvekili İnşaat Mühendisi Okay Demirhan, Yeşilyurt Belediye Meclis Üyeleri Mimar Ecem Akbulut, İnşaat Mühendisi Erol Erdal, İnşaat Mühendisi Güven Korkmaz ve Şehir Plancısı Cemal Gürsel Akgün ile birlikte gerçekleştirdik.
Deprem öncesinde Malatya çevre yolunda yapılan alt geçidin, şehir merkezindeki yeraltı sularının birikmesine neden olduğunu üzülerek belirtmek isteriz. Alt geçit yapılırken bu durumun dikkate alınmaması, projenin plansız şekilde hayata geçirildiğini göstermektedir. Özellikle temel kazıları sırasında drenaj sistemlerinin yapılmaması ve inşaat tekniklerine uygun çalışılmaması, ciddi sorunlara yol açmıştır.
Bölgede yaklaşık 13.000 adet sürtünme kazığı (plastik kazık) uygulanmış ve bunun maliyetinin 700 milyon TL civarında olduğu tarafımıza iletilmiştir. Ancak bu kadar plastik kazığa gerçekten ihtiyaç olup olmadığı tartışmalıdır” ifadelerine yer verdi.
“6700 bağımsız bölümün yeniden aynı alana sığdırılması için çalışmalar yapılmış” diyen Yıldız, şöyle konuştu:
“Bina avlularının daraltılarak avluların içine çelik konstrüksiyonlu dükkanlar yapılarak 6700 hak sahipliğini tamamlamaya çalışıldığını gündeme geldiği belirtilmiştir. Bugün aldığımız bilgiye göre, eski Sağlık Müdürlüğü binasının yerine eksik binaların yapılacağı ve eski hal alanına otellerin inşa edileceği ifade edilmiştir. Ancak bu bilgilerin daha önce paylaşılanlarla çeliştiği ve henüz belirsizliklerin sürdüğü görülmektedir. Yeni projede Emeksiz, İnönü Caddesi ve Akpınar Meydanı’nda genişleme planlandığı belirtilmiş olsa da, alan içerisindeki yolların genişlikleri net değildir. Eski Yeni Camii’nin altından geçen caddede herhangi bir genişleme yapılmadığı ve dar sokakların korunduğu açıktır. Peyzaj düzenlemelerinin netleşmemesi, otoparklar ve dış alan kullanımları gibi konularda da ciddi belirsizlikler yaratmaktadır. Yapılan binaların altına otopark planlandığı ifade edilse de ihtiyacı karşılayıp karşılamadığı bilinmemektedir.
Çevre yolunda yapılan binalarda plansız projelendirildiği için binalar arasındaki kot farkı nedeniyle 15-20 basamaklı dükkan girişleri oluşmaktadır. Bu durum, temel kazılarında kot farkının dikkate alınmamasından kaynaklanmaktadır ve ciddi bir mühendislik hatasıdır. Genel olarak bakıldığında; peyzaj planlarının yapılmamış olması, bankamatik yerlerinin, oturma alanlarının, taksi duraklarının ve otoparkların plansızlığı büyük bir eksikliktir. Hızlıca planlama yapılmasını öneriyoruz. Ayrıca, iş yerlerinin yüzde 25 oranında daha küçük teslim edileceği ve bu durumun binadan binaya değiştiği ifade edilmiştir. Ancak sokak ve caddelerin düzensiz bir şekilde tasarlanması, özellikle Fuzuli Caddesi'nin tek yön olarak çevre yoluna bağlanmamış olması, trafik sorunlarını daha da artıracaktır.”
Binaların Malatya dokusuna uygun olmadığına dikkati çeken Yıldız, “Yeni yapılan ofislerde ortak tuvaletlerin planlanması çağ dışı bir uygulamadır. Her ofise ayrı tuvalet yapılması gerekirken, ortak tuvalet alanlarının belirlenmesi modern ihtiyaçlarla uyuşmamaktadır. Yükselen binalar ise estetik kaygılardan tamamen uzak olup, şehir merkezinin kimliğine zarar vermektedir. Sonuç olarak, Malatya çevre yoluna bakan cephede yapılan projeler, Malatya’nın dokusuna uygun olmaktan uzaktır. Şehir, dinamiklerine ve kültürüne danışılmadan, şehri tanımayan kişiler tarafından planlanmıştır. Bu durumun, ortaya çıkan inşaatlardan açıkça görüldüğünü belirtmek isteriz. Binalara bakıldığında okul duvarı gibi bir yapı olduğu görünüyor. Burası şehrin kalbi, merkezi. Burası planlanırken bir meydan düşünülmemiş olması. Şehri gösterenler meydanlarıdır. Şehrin meydanının küçültülmesi, estetikten yoksun olması. Bölgenin en hızlı büyüyen şehirlerinden biriydik. Deprem sonrası Malatya’nın eskisinden daha büyük olmasını istiyoruz. AK Parti yaptığı icraatlar da sabıkalı bir partidir. Valilik binası 2020 depreminden sonra güçlendirilmiş bir binadır. İlk depremde yıkılıp yeniden yapılıyor. Teze cami güçlendirilme çalışması yapılırken yıkıldı. Öğretmenevi güçlendirilmişti ilk depremde yıkıldı. Geçmişteki icraatlarında sabıkalı olanları bugün sorguluyoruz. Yanımızda mimar, mühendislerle teknik detaylarla Malatya’nın kamuoyunun vicdanına bırakıyoruz” diye konuştu.