USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

19.Uluslararası Turgut Özal Karakucak Güreşleri Renkli Ve Coşku Dolu Bir Törenle Başladı

Malatya’da 12 yıl aranın ardından Yeşilyurt Belediyesinin ev sahipliğinde, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Yeşily…

19.Uluslararası Turgut Özal Karakucak Güreşleri Renkli Ve Coşku Dolu Bir Törenle Başladı
06-10-2024 21:06

19.Uluslararası Turgut Özal Karakucak Güreşleri Renkli Ve Coşku Dolu Bir Törenle Başladı

Malatya’da 12 yıl aranın ardından Yeşilyurt Belediyesinin ev sahipliğinde, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Yeşilyurt Kaymakamlığı ve Türkiye Geleneksel Güreşler Federasyonu Malatya Temsilciliğinin destekleriyle düzenlenen 19.Uluslararası Turgut Özal Karakucak Güreşlerinin açılış töreni renkli ve coşku dolu anlara sahne oldu. Yoğun ilgi altında gerçekleşen törenin ardından er meydanına çıkan 300 güreşçinin mücadelesi nefesleri kesti.

Açılış Törenine Yoğun İlgi, 300 Pehlivan Er Meydanına Çıktı

Çilesiz Mahallesi Aksa Caminin yan tarafındaki alanda Yeşilyurt Belediye Başkanı Prof. Dr. İlhan Geçit’in ev sahipliğinde gerçekleşen 19.Uluslararası Turgut Özal Karakucak Güreşlerinin açılış törenine; AK Parti Malatya Milletvekili İhsan Koca, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er, Yeşilyurt Kaymakamı Kutsal Baytak, İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nusret Akpolat, Turgut Özal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Recep Bentli, AK Parti İl Başkanı Namık Gören, MHP İl Başkanı Gökhan Gök, Türkiye Geleneksel Güreşler Federasyonu Genel Başkan Vekili Şahin Hopur, AK Parti ve MHP İlçe Başkanları, Gençlik ve Spor İlçe Müdürü Mehmet Özgül, Sivil Toplum ve Meslek Örgütleri Başkanları, Mahalle Muhtarları, sporcular, antrenörler, hakemler ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının okunmasından sonra konuşan Türkiye Geleneksel Güreşler Federasyonu İl Temsilcisi Dursun Ateş, çeşitli nedenlerle uzun süredir yapılamayan Turgut Özal Karakucak Güreşlerinin hayata geçmesinde Yeşilyurt Belediye Başkanı Prof. Dr. İlhan Geçit’in büyük destek verdiğini ifade ederken, şunları söyledi: “ Malatyalı olmasından her zaman kıvanç duyduğumuz rahmetli Turgut Özal'ın vefatının ardından başlattığımız Geleneksel Karakucak Güreşlerimizi 18 sene boyunca aralıksız düzenlemiştik. Ata sporumuz karakucak güreşlerimizi hem yaşatmak hem de bugünden geleceğe taşımak için sporun ve sporcunun her zaman yanında olan Yeşilyurt Belediye Başkanımız Prof.Dr. İlhan Geçit Başkanıma, karakucak güreşlerinin yeniden yapılması için kendisinden talepte bulundum, kendisinden Allah razı olsun, talebimizi hemen kabul etti, organizasyonun yapılması için her türlü desteği sağladı. Turgut Özal Karakucak Güreşlerimizi uzun bir aranın ardından yeniden düzenlemenin mutluluğunu yaşıyoruz. Ata sporumuz karakucak güreşlerine sahip çıkıp, bugün ki bu özel organizasyonun hayat geçmesinde bizlere sınırsız destek veren, yanımızda duran ve katkılarını eksik etmeyen Yeşilyurt Belediye Başkanımız Prof. Dr. İlhan Geçit Başkanımıza şahsım ve tüm güreşçiler adına şükranlarımı sunuyorum, sağolsun, var olsun. Bizim tek isteğimiz bu organizasyonların sürekli devam etmesidir. Şehrine, ata sporuna, kültürüne ve geleceğine sahip çıkan herkese selamlar olsun.” şeklinde konuştu.

“Anlamlı ve Değerli Bir Organizasyona Ev Sahipliği Yapmaktan Onur Duyuyoruz”

Yeşilyurt Belediye Başkanı Prof. Dr. İlhan Geçit ise, 12 yıl aradan sonra düzenlenen 19.Uluslararası Turgut Özal Karakucak Güreşleri gibi büyük bir organizasyona ev sahipliği yapmanın onurunu yaşadıklarını söyledi. Er meydanında ter dökecek olan pehlivanlara başarılar dileyen Yeşilyurt Belediye Başkanı Prof. Dr. İlhan Geçit, “12 yıl aradan sonra belediyemizin ev sahipliğinde gerçekleşen karakucak güreşlerimizin açılış töreninde bizleri yalnız bırakmayan tüm misafirlerimize ve ülkemizin farklı kentlerinden gelen güreşçilerimize, ailelerine, antrenörlere, hakemlere ve basın mensuplarımıza öncelikle teşekkürlerimi sunuyorum, hoşgeldiniz, sefalar getirdiniz.” diye konuştu.

Karakucak güreşlerinin Türk kültüründe özel bir yere sahip olduğunu sözlerine ekleyen Başkan Geçit, “Orta Asya’dan Anadolu’ya yaklaşık 10 asırdır devam eden, pehlivanların er meydanında tüm kuvveti ve gücüyle mücadele ettiği karakucak güreşlerini yaşatmak ve gelecek kuşaklara taşınmasını sağlamak, kadim medeniyetimizin bize yüklediği en önemli sorumluluklardan bir tanesidir. Bizlerde bu sorumlulukla hareket ederek kadim medeniyetimizin tüm zenginliklerini ön plana çıkarmaya çalışıyoruz. Biz geçmişimize, geleneklerimize ve kültürümüze sonuna kadar sahip çıkıyoruz. Turgut Özal Karakucak Güreşleri uzun zamandır çeşitli nedenlerle yapılmıyordu, Dursun Ateş hocamız bize teklif ettiğinde bizler hem karakucak güreşlerini hem de Turgut Özal gibi bu ülkenin ve memleketimizin kıymetli bir değerini bugünden geleceğe taşımak için kabul ettik. Ata sporlarımızı Yeşilyurt’u yaşatmaya devam edeceğiz. Gençlerimizi kötü alışkanlıklardan uzak tutmak için sportif faaliyete verdiğimiz önem ve desteği bundan sonra artıracağız. Ülkemizin farklı kentlerinden gelen 300’e yakın pehlivanımız ile ailelerini, antrenörlerini ve hakemlerimizi ilçemizde ağırlamanın mutluluğunu yaşıyoruz. Karakucak Güreşlerinin en özel taraflarından bir tanesi isminin Turgut Özal olmasıdır. 1993 yılında aramızdan ayrılan, Malatya’lı olmasından her zaman iftihar ettiğimiz, gurur duyduğumuz rahmetli Turgut Özal’ı bu vesileyle rahmetle anıyorum, ruhu şad, mekânı cennet olsun. Ülkemizdeki karakucak güreşleri arasında yerini alan, Malatya’nın kültürü ve tarihinin tanıtılmasını sağlayan Turgut Özal Karakucak Güreşlerimizin düzenlenmesinde desteklerini eksik etmeyen Gençlik ve Spor Bakanlığımıza, İlçe Kaymakamlığımıza, Türkiye Geleneksel Güreşler Federasyonu Malatya Temsilciliğimize, organizasyon kurulu üyelerimize, belediyemizdeki mesai arkadaşlarımıza, açılış törenimizde bizleri yalnız bırakmayan tüm misafirlerimize ve sporcularımıza teşekkürlerimi sunuyorum. 12 yıl aradan sonra belediyemizin ev sahipliğinde gerçekleşen Turgut Özal Karakucak Güreşleri ülkemize, şehrimize, ilçemize ve Türk sporuna hayırlı uğurlu olsun.” diye konuştu.

Malatya’nın inşa ve ihya sürecinde sosyal, kültürel ve sportif faaliyetlerin büyük önem taşıdığını söyleyen Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er, “Bugün burada sadece spor faaliyetinden öte bir kültürü, insanlar arasındaki birlik ve beraberliği oluşturan bir güzelliği paylaşmak için bir araya geldik. Festivaller, fuarlar ve bu tür organizasyonlar bir şehrin ve bölgenin tanıtılmasından ziyade insanların kaynaşması ve bir araya gelmesini sağlamaktadır. Belediyecilik sadece fiziki yatırımların ve hizmetlerin yapıldığı yerler değildir, bizim tabii ki öncelikli amacımız deprem yaralarını sarmaktır ancak deprem travmasını atlatmak için sosyal faaliyetlere de ihtiyacımız var. Malatya Büyükşehir Belediyesi ve İlçe Belediyeleri olarak bu tür organizasyonlar yapıyoruz. Böylesine güzel organizasyonlar vatandaşlarımızın sosyal yönden gelişimi ve deprem travmasını atlatmalarında büyük faydası vardır.8.Cumhurbaşkanımız, değerli hemşehrimiz rahmetli Turgut Özal’ın adına bu organizasyonun yapılması çok kıymetlidir ve bizleri mutlu etmektedir. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın ata sporlarının yaşatılmasına yönelik hassasiyetini ve ilgisini hepimiz biliyoruz. Şehrimizde bu tür etkinlikleri bizlerde sonuna kadar destekliyoruz.” diye konuştu.

Organizasyon Kurulu Üyelerine Teşekkür Plâketleri Verildi

Konuşmaların ardından 19.Uluslararası Turgut Özal Karakucak Güreşlerinin Organizasyon Kurulunda yer alan isimlere teşekkür plaketleri takdim edilirken, daha sonra er meydanına çıkan güreşçiler dereceye girmek için kıyasıya mücadele ettiler.

Down Sendromlu Güreşçiler Er Meydanına Çıktı

Karakucak güreşlerinin en renkli isimleri ise down sendromlu güreşçiler oldu. Yeşilyurt Belediye Başkanı Prof. Dr. İlhan Geçit’in daveti üzerine güreşlere özel olarak katılan down sendromlu güreşçiler, er meydanına çıkarken, yaptıkları müsabakalarda birinci oldular. Gördükleri ilgi karşısında büyük bir mutluluk yaşayan down sendromlu sporcuların madalyaları Yeşilyurt Belediye Başkanı Prof. Dr. İlhan Geçit, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er ve Yeşilyurt Kaymakamı Kutsal Baytak tarafından takdim edildi.

Toplam 207 Bin 300 TL. Para Ödülü Dağıtılacak

Büyük bir katılım altında gerçekleşen 19.Uluslararası Turgut Özal Karakucak Güreşleri büyükler, yıldızlar ve minikler kategorilerinde 29 sıklette gerçekleştirilirken, dereceye girecek olan sporculara toplam 207 bin 300 TL. para ödülü dağıtılacak.

ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler