Türkiye’nin İlk Yaşlılık Festivali Arapgir’de Yapıldı
Malatya Turgut Özal Üniversitesi’nin öncülüğünde, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, ArapgirKaymakamlığı, Arapgir Belediyesi, Sağlık ve Sosyal Hizmetler Derneği Federasyonu ileortaklaşa düzenlenen ve Türkiye’de ilk olarak nitelendirilen, “Uluslararası Yaşlılıkta Sağlık veEsenlik Festivali” Arapgir’de yapılıyor.
Samime Aydınlar Kongre ve Kültür Merkezi’nde 13-15 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilenUluslararası Yaşlılıkta Sağlık ve Esenlik Festivali’nde, Türkiye, İngiltere, Tunus, Arjantin’dengerentoloji (yaşlılık ve yaşlanma bilimi) alanında önemli bilimsel çalışmalara imza atan biliminsanları, festival katılımcısı yaşlı kadın ve erkeklere sağlıklı ve kaliteli yaşlanmanın bilimselsüreçlerini anlatırken; yaşlılar, ayrıca 3 gün süresince çeşitli sanatsal, sportif ve kültürelaktivitelere de katılarak keyifli saatler geçirdi.
Uluslarararası Yaşlılıkta Sağlık ve Esenlik Festivali’nin açılış törenine, Arapgir Kaymakamı FikriBadioğlu, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Sosyal ve Ekonomik Hayata Katılım DaireBaşkanlığı Şube Müdürü Bülent Karakuş, Arapgir Belediye Başkanı Haluk Cömertoğlu,Malatya Turgut Özal Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İlhan Erdem, Sağlık BilimleriFakültesi Dekanı Prof. Dr. Şahin Direkel, festival kapsamındaki sempozyumda bilimselsunumlar yapan Oxford Yaşlılık Enstütüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hafiz Khan, Tunus GeriatriBirliği Başkanı Prof. Dr. Sonia Oali Hammam, Prof. Dr. Teshk Nouri Shawis, AkdenizÜniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Gerontoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. HasanBaşıbüyük, 60 + Tazelenme Üniversitesi Kurucu Başkanı Prof. Dr. İsmail Tufan, Dr. SebastianGimenez, Irak Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Teshk Nouri Shawis, Eski –İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı ABD Başkanı Prof. Dr. Erkan Pehlivanlı, AkdenizÜniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Gerontoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr.NilüferKorkmaz Yaylagül, Malatya Turgut Özal Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Neşe Karakaş,Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi Tazelenme Üniversitesi Doç. Dr. Özgür Nalbant ile çoksayıda yaşlı kadın ve erkek katıldı.
Mersin Devlet Opera ve Balesi sanatçısı Ragıp Ufuk Kasar’ın müzikal performansı veArapgir’in zengin kültürel mirasının tanıtımının da yapıldığı açılış töreninde, konuşan ArapgirKaymakamı Fikri Badioğlu, Arapgir olarak, “Uluslararası Yaşlılıkta sağlık ve Esenlik Festvali”neev sahipliği yapmaktan memnuniyet duyduklarını belirterek, Arapgir’e hizmet yolunda,üniversiteler ve sivil toplum kuruluşları ile işbirliği yapmaya önem verdiklerini söyledi.Arapgir Belediye Başkanı Haluk Cömertoğlu da açılış törenindeki konuşmasında,“Yaşlılarımıza karşı yerel yönetimler olarak önemli sorumluluklarımız var. Yaşlılarımız bizimkıymetlilerimiz olduğu gibi, toplumsal açıdan kültürel aktarım ve kültürel hafızanın gelecekkuşaklara taşınmasının en önemli özneleridir. Bu açıdan, insanlarımızın yaşlılık çağında kalitelive sağlıklı biçimde yaşamasının bilimsel yollarını gösterecek böyle bir festival ve bilimselprograma destek olmaktan, ev sahipliği yapıyor olmaktan çok mutluyuz.” dedi.Malatya Turgut Özal Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İlhan Erdem ise konuşmasına,üniversitenin; bilimsel, kültürel ve sanatsal çalışmalarından söz ederek, bu çalışmalara destekveren kurumlara teşekkür etti.
Prof. Dr. Hafiz Khan “Doğru yönetim modelleri geliştirilirse kaliteli yaşlanmak mümkün”Genel Koordinatörlüğünü ve yürütücülüğünü Malatya Turgut Özal Üniversitesi SağlıkBilimleri Fakültesi Egzersiz ve Spor Bilimleri Bölüm Başkanı Doç. Dr. Hürrem Rabia ÖzdurakSıngın’ın yaptığı Uluslararası Yaşlılıkta Sağlık ve Esenlik Festivali’nde, nüfusun yaşlanmasıkonusunda bir sunum yapan Oxford Nüfus Yaşlanması Enstitüsü’nden Prof. Dr. Hafiz Khan,dünya genelinde nüfusun yaşlanma eğilimi içinde olduğunu, bu durumun kırsal kesimlerdekendini daha fazla hissettirdiğini vurgulayarak, “devletler, sosyal hizmetler konusunda kırsalkesimlere her zamankinden daha fazla şimdi hizmet götürmelidir. Çünkü nüfus yaşlanıyor vekırsal kesimlerdeki yaşlılar yalnızlaşıyor” diye konuştu.
Sosyal hizmetler alanında hizmet bekleyen yaşlıların geniş bir toplumsal yelpazeye yayıldığınıifade eden Prof. Dr. Hafiz Khan, devletin sosyal hizmet kruumlarının yanı sıra, yaşlılarınyaşamlarının daha iyi ve daha kaliteli bir düzeye ulaştırılması için toplumsal dayanışmaya daihtiyaç olduğunu da vurgulayarak, “Az gelişmiş ya da gelişmekte olan ülkelerde yaşlı bireylerekomşuluk ve akrabalık ilişkileri içinde yardımcı olunacağı toplumsal dayanışma modellerinigeliştirmeliyiz. Devletin sosyal hizmetlerinin yanı sıra bu tür modelleri de geliştirebilirsek,kaliteli yaşlanma ya da yaşlanma çağını sağlıklı geçirmek mümkündür” dedi.
Prof. Dr. Sonia Ouali Hammam: “Kas erimesi ve kas gücü kaybı, sadece yaşlanma nedeniyledeğil, hareketsizlik ve düzensiz beslenmeden de kaynaklanıyor”
Tunus Geriatri Derneği Başkanı Prof. Dr. Sonia Ouali Hammam da sunumunda, yaşlılıkta ençok karşılaşılan ve ‘kas kütlesi ile kas güç ve performansının yaşla birlikte önemli ölçüdekaybolması’ olarak tanımlanan sarcopenia hastalığına ilişkin bilgiler verdi.
Sarcopenia hastalığının net biçimde ele alınmasının ve tanımlama kriterlerinin son yıllardayoğunlaştığına dikkat çeken Prof. Dr. Sonia Ouali Hammam, kas kaybı hastalığının sadeceyaşlılarda değil, genç nüfus kategorisinde de görüldüğünün altını çizerek, özellikle yaşlılıktakas kaybının azaltılması için, yaşlılara, “dozu iyi ayarlanmış egzersizler, düzenli beslenme vehareketlilik” reçetesini sundu.
Sarcopeniaya karşı en etkili beslenme: Akdeniz Diyeti
Sarcopenia’nın 80 yaş civarındaki bireylerin yaklaşık yarısından görülmeye başlanan birhastalık olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Sonia Ouali Hammam, sarcopeniaya karşı doğrubeslenmenin en iyi mücadele yolunun Akdeniz Diyeti olduğunu vurguladı.
Prof. Dr. Teshk Nouri Shawis: “Kas erimesi mi şeker hastalığına neden oluyor yoksa şekermi kasları eritiyor? Bu soru halen yumurta – tavuk meteforundaki gibi cevapsız”Prof. Dr. Sonia Ouali Hammam’ın yaşlılıkta kas erimesi ve kas erimesi hızının yavaşlatılmasıönerileri konusundaki sunumundan sonra, Irak Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Teshk Nouri Shawis de şeker hastalığı ve yaşlılıkta şeker hastalığı ile baş edebilmeninyolları bağlamında bir sunum gerçekleştirdi.
Festivale katılan yaşlılar, Kozluk Çayı’nın eşsiz güzelliğinde egzersiz aktivitelerine katıldıUluslararası Sağlık ve Esenlikte Yaşlılık Festivali’ndeki bilimsel sunumların yanı sıra üç günboyunca çok sayıda sportif, sanatsal ve kültürel etkinlik de gerçekleştirildi.60 yaş üstü çok sayıda kadın ve erkeğin mutlu ve heyecanlı zamanlar geçirdiği bu etkinliklerkapsamında, Arapgir Kozluk Çayı çevresinde, Arapgir’in eşsiz doğal güzellikleri eşliğinde,uzmanlar kontrolünde egzersiz aktivitelerine katıldı.
Pickleball oynadılar; keyifli dakikalar geçirdiler, kahkaha yogasıyla neşeli anlar yaşadılarMalatya ve Malatya dışından gelen yaşlılar, ayrıca hem kendi aralarında hem de gençlerlebirlikte, Uluslararası Pickleball Federasyonu Türkiye Temsilcisi Davut Güngör’ün de katıldığıetkinlikte pickleball oynayarak, keyifli dakikalar geçirdi.
Mutluluk Kahkaha Akademisi kurucusu ve kahkaha yogası eğitmeni Şengül Esen Demir’inkahkaha yogası etkinliğine katılan yaşlılar, doyasıya gülmenin ve kahkaha atmanın da keyfiniçıkardılar.
Oyunlaştırma ve sanat atölyesi ile eğlenceli ve öğretici bir deneyim yaşayan festivalkatılımcısı yaşlılar, program kapsamında Arapgir’i de gezdi.
Arapgir Belediye Başkanı Haluk Cömertoğlu, festivalde sunum yapan ve programın ikincigününde Arapgir’den ayrılan bilim insanlarına Arapgir Mor Reyhanı Çayı ve çeşitlihediyelerden oluşan hediye setleri sundu.