?>

Siber Güvenlik Kanunu kabul edildi: Yasa neden tartışılıyor, hangi yeni düzenlemeleri içeriyor?

TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen 21 maddelik Siber Güvenlik Kanunu, basın ve fikir özgürlüğüne yeni sınırlamalar getirdiği gerekçesiyle eleştiri konusu oldu. Genel Kurul'da kısmi değişikliklere gidilse de gazetecilik meslek örgütleri ve muhalefet, yasadaki belirsiz ifadelerin, ?

Gündem - 2 ay önce

Getty Images

TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen 21 maddelik Siber Güvenlik Kanunu, "basın ve fikir özgürlüğüne" yeni sınırlamalar getirdiği gerekçesiyle eleştiri konusu oldu.

Genel Kurul'da kısmi değişikliklere gidilse de, gazetecilik meslek örgütleri ve muhalefet, yasadaki belirsiz ifadelerin, özellikle basın ve düşünce özgürlüğüne dönük yeni bir tehdit oluşturduğunu savunuyor.

CHP, yasanın birçok hükmünün anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi'ne iptal başvurusu yapacak.

Kabul edilen yasa "Türkiye'nin siber güvenliğini güçlendirmek, olası iç ve dış tehditleri belirleyip siber uzay gücüne yönelik iç ve dış tehditlerin tespiti, her türlü kurum ve kuruluşun siber saldırılara karşı korunması" gerekçesiyle hazırlandı.

Milli Güvenlik Kurulu benzeri bir "Siber Güvenlik Kurulu" oluşturulmasını öngörüyor.

Ayrıca 8 Ocak'ta Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile kurulan Siber Güvenlik Başkanlığı'nın görev ve yetkilerini belirliyor.

Başkanlığın, siber tehditlerle mücadele etme, siber tehdit istihbaratı elde etme, oluşturma ve paylaşmayla zararlı yazılım inceleme faaliyetlerini yürütmesi öngörülüyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlık edeceği kurulda çeşitli bakanlar, Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanı, Savunma Sanayii Başkanı ve Siber Güvenlik Başkanı'nın yer alması planlanıyor.

Siber Güvenlik Başkanlığı nedir? Yetkileri neden tartışılıyor?

Tasarıya göre başkanlığın görevleri arasında şunlar var:

Kritik altyapı ve bilişim sistemlerinin siber dayanıklılığının artırılmasıSiber saldırılara karşı korunmasıZafiyet ve sızma testleri ile varlıklara yönelik risk analizleri yapmak veya yaptırmakSiber tehdit istihbaratı elde etmek, oluşturmak ve paylaşmak

Tartışılan maddelerde hangi değişiklikler yapıldı?

AKP tarafından hazırlanan yasanın gerekçesine göre, kamu kurumları ile kritik altyapı kuruluşlarının "siber mukavemet ve siber olgunluk seviyesinin artırılması" hedefleniyor.

İktidar, bu yolla "siber güvenlik altyapısının yeni bir lige taşınacağını" savunuyor.

Gazeteciler ve hak savunucuları ise tasarıdaki bazı ifadelerin muğlak ve ifade özgürlüğünü kısıtlayıcı olduğunu savunuyor.

İfade Özgürlüğü Derneği (İFÖD) teklifin "yasal güvenceden yoksun, keyfi uygulamalara yol açabilecek ve denetlenemeyen bir sistem" yaratacağı uyarısında bulundu.

AKP Genel Başkan Yardımcısı Ömer İleri, "muğlak ifadeler" kullanıldığına yönelik eleştirilere katılmadığını söyledi, kanun teklifinde detaylı bir döküm olduğunu ifade etti.

Muhalefetin eleştirileri üzerine Genel Kurul'daki görüşmelerde bazı değişikliklere gidildi.

Siber Güvenlik Kurulu'nun başkanına arama, kopya çıkarma ve el koyma yetkisini düzenleyen 8. madde tartışma konusuydu. Muhalefet bu madde ile Başkanlığa "yargı yetkisi" verildiğini savunuyordu.

Genel Kurul'da verilen önergenin kabulüyle bu yetkiler yasa metninden çıkarıldı.

Başkanlığın bu yetkiyi, hakim kararı veya "gecikmesinde sakınca bulunan hallerde" cumhuriyet savcısının emri ile kullanabileceği hükmü korundu.

Diğer tartışmalı maddelerden birisi ise "veri sızıntısı"na ilişkin ceza hükümlerini düzenleyen 16. maddenin 5. fıkrası.

Önerge ile "veri sızıntısı" ifadesi, "siber veri sızıntısı" olarak değiştirildi.

Muhalefet bu maddede yer alan suç düzenlemesini, birçok gazetecinin gözaltına alınması ve tutuklanmasına yol açan "Dezenformasyon Yasası"ndaki "halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma" suçu ile benzerlik taşıdığını savunuyor.

'Temel hakları ağır şekilde ihlal etme riski taşıyor'

Konuyu BBC Türkçe'ye değerlendiren TGS Ankara Şubesi Başkanı Sinan Tartanoğlu, ifadedeki değişime karşılık ilgili maddenin veri sızıntılarına dair haberleri kapsayabileceğini ve bunun ifade özgürlüğü açısından risk teşkil ettiği yorumunu yaptı.

Tartanoğlu, "Maddedeki değişiklik yeterli değil, özü değişmiyor" dedi ve ekledi:

"Doğrudan doğruya 'içerik' dendiği için basın ve ifade özgürlüğü açısından ayakları daha sağlam yere basan bir tehlike haline gelmiş oluyor."

İFÖD de açıklamasında "Özellikle yetki alanı tanımlanmamış denetim mercilerinin talimatlarına uymayan bireylerin cezalandırılmasını öngören maddeler, keyfi uygulamalara kapı aralamaktadır" dedi.

Dernek ayrıca "yasa kapsamında belirlenen cezaların ölçüsüzlüğü, hukuk devleti ilkesine aykırılık teşkil etmekte ve bireylerin temel haklarını ağır şekilde ihlal etme riski taşımaktadır" ifadelerini kullandı.

Yasa ile getirilen diğer önemli düzenlemeler şöyle:

Yeni kurulan Siber Güvenlik Başkanlığı, kritik sistemlerin korunması, siber saldırıların tespiti ve önlenmesi konusunda çalışmalar yapacak. Ayrıca yerli ve milli siber güvenlik çözümlerinin geliştirilmesi ve uygulanmasını sağlayacak.Başkanlık, kurumların bünyesinde Siber Olaylara Müdahale Ekipleri (SOME) kurarak denetleyecek ve periyodik olarak siber güvenlik tatbikatları düzenleyecek.Siber Güvenlik Başkanlığı, gerçekleşen saldırılara hızlı şekilde müdahale ederek destek sağlayacak. Siber saldırılara ait veriler, log kayıtları ve dijital izler takip edilip suç unsuru bulunduğunda adli makamlara iletilecek.Siber Güvenlik Başkanlığı, gerekli durumlarda siber güvenliği ilgilendiren tüm faaliyetleri denetleyebilecek ve bağımsız denetim kuruluşlarını da bu süreçte görevlendirebilecek.

Siber Güvenlik İhlallerinde Yeni Cezalar

Kanuna göre Türkiye'nin dijital altyapısına yönelik saldırı yapanlar 8 ila 12 yıl arasında hapis cezası alacak. Siber saldırı sonucu elde edilen verileri dağıtan veya satışa çıkaranlara 10 ila 15 yıl arasında, sır saklama yükümlülüğünü ihlal edenlere ise 4 ila 8 yıl arasında hapis cezası öngörülüyor.Yetkililerin talep ettiği bilgi, belge, donanım, yazılım ve verileri vermeyi reddeden kişi ve kurumlara ise üç yıla kadar hapis ve 1.500 güne kadar adli para cezası verilebilecek.Veri dolandırıcılığına karşı nasıl korunabiliriz?'108 milyon kişinin verileri çalındı' iddiası: Bakanlık ne açıkladı, tepkiler ne oldu?
Haftanın Öne Çıkanları

Girne Turizm Limanı’nda uyuşturucu ve yasa dışı madde ele geçirildi, 1 kişi tutuklandı

2025-03-12 23:06 - Asayiş

Sabıka Kaydının Silinmesi (Değişiklik) Yasa Önerisi halkın bilgisine sunuldu

2025-03-13 00:05 - Gündem

'Son kabadayı' olarak biliyordu: Hasan Heybetli koğuşunda ölü bulundu

2025-03-13 00:06 - Gündem

Merkez Bankası, 2024 Dördüncü Çeyrek Bülteni’ni yayınladı

2025-03-13 01:05 - Gündem

Markete girip cinsel organını gösterdi: 2 sene önce de aynı suçu işlemiş!

2025-03-13 01:06 - Gündem

Putin, askeri üniforması ile Ukrayna ordusuyla çatışmaların sürdüğü Kursk bölgesine geldi

2025-03-13 02:05 - Gündem

‘TEKNOFEST KKTC’deki teknolojik altyapıya önemli katkıda bulunacak'

2025-03-13 02:06 - Gündem

14 yıl 4 ay hapis cezası bulunan firari hükümlü yakalandı

2025-03-13 03:06 - Gündem

İmamoğlu: Bu savaşı kazanacağım | Son dakika haberleri

2025-03-13 04:05 - Gündem

Uluslararası QS sıralamasında Türkiye’den 13 üniversite ilk 100’e girdi: ODTÜ petrol 8. sırada

2025-03-13 05:06 - Eğitim

İlgili Haberler

Yeşilyurt Belediyesi’nden Baharın Gelişine Pedallı Kutlama!

18:06 - Gündem

Akıllı temizlik çözümleri MOVA, Anneler Günü kampanyasını duyurdu

18:05 - Gündem

İl Başkanı Bakan, “Halk Günü” programında talepleri ilk ağızdan dinledi

17:05 - Gündem

Başkan adaylığını açıklamıştı: Hakan Bilal Kutlualp, TFF'den istifa etti!

16:06 - Gündem

Battalgazi Belediyesi'nden Yeşil Alanda Üretim Hamlesi

16:05 - Gündem

Günün Manşetleri

Gülbahar: Rumlar rahatsız oluyor, KTOEÖS eylem kararı alıyor

17:06 - Kıbrıs

STM milli teknolojileriyle TEKNOFEST KKTC'de yerini alacak

16:06 - Kıbrıs

TEKNOFEST KKTC öncesi SOLOTÜRK ve Türk Yıldızları Akrobasi Timi gösteri yapacak

15:05 - Kıbrıs

KOOP-Bank şubeleri grevde… “Sıkıntıların çözümü için çağrı yapılana kadar devam edeceğiz”

14:06 - Kıbrıs

Mormenekşe kupasını kazandı

13:05 - Spor