Obezite salgın gibi! Türkiye’de erkeklerin yüzde 15'i, kadınların yüzde 25’i obeziteli

Yapılan araştırmaya göre, dünyada bir milyardan fazla obeziteli birey bulunuyor. Birçok kronik hastalığın nedeni veya risk faktörü olarak kabul edilen obezite, tüm dünyada adeta bir salgın gibi yayılıyor. Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Osman Civil, “Türkiye’de erkeklerin yakla?

Sağlık - 4 ay önce

The Lancet dergisinde yayınlanan bir araştırma, dünya çapında bir milyardan fazla insanın obeziteli olduğunu öne sürdü. 2022 verilerine göre, bu kişilerin yaklaşık 880 milyonunu yetişkinler ve 159 milyonunu çocuklar oluşturuyor.

BBC'de yer alan habere göre, uluslararası bilim insanları ekibi, acilen obeziteyle mücadelede büyük değişikliklere ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

Obezite, kalp hastalığı, tip 2 diyabet ve bazı kanserler dahil olmak üzere birçok ciddi sağlık sorununun oluşma riskini artırabilir.

ÇOCUKLAR VE ERGENLER ARASINDA OBEZİTE DÖRT KATINA ÇIKTI

1990 ile 2022 yıllarını kapsayan araştırma, çocuklar ve ergenler arasında obezite oranının dört katına çıktığını ortaya koydu. Yetişkinlerde ise bu oran kadınlarda iki katın üzerine, erkeklerde ise neredeyse üç katına çıktı.

REKLAM

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, "Bu yeni çalışma, obeziteyi küçük yaşlardan yetişkinliğe kadar beslenme, fiziksel aktivite ve yeterli bakım yoluyla önlemenin ve yönetmenin önemini vurguluyor" dedi.

Bunun hükümetlere ve topluluklara sorumluluk yüklediğini ve "ürünlerinin sağlık üzerindeki etkilerinden sorumlu tutulması gereken özel sektörün işbirliğinin gerektiğini” dile getirdi.

TÜRKİYE'DE HER 5 KİŞİDEN BİRİ FAZLA KİLOLU

Obezitenin pek çok sebebi olan karmaşık bir sağlık sorunu olduğunu söyleyen Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Osman Civil, “Obezite son yıllarda dünyada ve ülkemizde ciddi oranda artış göstermiştir. DSÖ yakın dönem verilerine göre, dünyada yaklaşık 2 milyon civarında fazla kilolu veya obez kişi bulunmaktadır. Bunlardan yaklaşık 600 bini obezite sınırları içindedir. Türkiye’de de durum çok farklı değildir. TÜİK verilerine göre ülkemizde her 5 kişiden bir tanesi fazla kiloludur. 2008 yılındaki çalışma ile karşılaştırıldığında 2015 yılında obezite ülkemizde yüzde 30 oranında artmıştır. Günümüzde toplumda erkeklerin yaklaşık yüzde 15, kadınların yaklaşık yüzde 25’i obezdir” açıklamasını yaptı.

REKLAM "YIKICI SONUÇLARA NEDEN OLABİLİR"

Obezitenin beraberinde pek çok fiziksel, psikolojik, sosyal, ekonomik sorunlar getiren çok faktörlü bir hastalık olduğunu belirten Doç. Dr. Civil, “Obezite, tedavi edilememesi ve tekrarlaması durumunda birey ve toplum sağlığı açısından ciddi yıkıcı sonuçlara neden olabilir. Obezite; diyabet, hipertansiyon, koroner kalp hastalığı, iskelet sistemi ve eklem rahatsızlıkları, solunum güçlüğü, bazı kanser türleri, yağlı karaciğer ve siroz, polikistik over sendromu, kısırlık gibi hastalıklara da neden olmaktadır” uyarısında bulundu.

Civil, obezitenin halk tarafından yalnızca fiziksel görünüş bozukluğu olarak algılandığını ancak sadece fiziksel görünüş bozukluğu değil çok ciddi hastalıkları beraberinde getiren ya da getirecek olan dünyadaki en ciddi sağlık problemlerinden biri olduğunu söyledi.

RİSK FAKTÖRLERİ

Obeziteye yol açan çok sayıda faktör arasında yanlış beslenme ve fiziksel aktivite yetersizliğinin en önemli obezite nedenleri olarak kabul edildiğini belirten Doç. Dr. Osman Civil, “Genetik, çevresel, nörolojik, fizyolojik, biyokimyasal, sosyo-kültürel ve psikolojik pek çok faktör birbiriyle ilişkili olarak obeziteye neden olmaktadır. Çevresel faktörler; günümüzde insanların sürekli apartman hayatı yaşaması, sürekli oturarak çalışması, spor yapma imkânının az olması şeklinde örneklendirilebilir” şeklinde konuştu.

Kötü beslenme alışkanlıklarının da obezite sebebi olduğuna değinen Civil, sözlerine şunları ekledi: “Günümüzde kötü beslenme alışkanlıkları da obezite sebebidir. Daha çok düzensiz ve fast food beslenme, işlenmiş gıdaların pratik olması sebebiyle organik gıdaların yerine diyette tercih edilmesi, gece geç saatlerde yemek yeme veya bir şeyler atıştırma gibi alışkanlıklar obeziteye sebep olur. Ebeveynlerin obeziteli olması çocukların da obeziteli olma ihtimalini artırmaktadır. Her iki ebeveyn de obeziteli ise çocuklarının obeziteli olma ihtimali yüzde 80’lere, ebeveynlerden birinin obeziteli olması durumunda ise çocuğun obeziteli olma ihtimali yüzde 40’lara kadar yükselebilir. Hormonel sebepler ise özellikle mide ve bağırsaktan salınan bazı hormonların fazlalığı ya da yetersizliği şeklinde açıklanabilir. Tüm bu faktörler ayrı ayrı obeziteye zemin hazırlar.”

Haftanın Öne Çıkanları

Obezite salgın gibi! Türkiye’de erkeklerin yüzde 15'i, kadınların yüzde 25’i obeziteli

2024-03-02 17:06 - Sağlık

Başbakan Üstel:Dünyayla kucaklaşma vizyonumuz gelişiyor

2024-03-02 17:06 - Gündem

Prof. Dr. İbrahim Gezer’den hodri meydan!

2024-03-02 17:05 - Gündem

AK Parti Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Sami Er, Doğanyol İlçesindeydi

2024-03-02 16:06 - Gündem

Emine Erdoğan: 30 bin insan katledilirken dünya hangi gerekçeyle sessiz kalıyor?

2024-03-02 16:05 - Dünya

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’dan uluslararası topluma “uyanın” çağrısı

2024-03-02 16:05 - Gündem

Ak Parti Battalgazi Belediye Başkan Adayı Bayram Taşkın Akpınar Esnafını Ziyaret Etti 

2024-03-02 15:06 - Gündem

Yapımcı Gülengül Arlıel hayatını kaybetti

2024-03-02 15:05 - Magazin

Yükseköğretim (Değişiklik) Yasa Tasarısı Resmi Gazete’de yayımlandı

2024-03-02 15:05 - Kıbrıs

Bilal Yıldırım’dan Rezerv Alanları Açıklayın Çağrısı

2024-03-02 14:06 - Gündem

İlgili Haberler

Demans ve ALS hastaları için umut veren gelişme | Sağlık Haberleri

19:06 - Sağlık

KTTB, Türk Tabipler Birliği 76. Büyük Kurultayı’nda temsil edildi

18:06 - Sağlık

Binde 1 görülen sendrom 17 yılda 150 kez kalbini durdurdu | Sağlık Haberleri

17:05 - Sağlık

Koca krizleri yönetti | Sağlık Haberleri

06:06 - Sağlık

KKTC, Türkiye'nin sistemini kullanacak | Sağlık Haberleri

20:06 - Sağlık

Günün Manşetleri

İran'da seçimi Pezeşkiyan kazandı

08:06 - Dünya

Dışişleri Bakanı Ertuğruloğlu, TDT Dışişleri Bakanları yemeğine katıldı

00:05 - Kıbrıs

Cumhurbaşkanı Tatar, Hankendi şehrini ziyaret etti

22:06 - Gündem

Cumhurbaşkanı Tatar, temaslarını BRT’ye değerlendirdi

20:05 - Gündem

Erdoğan: Sayın Putin ile Beşşar Esed'e bir davetimiz olabilir

17:05 - Gündem