Nöropsikolojik testlerin beyin sağlığına katkıları: Demans ve Alzheimer'da erken teşhis

Prof. Dr. Lütfü Hanoğlu, nöropsikolojik testlerin beyin sağlığı ve işlevselliğinin incelenmesinde önemli bir araç olduğunu vurguladı.

Sağlık - 3 hafta önce

Nöroloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Lütfü Hanoğlu, beynin işleyişinin incelenmesi için etkili yöntemlerden biri olan nöropsikolojik testlerin önemine vurgulayarak, nöropsikolojik değerlendirmenin beyin sağlığı ve işlevselliğinin ayrıntılı bir şekilde incelenmesine olanak sağladığını söyledi. Bireylerin bilişsel risklerinin ortaya konulmasından demansların erken tanısına, bilişsel bozulmanın biçimini ortaya koyarak hastalıkta doğru tanının konulmasına ve doğru tedavi stratejilerinin belirlenmesinde nöropsikolojik testlerin önemli bir araç olduğunu belirtti.

Demanslar gibi zihinsel becerileri etkileyen Hastalıkların temelinde erken tanı tedavi süreçlerine de büyük etki yaratıyor. Alzheimer, parkinson, inme, multipl skleroz gibi nörolojik hastalıklarda bilişsel bozuklukların erken tanısı, tedavi süreçlerini de olumlu yönde etkiliyor. Medipol Mega Üniversite Hastanesi’nden Nöroloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Lütfü Hanoğlu, bireylerin bilişsel risklerinin ortaya konulmasından demansların erken tanısına, bilişsel bozulmanın biçimini ortaya koyarak hastalıkta doğru tanının konulmasına ve doğru tedavi stratejilerinin belirlenmesinde nöropsikolojik testlerin önemli bir araç olduğunu söyledi.

ALZHEİMER’DA ERKEN TEŞHİS

Nöropsikolojik testlerin bireyin bellek, düşünme ve diğer bilişsel işlevlerindeki değişikliklerini objektif bir şekilde değerlendirmeyi sağladığını ifade eden Prof. Dr. Hanoğlu, “Daha hafif bilişsel bozukluk döneminde yani klinik demansın ortaya çıkmasından önce başlamış olan bilişsle kaybın tanınmasını ve hangi tür demansa doğru ilerleyebileceğini anlayabilmemizi sağlıyor. Alzheimer hastalığı gibi ilerleyici demansların erken teşhisi ve farklı demans türlerinin bilişsel belirtilerinin doğru yorumlanması da bu testler sayesinde mümkün oluyor” diye konuştu.

"HASTALIKLARI AYIRT ETMEDE KULLANILIYOR"

Nöropsikolojik değerlendirmenin aynı zamanda psikiyatrik bozuklukların ve tıbbi durumların bilişsel etkilerini değerlendirmede de kullanıldığına dikkati çeken Prof. Dr. Hanoğlu, “Depresyon, anksiyete gibi psikiyatrik sorunlar ile Alzheimer hastalığı ve diğer demans durumlarını ayırt etmeye yardımcı olur, ayırıcı tanıda kullanılır. Özellikle demans tanılarında, nöropsikolojik değerlendirme ayırt edici bir araç olarak ön plana çıkar. Son dönemde hastalık sürecinin geciktirilebilmesine yönelik tedavilerin ortaya çıkmaya başlaması nedeniyle Alzheimer hastalığı gibi ilerleyici demansların erken teşhisi ve farklı demans türlerinin bilişsel belirtilerinin doğru yorumlanması giderek son derecede önem kazanmıştır” İfadelerini kullandı.

"NÖROLOJİK HASTALIKLARDA BİLİŞSEL BOZUKLUKLARIN TEŞHİSİ İÇİN ÖNEMLİ"

Testlerin önemine dikkat çeken Prof. Dr. Hanoğlu, “Nöropsikolojik değerlendirme, bireyin bilişsel ve zihinsel işlevlerinin derinlemesine incelenmesini sağlayan kapsamlı bir değerlendirme olarak önem kazanmaktadır. Bu değerlendirme yöntemleri, beyin sağlığı ve işlevselliği hakkında kritik bilgiler sunarak, inme, multipl skleroz, parkinson, epilepsi gibi nörolojik bozuklukların seyrinde ortaya çıkan bilişsel bozuklukların teşhisi ve tedavi sürecinin yönetilmesinde temel bir rol oynamaktadır. Nöropsikolojik değerlendirme günümüzdeki gelişmiş nörogörüntüleme yöntemlerine karşın hala bilişsel işlevlerin objektif değerlendirmesi için elimizdeki tek yöntemdir” dedi.

"ALZHEİMER, PARKİNSON, İNME, MULTİPL SKLEROZ"

Nöropsikolojik testlerin beyin tarafından kontrol edilen çeşitli bilişsel işlevleri değerlendirdiğini söyleyen Hanoğlu, “Bellek, görsel-uzamsal beceriler, dikkat, dil gibi alanlarda yapılan bu testler; bireyin yaşına, eğitim düzeyine ve değerlendirmenin amacına göre farklılık gösterir. Bu sayede alzheimer, parkinson, inme, multipl skleroz gibi nörolojik hastalıkların özellikleri çerçevesinde oluşturulan özelleşmiş test bataryaları halinde uygulanır” diye konuştu.

Haftanın Öne Çıkanları

Nöropsikolojik testlerin beyin sağlığına katkıları: Demans ve Alzheimer'da erken teşhis

2024-08-26 12:06 - Sağlık

Maliye Bakanı Berova, uyuşturucu tespit eden gümrük memurlarını ödüllendirdi

2024-08-26 12:05 - Kıbrıs

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, temaslarda bulunmak üzere İstanbul'a gitti

2024-08-26 11:06 - Gündem

Kapasite kullanım oranı ağustos ayında yüzde 75,4 oldu

2024-08-26 11:05 - Ekonomi

Dövizin yükselişi sürüyor… Dolar 34,1, euro 38,1, sterlin 45,05

2024-08-26 10:06 - Ekonomi

İzlanda'da salatalık kıtlığı: TikTok sorumlu tutuldu

2024-08-26 09:06 - Dünya

İran'dan İsrail açıklaması: Tepkimiz ölçülü olacak

2024-08-26 09:05 - Gündem

Eski belediye başkanı ve emekli astsubay İbrahim Merih hayatını kaybetti

2024-08-26 08:06 - Politika

Ataoğlu,Mehmet Dursun’un vefatı nedeniyle taziye mesajı yayımladı

2024-08-26 08:05 - Kıbrıs

Ankara'da iki ayrı silahlı kavgada 5 kişi öldü, 3 kişi yaralandı | Son dakika haberleri

2024-08-26 07:05 - Gündem

İlgili Haberler

Mevcut bir aşının tek dozu maymun çiçeği enfeksiyonunu önleyebilir

09:06 - Sağlık

Süper bakteriler 2050 yılına kadar 39 milyon insanı öldürebilir

10:05 - Sağlık

15 Eylül Dünya Prostat Kanseri Farkındalık Günü

01:06 - Sağlık

Prof. Dr. Şenol’dan kış mevsimi öncesinde COVID-19 vakalarında artış uyarısı

06:05 - Sağlık

Kıbrıs Otizm Derneği otizm spektrum bozukluğuyla ilgili sempozyum düzenliyor

10:05 - Sağlık

Günün Manşetleri

Eskişehir'de “Fotoğraflarla Rauf Denktaş” sergisi açıldı

12:06 - Yaşam

Yılın son ay tutulması gerçekleşti: Süper Kanlı Ay tutulması görsel şölen oluşturdu

11:06 - Gündem

Euro 38,05, Sterlin 45,04, dolar ise 34,20 liradan işlem görüyor

10:05 - Ekonomi

Mevcut bir aşının tek dozu maymun çiçeği enfeksiyonunu önleyebilir

09:06 - Sağlık

İsrail medyası: Netanyahu çağrı cihazlarının patlamasına onay verdi

08:05 - Dünya