?>

Karma evliliklerden doğan çocuklarla ilgili dava görüldü… Karar daha sonra açıklanacak

Eda Hançer Akkor’un karma evliliklerden doğan çocukların vatandaşlık hakkı ile ilgili olarak Rum Yüksek Anayasa Mahkemesi’nde açtığı istinaf davasının duruşması yapıldı. Mahkeme, kararın ileri bir…

Kıbrıs - 18 saat önce

Eda Hançer Akkor’un karma evliliklerden doğan çocukların vatandaşlık hakkı ile ilgili olarak Rum Yüksek Anayasa Mahkemesi’nde açtığı istinaf davasının duruşması yapıldı. Mahkeme, kararın ileri bir tarihte açıklanacağını duyurdu.

Duruşmayı, Cumhuriyetçi Türk Partisi Milletvekili Ürün Solyalı, davanın maddi ve manevi sorumluluğunu üstlenen dokuz sendikadan temsilciler, ilgili sivil toplum örgütlerinin temsilcileri takip etti. Duruşma öncesinde Akkor’a destek amacıyla pankartlar açıldı.

Saat 09.30’da başlayan duruşmada, Akkor’un avukatı Nikoletta Haralambidu mahkemeye yaptığı hitapta, belirlenen vatandaşlık kriterlerinin anayasaya aykırı olduğunu belirtti.

Avukat Haralambidu, Akkor’un Türk vatandaşı olan babanın yasa dışı yollarla ülkeye giriş yaptığı gerekçesiyle çocuğuna vatandaşlık verilmemesinin anayasal bir ihlal olduğunu vurgulayarak, Rum Bakanlar Kurulu tarafından belirlenen vatandaşlık kriterlerinin de anayasaya aykırı bir durum oluşturduğunu ifade etti. Müvekkilinin, 1974’ten önce doğmuş olması durumunda vatandaşlık hakkından mahrum bırakılmayacağına dikkat çeken Haralambidu, ayrıca müvekkilinin annesinin Kıbrıs doğumlu, eşinin Kıbrıslı Türk olduğunu ve çocuğunun Kıbrıs’ta doğup büyüdüğünü ifade etti.

Daha sonra mahkeme heyeti, kararın daha sonra açıklanacağını duyurdu. Ancak karar tarihi belirtilmedi.

– Avukat HaralambiduDuruşmanın ardından açıklama yapan Akkor’un avukatı Nikoletta Haralambidu, mahkeme süreci hakkında bilgi verdi. Haralambidu, bugün Eda Hançer Akkor’un “Kıbrıs Cumhuriyeti” vatandaşlığı başvurusuna ilişkin duruşmanın görüldüğünü belirterek, başvurunun temelinin müvekkilinin Kıbrıslı bir anneye sahip olması olduğunu söyledi. Haralambidu, ancak Akkor’un durumunun, Rum Bakanlar Kurulu tarafından belirlenen “Kıbrıs Cumhuriyeti” vatandaşlık kriterlerinin dışında kaldığını ifade etti.Haralambidu, bugünkü duruşmanın bir temyiz prosedürünün parçası olduğunu vurgulayarak, Yüksek Mahkeme’ye yaptıkları başvuruda , belirlenen hükümlerin ve benimsenen kriterlerin ayrımcı olduğunu savunduklarını belirtti. Haralambidu, bu kriterlerin aynı zamanda Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 12. maddesini ve her bireyin özel yaşam hakkını koruyan 8. maddesini ihlal ettiğini vurguladıklarını aktardı. Haralambidu, vatandaşlık hakkının da özel yaşam hakkının bir parçası olduğunu dile getirdi.Şimdi Yüksek Mahkeme'nin kararının bekleneceğini ifade eden Haralambidu, mahkemenin bu tür kararlar için belirli bir tarih vermediğini, ancak karar sürecinin genellikle 7 ile 9 ay arasında sürdüğünü kaydetti. Haralambidu, ancak bu kadar uzun süre beklemeyeceklerini umduklarını sözlerine ekledi.

– Akkor: “Bu süreç 10 yıldır devam ediyor”Eda Hançer Akkor ise, yaptığı açıklamada, anayasal hakkı olan “Kıbrıs Cumhuriyeti” vatandaşlığı için başvuruda bulunduğunu hatırlatarak, ancak sürecin İdari Mahkeme ve Yüksek Mahkeme aşamalarıyla 10 yıldır devam ettiğini belirtti; sürecin ve belirsizliğin yarattığı mağduriyete dikkat çekti.Akkor, “Burada önemli olan sonuca yaklaşmış olmamızdır. Sonuç olumlu veya olumsuz olsun, her türlü kazanım olduğunu düşünüyorum.” diyerek, kararın olumlu olması halinde birçok kişiye emsal teşkil edeceğini, olumsuz olması durumunda ise iç hukuk yollarının tükenmiş olacağından Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne taşıyacaklarını belirtti.Akkor, kendisine maddi ve manevi destek veren sendikalara ve duruşmada yanında olan sivil toplum örgütlerine teşekkür etti.

– Maviş: “Eşitlik istiyoruz, ayrımcılığa uğramak istemiyoruz”Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) Genel Sekreteri Burak Maviş de, açıklamasında, Kıbrıslı Türklerin, “Kıbrıs Cumhuriyeti'nin” eşit kurucu ortağı ve vatandaşları olduğunu belirterek, “Kıbrıs Cumhuriyeti makamlarından beklediğimiz, Kıbrıs Türk toplumuna zorluklar çıkartmak değil, hayatlarını kolaylaştırmaktır.” dedi.Vatandaşlık konusunda her türlü platformda mücadele etmeye devam edeceklerini vurgulayan Maviş, “Eşitlik istiyoruz, ayrımcılığa uğramak istemiyoruz” ifadelerini kullandı.Sorunun burada çözülmemesi halinde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvuracaklarını belirten Maviş, karma evliliklerinden doğan çocukların haklarına dikkat çekerek, bu çocukların Kıbrıs sorununun çözümsüzlüğün bir parçası haline getirilmemesi gerektiğini söyledi.Bir çözüm durumunda herkesin birlikte yaşayacağını, dolayısıyla bu tür sorunların çözümü için Kıbrıs sorunun nihai çözümünü beklemenin doğru bir yaklaşım olmadığını ifade eden Maviş, mücadeleye destek verenlere teşekkür etti.

Haftanın Öne Çıkanları

Karpuz ve patates ürünü ile ön plana çıkan Yıldırım köyü, artık çileği ile Yeşilırmak’a rakip oldu

2025-02-17 02:05 - Kıbrıs

Dışişleri Bakanı Fidan, TRT World yayınında gündemi değerlendirdi

2025-02-17 02:06 - Dünya

Gi-Ka Koop, Halkbank Üreten Kadınlar Yarışması’nda finale kaldı

2025-02-17 03:05 - Kıbrıs

Ümraniye'de viyadükten düşen otomobilin sürücüsü yaralandı

2025-02-17 03:06 - Gündem

Gece dönercisine tabancalı saldırı; işletmeci ağır yaralandı

2025-02-17 04:05 - Gündem

Erzurum Belediyesi yine ‘köpek toplama’ ihalesine çıkıyor: Rantta sınır tanımıyorlar!

2025-02-17 05:05 - Gündem

Hatay’da yurttaşın inşaatı da durdu

2025-02-17 06:06 - Gündem

Zelenski'nin 'ortak ordu' çağrısına değerlendirme: 'Gerçekleşmesi zor'

2025-02-17 07:05 - Gündem

Meteoroloji açıkladı: 17 Şubat 2025 hava durumu raporu... Bugün ve yarın hava nasıl olacak?

2025-02-17 08:06 - Gündem

Beyrut Havalimanı yolunda çıkan olaylarda, Lübnan ordusundan 23 asker yaralandı

2025-02-17 09:05 - Dünya

İlgili Haberler

Çayönü-Güvercinlik anayolunda yarın kazı ve dolgu işlerine başlanıyor

00:05 - Kıbrıs

Başbakan Üstel, Altınay’ın vefatı nedeniyle mesaj yayımladı

23:05 - Kıbrıs

Akdeniz Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde deniz kaplumbağalarını korumak için levhalar dikildi

20:06 - Kıbrıs

Gazimağusa’da alkollü içki satış ruhsatı yenileme son başvuru tarihi 28 Şubat

19:05 - Kıbrıs

Haftalık gıda denetim sonuçları… Bir ithal ve bir yerli üründe bitki koruma ürünü saptandı

18:05 - Kıbrıs

Günün Manşetleri

Çalışma izinlerinde yeni düzenleme: 3. dünya ülke vatandaşları için 250 Euro teminat

02:05 - Gündem

Cumhurbaşkanı Tatar’dan Altınay için başsağlığı mesajı

01:05 - Gündem

Çayönü-Güvercinlik anayolunda yarın kazı ve dolgu işlerine başlanıyor

00:05 - Kıbrıs

Başbakan Üstel, Altınay’ın vefatı nedeniyle mesaj yayımladı

23:05 - Kıbrıs

Rüya Taner, Eskişehir’de düzenlenen Kurucu Cumhurbaşkanı Denktaş’ı anma konserinde resital verdi

22:05 - Yaşam