İtalyan Parlamenter Fassino KKTC’de temaslarda bulundu

Avrupa Konseyi Parlamenter Asamblesi (AKPM) tarafından Maraş hakkında rapor yazmakla görevlendirilen İtalyan Parlamenter Piero Fassino dün Güney Kıbrıs’taki muhataplarıyla görüşmelerini tamamlayarak bugün KKTC’ de Meclis…

Kıbrıs - 2 ay önce

Avrupa Konseyi Parlamenter Asamblesi (AKPM) tarafından Maraş hakkında rapor yazmakla görevlendirilen İtalyan Parlamenter Piero Fassino dün Güney Kıbrıs’taki muhataplarıyla görüşmelerini tamamlayarak bugün KKTC’ de Meclis AKPA heyetiyle görüştü.

Fassino’ya AKPM heyet Başkanı UBP Milletvekili Oğuzhan Hasipoğlu, Gazi Mağusa Belediye Başkanı Süleyman Uluçay ve CTP Milletvekili Armağan Candan karşıladı ve Maraş ziyaretinde eşlik etti.

Fassino , Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ı ve Taşınmaz Mal Komisyonunu da ziyaret etti.

Heyet Başkanı Oğuzhan Hasipoğlu, İtalyan Milletvekili Fassino’nun ikinci kez, sorumlu olduğu Maraş’la ilgili raporunu hazırlamak için Kıbrıs’a geldiğini, belirterek, Fassino’nun ay sonu Oslo’da raporunu Komitenin onayına sunacağını, bu 15 günlük sürede önemli bir süreç yaşanacağını kaydetti.

Fassino’nun raporunu sunmadan öne fiziki inceleme yapmak istediğini aktaran Hasipoğlu, “KKTC’yi temsilen AKPA’da iki sandalyemiz var. Siyasi Komite’yi takip eden vekilleriz. Ben kendisine teşekkür ediyorum iki tarafı da dinleyerek bir rapor yazacağı için. Tabii ki raporunda hoşumuza gitmeyen hususlara itirazlarımızı yapacağız ama en azından Avrupa Konseyi’nin Kıbrıs meselesinde bir inceleme yaparken iki tarafı da dinliyor olması önemli” dedi.

Kıbrıs meselesinin 1974 öncesi kapalı Maraş’ın sahiplerinin kim olduğu meselesi olmadığını vurgulayan meseleyi bu anlamda tartışmanın doğru olmadığını, Kıbrıs meselesinde Kıbrıs Türklerin yaşam hakkı, direk uçuşlar , doğrudan ticaret , izolasyonlar ve ambargoların da tartışılması gerektiğini ve bunu kendine ilettiğini kaydetti.

Hasipoğlu şöyle devam etti:

Bizler tüm BM çözüm planlarına ve önerilerine evet diyen taraf olmamıza rağmen hala daha Rum vekillerin önerileriyle bir avuç Kıbrıslı Rum’un mülkiyet meselesi tartışıyoruz! Bu raporun tartışılmasının anlamsızlığını, Bizlerin ihlal edilen yaşamsal haklarınızın en azından Komitede anlatma imkanımız olacak. Kapalı Maraş bugüne kadar sürdürülen müzakerelerde statükonun simgesi haline gelmiştir. KKTC devletinin 2020 yılında KKTC toprağı Maraş’ı açmakla statükoyu yıkmıştır. Eğer bugün hala federasyonu görüşüyor olsa idik, müzakere sürecinin ve statükonun bir parçası haline gelen Maraşı açamazdık. Bugün itibariyle bir milyon sekizyüzbin kişi Maraşı ziyaret etti, Maraş’la ilgili 513 Rum TMK’ya başvuruda bulundu. Eğer önceki çözüm planlarına Rumlar evet dese idi, bugün Avrupa Konseyinde Maraş diye bir meselenin olmayacağını ve kendisinin de böyle bir raporla uğraşmayacağını da Sayın Fasino’ya ilettim

Hasipoğlu, “Artık bizim Maraş’ta kapalı kelimesi çıkmıştır, tüm adanın menfaatine olacak şekilde hayata kazandırmamız gerekmektedir. Hem siyasi hem hukuki yönden BM Güvenlik Kurulu kararını ihlal etmediğimizi ifade etmek istiyoruz. Kıbrıs Türk tarafı olarak bu konudaki görüşlerimizi 15 günlük sürede yazılı olarak ileteceğiz. 30-31 Mayıs tarihlerinde Oslo’da yapılacak Komite toplantısında adil, objektif bir karar çıkmasını isteyeceğiz”, diye ekledi

Haftanın Öne Çıkanları

İtalyan Parlamenter Fassino KKTC’de temaslarda bulundu

2024-05-15 22:06 - Kıbrıs

Son dakika haberi Fidan, Katar Başbakanı ile görüştü

2024-05-15 22:05 - Dünya

Azerbaycan Uluslararası Kültür Merkezi açıldı

2024-05-15 21:06 - Gündem

Netanyahu, ABD'nin endişelerine rağmen Refaha saldırmakta kararlı

2024-05-15 21:05 - Dünya

Çin'de yeni "kör balık" türü bulundu

2024-05-15 20:06 - Dünya

Maliye Bakanı Berova Ankara Ticaret Odası’nı ziyaret etti

2024-05-15 20:06 - Kıbrıs

Başkan Taşkın: “Uğraştıran değil, ulaştıran bir anlayışı benimsiyoruz”

2024-05-15 20:05 - Gündem

Karabük'te çıkan yangında 2 katlı ev kullanılamaz hale geldi

2024-05-15 19:06 - Gündem

Fassino: 50 yılın sonunda bir çözüme ulaşmamız gerektiğini düşünüyorum

2024-05-15 19:06 - Gündem

Mabesem'de Hobiler Sanata Dönüşüyor 

2024-05-15 19:05 - Gündem

İlgili Haberler

Meclis'te muhaceret affı dahil üç tasarı onaylandı

22:05 - Kıbrıs

Uzun yıllar Bayrak Radyo Televizyon Kurumu’nda emek veren Ayşe Başar yaşamını yitirdi

20:06 - Kıbrıs

Vize bürosuna sunulan projelerde engelli standartları da denetlenecek

17:06 - Kıbrıs

Erenköy Mücahitleri Derneği Başkanı Mustafa Arıkan TAK’ı ziyaret etti

14:05 - Kıbrıs

Başbakan Ünal Üstel’den Buse Savaşkan’a tebrik

09:06 - Kıbrıs

Günün Manşetleri

Meclis'te muhaceret affı dahil üç tasarı onaylandı

22:05 - Kıbrıs

Uzun yıllar Bayrak Radyo Televizyon Kurumu’nda emek veren Ayşe Başar yaşamını yitirdi

20:06 - Kıbrıs

Girne Polis Müdürlüğü'ne ait telefon hatları arızalı

19:05 - Asayiş

Vize bürosuna sunulan projelerde engelli standartları da denetlenecek

17:06 - Kıbrıs

Geleneksel 26’ncı Naci Talat Halı Saha Anı Futbol Turnuvası başladı

16:06 - Spor