İstanbul Park’ta devir tamamlandı, tartışma bitmedi

İstanbul Park Formula 1 pistinin tahliye düğümü çözüldü. 2 Nisan tarihinde düzenlenen ihaleyi kazanarak pistin 30 yıllığına yeni işletmecisi olan Can Bilim Eğitim Kurumları A.Ş. 29 Mayıs 2024 tarihi itibarıyla pisti eski kiracıdan devraldı

Ekonomi - 4 hafta önce

İstanbul Park Formula 1 pisti, 2 Nisan tarihinde düzenlenen ihaleyi kazanarak pistin 30 yıllığına yeni işletmecisi olan Can Bilim Eğitim Kurumları A.Ş.'ye eski kiracıdan devredildi.

Türkiye Otomobil Sporları Federasyonu Başkanı Eren Üçlertoprağı, devir sonrasında Habertürk'e yaptığı açıklamada, "İstanbul Park’ta yeni bir dönemin başladığı bugünün, otomobil sporları açısından yeni bir milat olduğunu düşünüyoruz" dedi.

İstanbul’un fetih yıldönümü.???? #istanbulpark pic.twitter.com/Nje79W7vmH

— TOSFED (@TOSFED) May 29, 2024

TOSFED, Kurtlar Vadisi'nden alınan bir sahneyle paylaşım yaptı. Paylaşımda 'Kurtlar Vadisi operasyonu sona erdi' ifadesi yer aldı.

Üçlertoprağı, "İstanbul’un adını taşıyan pistteki işgalin, tam de İstanbul’un fethedildiği 29 Mayıs’ta sonlanması da güzel ve anlamlı bir tesadüf oldu. Öncelikle, senelerdir pistin Türk sporcularımıza ve halkın kullanımına açılması yönünde verdiğimiz haklı mücadeleye büyük destek veren başta Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere, Sayın Kültür ve Turizm Bakanımız Mehmet Nuri Ersoy ve devamında Sayın Gençlik ve Spor Bakanımız Dr. Osman Aşkın Bak ile bir önceki Bakanımız Sn. Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu’na şükranlarımızı sunuyorum" diye konuştu.

REKLAM

Yeni dönem için ihale şartnamesinde yer alan pistin sporcular tarafından kullanım hakkının başlayacak olmasından dolayı gururlu olduklarını belirten Üçlertoprağı, her türlü görevi üstlenmeye de hazır olduklarını belirterek sözlerine, "Federasyon olarak ilk günden bu yana bizim tek arzumuz, sporcularımızın gelişimlerini sağlayabilmek ve Türkiye’yi yurt dışında daha da iyi temsil edebilmek adına, sporcularımızın ülkemizdeki tek uluslararası yarış pistini kullanabilmesiydi. Devamında, Formula 1 başta olmak üzere ülkemize uluslararası yarış serilerinin getirilmesi vesilesi ile hem Türkiye’nin en iyi şekilde tanıtılması hem de spor turizmi ile memleketimize fayda sağlanması adına Federasyon olarak üstümüze düşen her türlü görevi üstlenmeye de hazırız. Son olarak, bu zorlu süreçte yanımızda olan ve haklı mücadelemizde desteğini esirgemeyen otomobil sporları camiasına, kıymetli basın mensuplarına ve tüm spor severlere de ayrıca teşekkürlerimizi sunuyorum. İstanbul Park’ın sonunda tüm sporculara ve halkımıza açıldığı bu yeni dönemin, hayırlı ve uğurlu olmasını temenni ediyorum." şeklinde devam etti.

İTO BAŞKANI AVDAGİÇ: 'EN KAHRAMAN RIDVAN' EDASIYLA ORTAYA ÇIKIP YENİ BİR 'GIRGIR' YAYININA BAŞLIYORLAR

İTO Başkanı Şekib Avdagiç, “İstanbul’u sporun merkezi haline dönüştüren İstanbul Park’ı ülkemize kazandırma gururu bize aittir. Biz bu yatırımla Türkiye’ye ve İstanbul’a değer kattık. Formula 1’in Türkiye’deki öncüsü olduk. Bugüne kadar tesise en küçük bir katkısı olmayan/lar, “En Kahraman Rıdvan” edasıyla ortaya çıkıp, yeni bir ‘Gırgır’ yayınına başlıyorlar” dedi.

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, İstanbul Park'a ilişkin açıklamalarda bulundu. Avdagiç, “İstanbul’u sporun merkezi haline dönüştüren İstanbul Park’ı ülkemize kazandırma gururu bize aittir. Biz bu yatırımla Türkiye’ye ve İstanbul’a değer kattık. Formula 1’in Türkiye’deki öncüsü olduk. Bugüne kadar tesise en küçük bir katkısı olmayanlar, “En Kahraman Rıdvan” edasıyla ortaya çıkıp, yeni bir ‘Gırgır’ yayınına başlıyorlar” ifadelerini kullandı.

Avdagiç, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, 2005 yılında 156 milyon dolar yatırımla İTO, TOBB ve diğer ortaklarıyla tamamladıkları ve Formula 1 yarışlarının yapıldığı İstanbul Park’ı Yap-İşlet-Devret sözleşmesinin sonunda imzaladıkları protokole uygun olarak, tam mutabakatla Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne teslim ettikleri bilgisini verdi. Avdagiç, bu süreçteki desteklerinden dolayı Vakıflar Genel Müdürü Sinan Aksu’ya teşekkür etti.

Şekib Avdagiç, “Devletimizin desteği ile 2005-2011 arası 7 yıl Formula 1, MotoGP ve birçok uluslararası etkinlik gerçekleştirdik. Tüm bu süreçleri, o dönemdeki Tosfed yönetimini de dahil ederek yaptık. Daha sonra tesisi Intercity’ye kiraladık. Intercitypark kira döneminde tesisi etkin ve verimli kullandı; 2 kez Formula 1 ve birçok ulusal ve uluslararası etkinlik düzenledi” hatırlatmasında bulundu.

İTO Başkanı Avdagiç, paylaşımında şunları kaydetti: “İstanbul’u sporun merkezi haline dönüştüren İstanbul Park’ı ülkemize kazandırma gururu bize aittir. Biz bu yatırımla Türkiye’ye ve İstanbul’a değer kattık. Formula 1’in Türkiye’deki öncüsü olduk. Bugüne kadar tesise en küçük bir katkısı olmayanlar, “En Kahraman Rıdvan” edasıyla ortaya çıkıp, yeni bir ‘Gırgır’ yayınına başlıyorlar. Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne tam mutabakatla devredilen tesise kendilerince ‘konup’, küçük beyinleriyle bu devri, İstanbul’un fethi ile özdeşleştirecek kadar dalalet içindeler. Çocukça ve mafya dizilerine öykünmeci bu yorumları esefle karşılıyor ve kınıyoruz. Kadir kıymet bilmeyenlerin, hakkı teslim etmeyenlerin bu tesislerin kıymetini bilemeyecekleri gün gibi ortada. Ama 29 Mayıs’ı bahane edip bu sözleşme devrini İstanbul’un fethi ile mukayese etme gafletine düşenlere şunu da sormak boynumuzun borcu: İstanbul Park’ı İstanbul Fatihi Sultan Mehmet Han’ın torunları yaptı ve bugüne getirdi. Bugün, ‘İstanbul Park işgalden kurtuldu’ diyenler kendilerini nereye ait hissediyorlar acaba. Elbette, İstanbul’un Fatihi’ni öteki Fatih’le karıştırmıyorlarsa."

Haftanın Öne Çıkanları

İstanbul Park’ta devir tamamlandı, tartışma bitmedi

2024-05-30 19:06 - Ekonomi

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Töre tasavvuf müziği dinletisine katıldı

2024-05-30 19:05 - Yaşam

Hindistan'ın Cammu Keşmir bölgesinde otobüs şarampole yuvarlandı, 21 kişi öldü

2024-05-30 18:06 - Dünya

Hollywood yıldızı Jesse Eisenberg Polonya vatandaşlığına geçiyor

2024-05-30 18:05 - Magazin

Cumhuriyet tarihinde bir ilk: Türkiye artık 'çok yaşlı'

2024-05-30 17:06 - Ekonomi

Türk sinemasının ve tiyatrosunun usta oyuncusu Ahmet Uğurlu hayatını kaybetti

2024-05-30 17:05 - Gündem

GMB Başkanı Uluçay: “İlk günden beri durmadık, durmayacağız hep birlikte çalışmaya devam edeceğiz’’

2024-05-30 16:06 - Kıbrıs

Refah'taki Philadelphia Koridoru neden önemli?

2024-05-30 16:05 - Dünya

Doğa Rutkay Kamal acısını paylaştı

2024-05-30 15:06 - Magazin

Girne Tiyatro Su ilk Olağan Genel Kurulu’nu yaptı, başkanlığa Cenk Gürçağ seçildi

2024-05-30 15:05 - Yaşam

İlgili Haberler

TCMB kirada soğuma bekliyor

12:05 - Ekonomi

IIF: Türkiye'ye yabancı sermaye girişi 2025'te artacak

09:05 - Ekonomi

Cumhuriyet tarihinde bir ilk: Türkiye artık 'çok yaşlı'

17:06 - Ekonomi

Beyaz et sektöründeki 4 firmaya 1,2 milyar lira rekabet cezası

15:06 - Ekonomi

Daron Acemoğlu: Yapay zeka toplum için hem fırsat hem tehdit

14:06 - Ekonomi

Günün Manşetleri

İstatistik Kurumu'ndan “2024 Hanehalkı İşgücü Anketi” için blok tarama çalışması

14:06 - Kıbrıs

Töre’den, TC Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “ Teröristan kurulmasına izin vermeyiz” sözlerine destek

13:05 - Kıbrıs

Erten’den mesaj var

12:06 - Spor

Beyarmudu Belediyesi 2’nci Çocuk Festivali 5 Haziran’da yapılacak

10:05 - Yaşam

Pentagon: Gazze'deki yüzer iskelenin tamiri bir haftayı aşar, havadan yardımlara da ara verdik

08:06 - Dünya