Haftada 4 gün çalışma hangi ülkelerde deneniyor ve gerçekten başarılı mı?

İngiltere'de dünyanın en büyük 4 günlük çalışma haftası denemesinin sona ermesinden 1 yıl sonra, katılan şirketlerin büyük çoğunluğu pilot uygulamayı devam ettirirken, yarıdan fazlası değişikliği kalıcı hale getirdi. Uzmanlar, yapay zekanın iş yerlerinde hız kazanmas?

Dünya - 4 ay önce

Uygulama hakkında yayımlanan bir rapora göre, bu firmaların en az yüzde 89'u hâlâ bu politikayı uyguluyor ve en az yüzde 51'i 4 günlük çalışma haftasını kalıcı hale getirdi.

Çalışma; Cambridge ve Oxford Üniversiteleri ile Boston College'dan araştırmacılarla birlikte kar amacı gütmeyen '4 Days a Week' ile bir düşünce kuruluşu olan Autonomy tarafından Çarşamba günü yayınlandı. Rapora göre, çalışma saatlerinin azaltılmasının etkileri personel ve şirketleri için son derece faydalı oldu.

Denemenin sonunda çalışanlar daha iyi fiziksel ve zihinsel sağlığa, daha iyi iş-yaşam dengesine ve genel yaşam memnuniyetine sahip olduklarını ve işten daha az yorulduklarını bildirdiler ve bu iyileşmeler bir yıl sonra da devam etti.

BELÇİKA ALMANYA PORTEKİZ

Uygulamadaki başarının ardından Portekiz bu adımı attı uygulamaya katılan ülkeler listesine girdi.

Geçen yılın haziran ayının başında duyurulan pilot çalışmaya 39 özel şirket katıldı.

Londra ve Reading Üniversiteleri tarafından derlenen deneme raporuna göre Portekiz, insanların yüzde 72'sinin haftada 40 saatten fazla çalıştığı, OECD ülkeleri arasında üçüncü en uzun çalışma haftasına sahip ülke konumunda.

BİRLEŞİK KRALLIK

Birleşik Krallık'taki denemede en başarılı sonuçları açıklayan ülke İngiltere'ydi. Uygulamaya yaklaşık 61 şirket ve 3300'den fazla çalışan katıldı.

Denemeye katılan şirketlerin yaklaşık yüzde 92'si 6 aylık pilot uygulama sonunda 4 günlük çalışma politikasını sürdürmeye karar verdi.

İskoçya'da devlet memurlarına yönelik uygulama Ocak 2024'ün sonlarında başlarken, Galler hükümeti geçen yılın baharında çalışmalara başlamayı düşündüğünü duyurdu.

İskoç hükümeti, South of Scotland Enterprise'da çalışan yaklaşık 140 kamu görevlisinin, ülkede dört günlük çalışma haftasının uygulanıp uygulanamayacağını test etmek için maaş kaybı olmadan haftada 32 saat çalışmaya başladığını açıkladı.

Kamu Politikası Araştırma Enstitüsü'nün (IPPR) İskoçya'da ankete katılan kişilerin yüzde 80'inin girişime oldukça olumlu baktığını ortaya koyarken, katılımcılar programın sağlık ve mutluluklarını artıracağını söyledi.

İSPANYA

İspanya'da da hükümet pilot program başlatmaya yönelik çağrıları kabul etti.

Tasarıya göre uygulamanın ilk yılında hükümet ücret maliyetlerini kısmen finanse edecek.

İSVEÇ

İsveç'te tam ücretli dört günlük çalışma haftası 2015 yılında karışık tepkiler aldı.2015'teki uygulamada ücret kaybı olmadan 8 saatlik iş günleri yerine 6 saatlik iş günlerinin denenmesi planlansa da deneme için para harcama fikrinden herkes memnun kalmadı. Sol partiler bile bunu geniş ölçekte uygulamanın çok pahalı olacağını öne sürdü..

Ancak bir üniversite hastanesinin ortopedi ünitesinde 80 hemşire ve doktorun 6 saatlik iş gününe yönelik pilot uygulamaya katılmadı ve kaybedilen zamanı telafi etmek için yeni personelin işe alınmasıyla olumlu sonuçlar gözlemlendi.

JAPONYA

Aşırı çalışmadan kaynaklanan ölümlerin birçok can kaybına yol açtığı Japonya da pilot uygulamaya yönelik harekete geçti.

Teknoloji devi Microsoft, 2019 yılında çalışanlarına bir ay boyunca 3 günlük hafta sonu tatili sunarak modeli denedi. Bu üretkenliği yüzde 40 artırdı ve daha verimli çalışmayla sonuçlandı.

ABD

Qualtrics tarafından yapılan bir ankete göre, ABD'li çalışanların yüzde 92'si, daha uzun saatler çalışmak anlamına gelse bile, çalışma haftasının kısaltılmasından yana.

Ankete katılan çalışanlar, bu uygulama ile zihinsel sağlığın iyileştiğini ve üretkenliğin arttığını ifade etti.

KANADA

Kanada'daki 1000 ofis çalışanı arasında yapılan ankete göre ise büyük şirketlerin yüzde 51'i 'haftada 4 günlük çalışma uygulayacağını' ortaya koydu.

"YAPAY ZEKA 4 GÜN ÇALIŞMAYI KAÇINILMAZ KILACAK" Daha fazla küresel veri ortaya çıktıkça ve Birleşik Krallık, Almanya, Portekiz gibi ülkelerdeki olumlu deneme sonuçlar giderek arttıkça daha çok şirket bu yaklaşımı benimsiyor .

Pilot uygulamalar devam ederken ve yapay zeka da (AI) iş yerlerinde hız kazanırken uzmanlar bunun dört günlük çalışma haftasının benimsenmesini hızlandırabileceğine inanıyor.

BBC'nin Tech.co'ya dayandırdığı habere göre, 2023'ün sonlarında toplanan veriler bu fikre destek veriyor. Şirket, 2024 Teknolojinin İşyeri Üzerindeki Etkisi için 1000'den fazla iş lideriyle anket yaptı. Araştırmacılar, dört günlük çalışma haftasına sahip kuruluşların )'unun, şirketlerinin operasyonlarında yapay zekayı yoğun bir şekilde kullandığını ve operasyonları kolaylaştırmak için ChatGPT gibi üretken yapay zeka araçlarının yanı sıra diğer programları uyguladığını ortaya çıkardı.

Karşılaştırıldığında, haftada 5 gün çalışılan kuruluşların yalnızca %8'i yapay zekayı bu ölçüde kullanıyor. Yapay zeka kullanan işletmelerin %93'ü haftada dört günlük çalışma sistemine açıkken, kullanmayanların yarısından azı daha kısa haftalarda çalışmaya açık.

Yine de tüm çekincelere rağmen, aralarında dünyanın en çok kazanan şirketlerinden kişilerin de bulunduğu giderek artan sayıda iş dünyası lideri, teknolojiye dayalı olarak kısaltılmış çalışma haftasını kaçınılmaz bir gelecek olarak görüyor.

Ekim 2023'te JPMorgan Chase & Co CEO'su Jamie Dimon, Bloomberg TV'ye "Çocuklarınız 100 yaşına kadar yaşayacak ve muhtemelen haftada üç buçuk gün çalışacaklar." Çalışanların bekleyip görmesi gerekecek" diyerek kısalan çalışma haftasının kaçınılmaz olduğunu bir kez daha vurguladı.

Şimdilik pilot uygulama olan denemelerin ne zaman kalıcı olacağını ise zaman gösterecek.

Haftanın Öne Çıkanları

Haftada 4 gün çalışma hangi ülkelerde deneniyor ve gerçekten başarılı mı?

2024-02-27 11:05 - Dünya

Adana'da korkunç cinayet: Dilan 19 yaşındaydı... Babası öldürdü!

2024-02-27 10:06 - Gündem

Bitcoin'de sert yükseliş: İşte yükselişine nedeni

2024-02-27 09:06 - Ekonomi

Girne-Tatlısu anayolunda feci kaza: 1 kiṣi hayatını kaybetti

2024-02-27 09:05 - Gündem

IMF'den yapay zeka çağrısı

2024-02-27 08:06 - Ekonomi

Girne-Tatlısu anayolunda feci kaza:1 kiṣi hayatını kaybetti

2024-02-27 08:05 - Kıbrıs

NATO'nun denizaltı savunma harbi tatbikatı başladı

2024-02-27 07:05 - Dünya

Bakan Fidan, Meksikalı mevkidaşı Ibarra ile görüştü

2024-02-27 06:05 - Dünya

Adıyaman'da aile katliamı! 1'i çocuk 3 ölü

2024-02-27 05:05 - Gündem

ABD Başkanı Biden, Gazze'de ateşkes için gün verdi

2024-02-27 04:05 - Dünya

İlgili Haberler

Suriye Geçici Hükümeti'nden "kışkırtmalara uyulmaması" çağrısı | Dış Haberler

21:06 - Dünya

Dağıstan: Uluslararası terör örgütleri, bölgedeki durumu etkileyen ana tehdit unsuru | Dış Haberler

20:06 - Dünya

Avrupa Birliği'nin dönem başkanlığı Macaristan'a geçti

19:06 - Dünya

Son dakika haberi ABD Yüksek Mahkemesi'nden Trump kararı | Dış Haberler

19:05 - Dünya

AB'de elektriğin yüzde 74'ü yenilenebilir ve düşük karbonlu kaynaklarından sağlandı

14:06 - Dünya

Günün Manşetleri

Narkotik polisi göz açtırmadı!

22:06 - Asayiş

Türkiye'den 2 adet 25'er MegaWatt'lık gaz tribünü Teknecik'e ulaştı

21:05 - Kıbrıs

Avrupa Birliği'nin dönem başkanlığı Macaristan'a geçti

19:06 - Dünya

İtfaiye Müdürlüğü, yangın önlemlerini hatırlattı

17:05 - Kıbrıs

Girne’de trafikte tehlike yaratan sürücü ve yolcuya ceza kesildi

15:05 - Asayiş