Gürcistan Başbakanı Kobakhidze: AB Komisyonu üyesi beni tehdit etti

Gürcistan Başbakanı İrakli Kobakhidze, tartışmalı "yabancı etkinin şeffaflığı" yasası yüzünden adını vermediği bir AB Komisyonu üyesi tarafından tehdit edildiğini öne sürdü. AB Komisyonu'nun Komşuluk ve Genişlemeden Sorumlu Üyesi Oliver Varhelyi ise daha sonra yaptığ?

Dünya - 1 ay önce

Gürcistan Başbakanı İrakli Kobakhidze, adını açıklamadığı bir Avrupa Birliği (AB) Komisyonu üyesi tarafından silahlı saldırıya uğrayan Slovakya Başbakanı Robert Fico örneğiyle tehdit edildiğini iddia etti.

Kobakhidze, sosyal medya hesabından yaptığı yazılı açıklamasında, Gürcistan Parlamentosu'nun kabul ettiği ve muhaliflerin ve bazı Batılı ülkelerin Rusya desteğiyle çıkarıldığını öne sürerek tepki gösterdiği "yabancı etkinin şeffaflığı" yasası hakkında ülkesindeki gelişmeleri değerlendirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan açıklamalar Haberi Görüntüle

Yasaya tepki gösteren bazı yabancı siyasetçileri Gürcü halkı ve hükümetine karşı şantaj yapmakla suçlayan Kobakhidze, "Kamuoyu, şeffaflık yasasıyla ilgili gelişmeleri takip ediyor ve bazı üst düzey yabancı siyasetçilerin Gürcü halkına ve onların seçtiği hükümetine karşı açık şantaj yapmaktan bile çekinmediğini görüyor." ifadesini kullandı.

REKLAM

Başbakan Kobakhidze, telefon görüşmesi yaptığı bir AB Komisyonu üyesi tarafından bu görüşme sırasında tehdit edildiğini ileri sürerek şunları kaydetti:

"Uzun süren şantajlara rağmen AB Komisyonu üyelerinden biriyle yapılan telefon görüşmesi sırasında dile getirilen tehdit şok ediciydi. AB Komisyonu üyesi, benimle yaptığı görüşmede Batılı siyasetçilerin şeffaflık yasasına ilişkin vetonun aşılmasından sonra alabilecekleri bir dizi önlemi sıraladı ve bu önlemleri sıralarken '(Slovakya Başbakanı Robert) Fico'ya ne olduğunu görüyorsunuz ve çok dikkatli olmalısınız' dedi."

Kobakhidze, tedavisi süren Slovakya Başbakanı Fico'nun uğradığı silahlı saldırının bir şantaj sırasında dile getirilmesinin "son derece endişe verici" olduğunu belirterek, "Ön bilgilere göre, Başbakan'a (Fico) yönelik saldırının arkasında özellikle küresel bir savaş partisiyle yakından bağlantılı ülkelerden birinin özel servislerinin izlerinin bulunduğunu vurgulamak isterim." ifadesine yer verdi.

Kobakhidze, ülkesi ve kendisini tehdit edenlerin planlarının başarılı olamayacağından emin olduğunu kaydederek, Gürcistan'ın barışı ve siyasi istikrarını sürdüreceğini vurguladı.

REKLAM VARHELYI: SÖZLERİM BAĞLAMINDAN KOPARILDI

AB Komisyonu'nun Komşuluk ve Genişlemeden Sorumlu Üyesi Oliver Varhelyi, üyenin adını vermeyen Kobakhidze’nin açıklamasının ardından konuştu. Kobakhidze’yle konuşmasının yanlış anlaşıldığını savunan Varhelyi, Slovakya’daki suikast girişimini “bu kadar çok kutuplaşmanın Avrupa’da bile bir toplumu nereye sürükleyebileceğine dair bir örnek olarak verdiğini” iddia etti.

Varhelyi, “Telefon görüşmesinin bir bölümünün bağlamından tamamen koparılmasından ve asıl amacının tamamen yanlış yorumlanmasına yol açabilecek şekilde kamuoyuna sunulmasından üzgünüm” dedi.

TARTIŞMALI YASA

Gürcistan'da Gürcü Hayali Partisinin nisanda sunduğu "yabancı etkinin şeffaflığı" konulu yasa tasarısına parlamentoda ilk onay 17 Nisan'da, ikinci onay 1 Mayıs'ta verilmişti.

Genel Kurulda 14 Mayıs'ta yapılan üçüncü ve nihai oylamada tasarı, 30 "hayır"a karşılık 84 "evet" oyuyla kabul edilerek yasalaşmıştı.

Düzenleme, fonlarının yüzde 20'sinden fazlasını yurt dışından alan Gürcistan'daki kuruluşların "yabancı bir gücün çıkarlarını gözeten organizasyon" olarak kaydolmalarını veya para cezalarıyla karşı karşıya kalmalarını öngörüyor.

Yasaya göre, "yabancı bir gücün çıkarlarını gözeten organizasyon" olarak kabul edilen STK ve medya gibi kurum ve kuruluşlarının, kamu siciline aynı isimle kayıtlı bulunması gerekiyor.

Tasarı, yasalaşma sürecinde hem parlamentoda hem de ülke genelinde protestolara yol açmıştı. Muhalifler, yasayı "Rus yasası" olarak nitelendiriyor.

Cumhurbaşkanı Salome Zurabişvili, 18 Mayıs'ta yaptığı açıklamada, yasayı veto ettiğini açıklamıştı.

Öte yandan iktidar partisi, parlamentoda Cumhurbaşkanı Zurabişvili'nin yasaya yönelik kullandığı veto kararını aşacak çoğunluğa sahip bulunuyor.

Yeniden parlamentoya gönderilen yasanın, önümüzdeki günlerde tekrar oylanması ve yine kabul edilmesi bekleniyor. Kabul edilmesi halinde yasanın yeniden imza için Cumhurbaşkanı Zurabişvili'ye gönderilmesi, imzalamaması halinde ise bu kez parlamento başkanının yasayı imzalayarak resmi süreci tamamlaması öngörülüyor.

*Haberin görseli AP tarafından servis edilmiştir.

Haftanın Öne Çıkanları

Gürcistan Başbakanı Kobakhidze: AB Komisyonu üyesi beni tehdit etti

2024-05-24 02:06 - Dünya

Büyükçekmece'de karısını öldüren adam intihar etti

2024-05-24 01:05 - Gündem

Sosyal medyadan "vergi ihbarı" yapana "ihbar ikramiyesi"

2024-05-24 00:06 - Ekonomi

Töre, Ulus Yeşilada’nın kitap tanıtım etkinliğine katıldı

2024-05-24 00:05 - Kıbrıs

UBP MYK toplandı

2024-05-23 23:06 - Kıbrıs

Olaylı derbinin cezaları açıklandı: PFDK ceza yağdırdı!

2024-05-23 23:05 - Spor

Son dakika haberi İstanbul'da pastaneye silahlı saldırı: 3 ölü, 5 yaralı

2024-05-23 22:06 - Gündem

Mario Nava, CTP’ye veda ziyaretinde bulundu

2024-05-23 22:05 - Kıbrıs

İran Hükümet Sözcüsü: Helikopterin düşme nedeni araştırılsın

2024-05-23 21:06 - Dünya

Başbakan Üstel: “İthal et fiyatı 400 TL’yi geçmeyecek”

2024-05-23 21:05 - Gündem

İlgili Haberler

Dışişleri Bakan Yardımcısı Serim, Katar Devlet Bakanı el-Hatır ile görüştü | Dış Haberler

20:05 - Dünya

"ABD Başkanı Biden seçim yarışına devam edip etmemeyi değerlendiriyor" | Dış Haberler

19:06 - Dünya

Cumhurbaşkanı Erdoğan Astana'ya gidiyor: Rus lider Putin ile görüşecek | Dış Haberler

08:06 - Dünya

Yapay zeka kaynaklı enerji talebi, Google'ın sera gazı emisyonunu artırdı | Dış Haberler

06:06 - Dünya

İsrail-Lübnan sınırındaki gerginlik: Macron ve Netanyahu telefonda görüştü | Dış Haberler

03:06 - Dünya

Günün Manşetleri

Uzun yıllar Bayrak Radyo Televizyon Kurumu’nda emek veren Ayşe Başar yaşamını yitirdi

20:06 - Kıbrıs

Girne Polis Müdürlüğü'ne ait telefon hatları arızalı

19:05 - Asayiş

Vize bürosuna sunulan projelerde engelli standartları da denetlenecek

17:06 - Kıbrıs

Geleneksel 26’ncı Naci Talat Halı Saha Anı Futbol Turnuvası başladı

16:06 - Spor

KIFSAD’ın “Kıbrıs’ın Üreten Kadınları” sergisi dün akşam açıldı

15:05 - Yaşam