Gıda mühendisleri uyardı:Okullardaki gıdalar güvenilir ve besleyici olmalı

KTMMOB Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Beste Oymen, okullardaki gıdaların güvenilir ve besleyici özelliğinin yüksek olması gerektiğini hatırlatarak, “Öğrencilerimizin sağlığını korumak ve onların güvenli gıdaya ulaşmalarını…

Kıbrıs - 1 hafta önce

KTMMOB Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Beste Oymen, okullardaki gıdaların güvenilir ve besleyici özelliğinin yüksek olması gerektiğini hatırlatarak, “Öğrencilerimizin sağlığını korumak ve onların güvenli gıdaya ulaşmalarını sağlamak hepimizin ortak sorumluluğu” dedi.

Öymen, güvenli gıda konusunda okul yönetimlerine, öğretmenlere, velilere ve okul aile birliklerine görev düştüğünü ifade etti

Beste Oymen, yazılı açıklamasında yeni eğitim-öğretim döneminde okullarda gıda güvenliği ve hijyen konusunda dikkat edilmesi gerekenlere dikkat çekti

Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Beste Oymen, tedarik zinciri kontrolüyle ilgili yapılması gerekenleri şu şekilde sıraladı:

“Okul kantinleri ve yemekhanelerinde kullanılan gıdaların güvenilir tedarikçilerden alınmasına özen gösterilmelidir. Satın alırken ürünün son kullanma tarihi veya tavsiye edilen tüketim tarihinin kontrolü yapılmalı, tarihi olmayan hiçbir paketli ürün satın alınmamalıdır. Söz konusu uygulamalar piyasadaki tüm satış yerlerinde de uygulanmalıdır. Satın alma işlemlerinde dikkat edilecek en önemli hususlardan biri, kuruluşun dolap/depolarının sayısı ve kapasitesinin göz önünde bulundurulmasıdır. Satın alma süreci, önceden planlanmış olan menüler ve standart yemek tarifeleri kullanılarak alınacak malzemelerin miktarlarının belirlenmesiyle başlar.”

-“Yiyecekler ne kadar kaliteli olursa olsun, uygun koşullarda depolanmazsa özelliğini kaybeder”

Beste Oymen, depolama ve saklama koşullarıyla ilgi ise şu bilgileri paylaştı:

“Gıda maddelerinin kantinde muhafaza ve sunum koşullarına dikkat edilmesi gerekmektedir. Ambalajsız verilen her türlü gıda maddesinin doğru sıcaklıkta ve uygun koşullarda muhafaza edildiğinden emin olunmalıdır. Ayran, sandviç gibi soğuk muhafaza edilmesi gereken ürünlerin soğukluğu temas yolu ile kontrol edilmeli, eğer soğuk değilse iade edilmelidir. Besinlerin satın alındıktan sonra depolanması, bozulmasını ve zararlı hale gelmesini önleme ve kontrolü açısından büyük önem taşır. Satın alınan yiyecekler ne kadar kaliteli olursa olsun, uygun koşullar altında depolanmazsa özelliklerini kaybeder; bu durumda besin ögeleri kayıpları oluşur ve sağlığı bozucu hale gelebilir. Soğuk depolarda tüm potansiyel riskli besinler 4 derece ya da altında; diğer yiyeceklerle temas etmeyecek şekilde saklanmalıdır.”

-“Personele düzenli eğitimler verilmesi önemli”

Beste Oymen, kantinlerde ve yemekhanelerde çalışan tüm personelin sağlık karnelerinin bulunması gerektiğini de vurgulayan personel eğitimiyle ilgili yapılması gerekenlere değindi

Oymen, şöyle devam etti:

“Gıdayla temas eden personelin hijyen kurallarına tam anlamıyla uyması için düzenli eğitimler verilmelidir. El yıkama, temiz iş kıyafetleri kullanımı ve çapraz bulaşmayı önleyecek uygulamalar eğitim kapsamında yer almalıdır.”

-“Sıcak tüketilecek gıdalar sıcak olarak muhafaza edilmeli”

Gıdaları doğru sıcaklığa kadar pişirilmesi gerektiğini de belirten Oymen, bu konuda dikkat edilmesi gerekenleri şu şekilde paylaştı:

“Besinlerin pişirilmesi sırasında iç kısımlarına yeterli ısı transferi gereklidir. Bir besinin güvenilirliği, besinin iç sıcaklığının yeterli yüksekliğe çıkması ile sağlanır ve bu şekilde besinde mevcut tehlikeli patojen (hastalık yapan) bakterilerin yok edilmesi sağlanır. Uygun sıcaklıkta ve yeterli sürede yapılan pişirme ile besinlerin zararlı hale gelmesi önlenir. Gıdaların merkez sıcaklığı en az 72-75 dereceye ulaşana kadar iyice pişirilmelidir. Sıcak tüketilecek gıdalar sıcak olarak muhafaza edilmelidir.”

-“Masa, tezgah, kesme tahtası gibi yüzeylerin hijyenine dikkat edilmeli”

Temizlik ve dezenfeksiyonla ilgili hususlara da dikkat çeken Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Beste Oymen, şöyle devam etti:

“Yemekhane, mutfak ve kantin alanlarının düzenli olarak temizlenmesi ve dezenfekte edilmesi sağlanmalıdır. Masa, tezgah, kesme tahtası gibi yüzeylerin hijyenine dikkat edilmelidir. Geleceğimiz olan öğrencilerimizin sağlığını korumak ve onların güvenli gıdaya ulaşmalarını sağlamak, hepimizin ortak sorumluluğudur.”

Haftanın Öne Çıkanları

Gıda mühendisleri uyardı:Okullardaki gıdalar güvenilir ve besleyici olmalı

2024-09-10 11:06 - Kıbrıs

Alanya’da feci kaza: 1 ölü, 2 yaralı

2024-09-10 11:05 - Gündem

Dünyanın en uzak noktasında ölümcül virüs alarmı

2024-09-10 10:06 - Dünya

Arda Güler'in dedesinden Galatasaray iddialarına yanıt!

2024-09-10 10:05 - Gündem

Bakan Yerlikaya açıkladı... 'Çember-22' operasyonlarında aranan 3 bin 126 kişi yakalandı

2024-09-10 09:05 - Gündem

Çanakkale’de 12 yaşındaki Resul kayboldu: Geniş çaplı arama çalışmaları başlatıldı

2024-09-10 08:05 - Gündem

Robotları daha güçlü kılan elektro-hidrolik kas sistemi geliştirildi

2024-09-10 07:05 - Gündem

Lefkoşa’da trafik kazası… 1 yaralı

2024-09-10 06:06 - Asayiş

Bağdat'ta kontrol noktasına bombalı saldırı | Dış Haberler

2024-09-10 06:05 - Dünya

ABK suç örgütü soruşturması: ‘Dava sümen altı edilmeye çalışılıyor’

2024-09-10 05:06 - Gündem

İlgili Haberler

Ataoğlu, ’19 Eylül Gaziler Günü’ dolayısıyla mesaj yayımladı

12:05 - Kıbrıs

Sosyal yardım ve cemile yardımlarına yüzde 19.19 artış yapıldı

10:05 - Kıbrıs

GİKAD ve Kazakistan İş Kadınları Derneği arasında protokol

23:05 - Kıbrıs

Serim, KTTO heyetiyle bir araya geldi

22:05 - Kıbrıs

Zerrin Üstel: Kadınlarımızın gücü, istikrarın temel taşı olacaktır

21:05 - Kıbrıs

Günün Manşetleri

AÖA ve Kütüphane Kulübü Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi'ne kitap bağışında bulundu

14:06 - Gündem

Ataoğlu, ’19 Eylül Gaziler Günü’ dolayısıyla mesaj yayımladı

12:05 - Kıbrıs

“Yüzyıllık Destan Ateş” pazartesi Tatlısu’da sahnelenecek

11:06 - Yaşam

Sosyal yardım ve cemile yardımlarına yüzde 19.19 artış yapıldı

10:05 - Kıbrıs

ABD yönetimi: Lübnan'daki olaylarla ilgimiz yok

09:05 - Dünya