?>

Geleneksel lezzeti kendi mutfağınızda deneyin: Ev yapımı kaşar peyniri

Kaşar peyniri, Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden biridir. Hem kahvaltılarda hem de yemeklerde sıkça kullanılan bu lezzetli peynir, marketlerden kolayca temin edilebilse de, evde yapıldığında çok daha doğal ve taze olur.

Gündem - 4 ay önce

Kendi ellerinizle yaptığınız kaşar peyniri, katkı maddesi içermediği için daha sağlıklı bir seçenek sunar. Üstelik, ev yapımı kaşar peynirinin lezzetini ve dokusunu kendi damak tadınıza göre ayarlayabilirsiniz. İşte adım adım ev yapımı kaşar peyniri tarifi...

Malzemeler

5 litre taze süt1/4 çay kaşığı peynir mayası (sıvı veya tablet formunda)1/2 çay kaşığı peynir kültürü (isteğe bağlı)2 yemek kaşığı tuz (damak tadına göre ayarlanabilir)Soğuk su (peyniri şekillendirmek için)

Yapılışı

Sütün Hazırlanması:

Taze sütü geniş bir tencereye alın ve orta ateşte ısıtmaya başlayın. Sütün sıcaklığını yaklaşık 35-40°C'ye (ılık bir banyo suyu sıcaklığı) kadar getirin.

Sütü sık sık karıştırarak homojen bir ısınma sağlayın ve sütün dibinin tutmasını önleyin.

Mayalama:

Süt ılık hale geldiğinde, peynir mayasını ve isteğe bağlı olarak peynir kültürünü ekleyin. Mayayı sütün her yerine eşit şekilde dağılacak şekilde karıştırın.

Tencerenin kapağını kapatın ve sütü ılık bir ortamda 1-2 saat mayalanmaya bırakın. Bu süre sonunda süt kesilmeye ve pıhtılaşmaya başlayacaktır.

Pıhtının Kesilmesi:

Pıhtılaşan sütü büyük bir bıçak veya spatula ile yaklaşık 2-3 cm'lik küpler halinde kesin. Bu işlem, peynir altı suyunun ayrılmasına yardımcı olur.

Kesilen pıhtıları 10-15 dakika dinlendirin. Ardından tencereyi düşük ısıda yeniden ocağa alın ve pıhtıları yavaşça karıştırarak ısıtın. Bu işlem, peynirin sıkılaşmasına yardımcı olur.

Peynirin Şekillendirilmesi:

Pıhtılar iyice sıkılaştığında, peynir altı suyunu süzün ve pıhtıları bir süzgeç veya peynir torbasına aktarın. Peynir torbasını sıkarak fazla suyu çıkartın ve torbanın ağzını bağlayarak üzerine ağırlık koyun.

Peynir torbasını yaklaşık 1-2 saat boyunca bu şekilde bekletin. Bu süre sonunda peynir sertleşecek ve şekil alacaktır.

Tuzlama ve Dinlendirme:

Şekil alan peyniri, tuzlu su çözeltisine (yaklaşık 1 litre suya 2 yemek kaşığı tuz) batırarak 15-30 dakika dinlendirin. Tuzlama işlemi, peynirin daha uzun süre dayanmasını sağlar ve lezzetini artırır.

Tuzlama işleminden sonra peyniri sudan çıkarın ve temiz bir bezle sararak buzdolabında en az 12 saat dinlendirin. Bu dinlenme süresi boyunca peynirin lezzeti oturacaktır.

Haftanın Öne Çıkanları

Esenyurt'ta 3 yaşındaki çocuğun öldüğü kaza kamerada | Son dakika haberleri

2024-08-17 07:05 - Gündem

13.⁠ ⁠Yeniboğaziçi Pulya Festivali & 4. Uluslararası Halk Dansları Festivali başladı

2024-08-17 08:06 - Kıbrıs

Yalova’da, Marmara Depremi'nde hayatını kaybedenler anıldı

2024-08-17 09:05 - Gündem

Ece Kurt Miss Kuzey Kıbrıs, Aras Gül ise 26. Bay Kuzey Kıbrıs seçildi

2024-08-17 09:06 - Kıbrıs

CHP'li Bayrampaşa Belediyesi, İlim Yayma Cemiyeti şubesiyle protokolünü iptal etti

2024-08-17 10:05 - Politika

İzmir'deki orman yangınına havadan müdahaleye yeniden başlandı

2024-08-17 10:06 - Gündem

Filistin Başbakanı Mustafa, İngiliz ve Fransız Bakanlar ile Gazze'deki savaşı görüştü

2024-08-17 11:05 - Dünya

Arkeologlar 'gizli imparatorluğu' ortaya çıkardı: 'Tarihçiler tarafından bilinmeyen..

2024-08-17 11:06 - Gündem

Teknecik’teki arızaların hızlı giderilmesi amacıyla yasa gücünde kararname…

2024-08-17 12:05 - Gündem

Ukrayna, Kursk'ta ilerliyor: Köprüyü havaya uçurdu

2024-08-17 12:06 - Dünya

İlgili Haberler

Monaco, Furkan Korkmaz ile yollarını ayırdı

22:05 - Gündem

Yeni diziden final kararı... Yeni bölümüyle ekranlara veda edecek!

21:05 - Gündem

BRTK 61 Yaşında…Bayrak Radyosu, 61. Yıl Özel Yayını’nı Posta Dairesi önünden yaptı

20:06 - Gündem

‘Kalıcı engellilik hali oluştu’ iddiası: Canan Karatay, ‘meslekten men’ talebiyle yargılanıyor

20:05 - Gündem

1050 Çift Battalgazi Belediyesi’nde ‘’Evet’’ Dedi

19:06 - Gündem

Günün Manşetleri

Başbakan Yardımcısı Ataoğlu, BRTK’nın 61. yıldönümünü kutladı

22:04 - Kıbrıs

Erten Gazi'nin yeni adresi İtalya

21:06 - Spor

BRTK 61 Yaşında…Bayrak Radyosu, 61. Yıl Özel Yayını’nı Posta Dairesi önünden yaptı

20:06 - Gündem

Kira ödemelerinin banka üzerinden yapılması zorunlu hale geldi

19:05 - Gündem

Akpınar:“BRTK: Mücadelenin sesi, toplumun vicdanı”

18:06 - Kıbrıs