Geleneksel lezzeti kendi mutfağınızda deneyin: Ev yapımı kaşar peyniri

Kaşar peyniri, Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden biridir. Hem kahvaltılarda hem de yemeklerde sıkça kullanılan bu lezzetli peynir, marketlerden kolayca temin edilebilse de, evde yapıldığında çok daha doğal ve taze olur.

Gündem - 4 hafta önce

Kendi ellerinizle yaptığınız kaşar peyniri, katkı maddesi içermediği için daha sağlıklı bir seçenek sunar. Üstelik, ev yapımı kaşar peynirinin lezzetini ve dokusunu kendi damak tadınıza göre ayarlayabilirsiniz. İşte adım adım ev yapımı kaşar peyniri tarifi...

Malzemeler

5 litre taze süt1/4 çay kaşığı peynir mayası (sıvı veya tablet formunda)1/2 çay kaşığı peynir kültürü (isteğe bağlı)2 yemek kaşığı tuz (damak tadına göre ayarlanabilir)Soğuk su (peyniri şekillendirmek için)

Yapılışı

Sütün Hazırlanması:

Taze sütü geniş bir tencereye alın ve orta ateşte ısıtmaya başlayın. Sütün sıcaklığını yaklaşık 35-40°C'ye (ılık bir banyo suyu sıcaklığı) kadar getirin.

Sütü sık sık karıştırarak homojen bir ısınma sağlayın ve sütün dibinin tutmasını önleyin.

Mayalama:

Süt ılık hale geldiğinde, peynir mayasını ve isteğe bağlı olarak peynir kültürünü ekleyin. Mayayı sütün her yerine eşit şekilde dağılacak şekilde karıştırın.

Tencerenin kapağını kapatın ve sütü ılık bir ortamda 1-2 saat mayalanmaya bırakın. Bu süre sonunda süt kesilmeye ve pıhtılaşmaya başlayacaktır.

Pıhtının Kesilmesi:

Pıhtılaşan sütü büyük bir bıçak veya spatula ile yaklaşık 2-3 cm'lik küpler halinde kesin. Bu işlem, peynir altı suyunun ayrılmasına yardımcı olur.

Kesilen pıhtıları 10-15 dakika dinlendirin. Ardından tencereyi düşük ısıda yeniden ocağa alın ve pıhtıları yavaşça karıştırarak ısıtın. Bu işlem, peynirin sıkılaşmasına yardımcı olur.

Peynirin Şekillendirilmesi:

Pıhtılar iyice sıkılaştığında, peynir altı suyunu süzün ve pıhtıları bir süzgeç veya peynir torbasına aktarın. Peynir torbasını sıkarak fazla suyu çıkartın ve torbanın ağzını bağlayarak üzerine ağırlık koyun.

Peynir torbasını yaklaşık 1-2 saat boyunca bu şekilde bekletin. Bu süre sonunda peynir sertleşecek ve şekil alacaktır.

Tuzlama ve Dinlendirme:

Şekil alan peyniri, tuzlu su çözeltisine (yaklaşık 1 litre suya 2 yemek kaşığı tuz) batırarak 15-30 dakika dinlendirin. Tuzlama işlemi, peynirin daha uzun süre dayanmasını sağlar ve lezzetini artırır.

Tuzlama işleminden sonra peyniri sudan çıkarın ve temiz bir bezle sararak buzdolabında en az 12 saat dinlendirin. Bu dinlenme süresi boyunca peynirin lezzeti oturacaktır.

Haftanın Öne Çıkanları

Geleneksel lezzeti kendi mutfağınızda deneyin: Ev yapımı kaşar peyniri

2024-08-22 22:06 - Gündem

Lefkoşa – Dikmen ana yolundaki kazada dört yaralı…

2024-08-22 22:05 - Asayiş

Işık Kitabevi 36'ncı Kitap Fuarı 29 Ağustos’ta başlıyor

2024-08-22 21:06 - Yaşam

Beton büze çarptı: ‘Burada neden levha yok?’ dedi

2024-08-22 21:05 - Gündem

Avrupa genelinde kabin bagajı kuralları değişti

2024-08-22 20:06 - Dünya

Çaykur Rizespor'da ayrılık: Azubuike

2024-08-22 20:05 - Gündem

Milli Eğitim Bakanı Tekin, deprem bölgesindeki derslik sayısını açıkladı

2024-08-22 19:06 - Gündem

Kadın voleyboluna emek verenler Vakıflar Gecesi’nde onurlandırılacak

2024-08-22 19:05 - Spor

Devlet Emlak ve Malzeme Dairesi, muhtelif malzeme satışı yapacak

2024-08-22 18:06 - Kıbrıs

Demir eksikliğini bitiriyor! Şifa deposu: Erzincan'da yetişiyor...

2024-08-22 18:05 - Yaşam

İlgili Haberler

Sakarya'da makarna fabrikasındaki patlamaya ilişkin 6 şüpheli gözaltına alındı

03:05 - Gündem

Damadına ateş ederken kızını da vurdu: Kadın öldü, damat ağır yaralı

02:05 - Gündem

Manisa’da bağ evindeki cinayette 2 tutuklama

01:06 - Gündem

Cumhurbaşkanı Tatar, Şehit Yüzbaşı Cengiz Topel Akdeniz Fırtınası Tatbikatı’nı izledi

01:05 - Gündem

Kalkanlı Yaşam Evi’nin yenilenen tesisi hizmete açıldı

00:06 - Gündem

Günün Manşetleri

Cumhurbaşkanı Tatar, Şehit Yüzbaşı Cengiz Topel Akdeniz Fırtınası Tatbikatı’nı izledi

01:05 - Gündem

Kalkanlı Yaşam Evi’nin yenilenen tesisi hizmete açıldı

00:06 - Gündem

GİKAD ve Kazakistan İş Kadınları Derneği arasında protokol

23:05 - Kıbrıs

Serim, KTTO heyetiyle bir araya geldi

22:05 - Kıbrıs

Zerrin Üstel: Kadınlarımızın gücü, istikrarın temel taşı olacaktır

21:05 - Kıbrıs