Fransa Cumhurbaşkanı Macron'dan İsrail'e çağrı: Refah'a saldırılar durmalı

İsrail'in Refah'ı bombalamasına tepki gösteren Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Tel Aviv'in saldırıları durdurması gerektiğini söyledi. Almanya Başbakanı Olaf Scholz ise İsrail'den uluslararası hukuka saygı göstermesini istedi

Dünya - 1 ay önce

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, İsrail'e bir kez daha Refah'a yönelik saldırılarını durdurma çağrısı yaptı.

Macron, Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile Meseberg kentinde düzenlenen ortak basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Refah'taki durumu "dehşet verici" olarak nitelendirerek ateşkes çağrısında bulunan Macron, "İsrail Refah'taki askeri operasyonları durdurulmalıdır." dedi.

"İsrail saldırısı kırmızı çizgiyi aşmadı" Haberi Görüntüle

Fransa olarak her zaman bölgenin istikrarı için Filistin ve İsrail devletlerinden oluşacak iki devletli çözüm modelinden yana olduklarını hatırlatan Macron, "Biz her zaman Filistinlilerin kendi devletlerine sahip olabilmeleri istedik. Temel olarak iki devletli çözümden yana olduk. Fransa'nın bu konuda bir tabusu yok ve ben de bir Filistin devletini tanımaya hazırım ancak mesele şu ki bu tanıma, uygun bir zamanda gerçekleşmelidir." diye konuştu.

REKLAM

Macron, İsrail'in kendisini savunma hakkına sahip olduğunu ancak bunun uluslararası ve insani hukuka saygı gösterilerek yapılması gerektiğini vurguladı.

MACRON, UKRAYNA'YA DA DEĞİNDİ

Ukrayna - Rusya savaşına da değinen Macron, Fransız askeri eğitmenlerin Ukrayna'ya olası konuşlandırılması konusunda gelecek hafta bir plan sunmayı düşündüğünü söyledi.

Macron, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy'nin Normandiya Çıkarması'nın yıl dönümü nedeniyle düzenlenecek anma gününe katılacağını ve orada bir açıklama yapacaklarını ifade etti.

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Ukrayna'nın Batı silahlarıyla ülkeden, Rusya'daki askeri mevzilere saldırması için yetki vermek istediğini de açıkladı.

Macron, "(Ukrayna'nın) Rusya'ya (topraklarına) saldırmalarına izin vermemiz gerektiğini düşünüyoruz. Ukrayna'ya ateşlenen füzelerin bulunduğu askeri alanlar ve temelde Ukrayna'nın saldırıya uğradığı askeri bölgeler için." dedi.

Macron buna gerekçe olarak Ukrayna'nın doğusundaki cephe hatlarının olduğu bir haritayı göstererek, "Ukrayna toprakları fiilen saldırıya uğruyor. Rusya'da bulunan üslerden fiilen saldırıya uğradı. Ukraynalılara şehirlerini korumaları gerektiğini nasıl açıklayacaksınız? Eğer onlara füzelerin ateşlendiği noktaya ulaşmamalısınız derseniz o zaman temelde şunu söylemiş olursunuz size silah sağlayacağız ama siz de kendinizi savunmayın." değerlendirmesinde bulundu.

REKLAM

Fransa Cumhurbaşkanı ancak Rusya'daki diğer hedeflerin, sivillerin ya da diğer askeri hedeflerin vurulmasına izin verilmeyeceğini söyledi.

SCHOLZ, ULUSLARARASI HUKUKA SAYGI GÖSTERİLMESİNİ İSTEDİ

Orta Doğu'daki durumu büyük endişeyle takip ettiklerini belirten Scholz ise hala Hamas'ın elinde 100’ün üzerinde esir bulunduğunu, İsrail'in şehirlerine füze atıldığını ve İsraillilerin güvende olmadığını savundu.

Almanya Başbakanı Scholz, Hamas'tan derhal tüm esirleri serbest bırakmasını ve uzun süreli ateşkesi kabul etmesini istediklerini belirterek, arabuluculuk yapan Katar, Mısır ve ABD ile yakın temas halinde olduklarını ve bu ülkelere çabalarından dolayı teşekkür ettiğini söyledi.

Taraflar arasında anlaşmaya varılmasının geciktiğine işaret eden Scholz, "Şunu da açıkça söyleyeyim; İsrail, eylemlerinde uluslararası hukuka saygı göstermeli. (İsrail) Gazze'de acı çeken halka insani yardımın ulaşmasını sağlamalı. Gerekli yardım ulaşmasını sağlamak İsrail hükümetinin sorumluluğundadır." şeklinde konuştu.

REKLAM "TRAJİK OLAY"

Başbakan Scholz, İsrail'in 26 Mayıs'ta Gazze’de yerlerinden edilen Filistinlilerin kaldığı kampa yapılan saldırısına işaret ederek, "Refah'ta trajik bir olayın haberini aldık. Bir mülteci kampı bombalandı. Pek çok masum insan öldürüldü. Başbakan (Binyamin) Netanyahu olayla ilgili soruşturma başlatacağını duyurdu. Bu gerekli olduğu kadar da önemlidir.” ifadesini kullandı.

Bu olayın, diğer birçok ülke gibi Almanya'nın da Refah'ta geniş çaplı kara saldırısına neden defalarca karşı çıktığını bir kez daha gözler önüne serdiğini aktaran Scholz, "Çünkü orada siviller için yeterli koruma sağlanamaz. Bu olay bunu çok dehşet verici şekilde gösteriyor." değerlendirmesinde bulundu.

İsrail'i Refah'a yönelik büyük çaplı saldırı yapmaması için sürekli uyardıklarını kaydeden Başbakan Scholz, "Çünkü orada bulunan çok sayıda insan ve inanılmaz sayıda mülteci göz önüne alındığında, sorumsuzca sivil kayıplara yol açmayacak herhangi bir senaryo, herhangi bir askeri faaliyet şekli düşünemiyoruz." dedi.

Gazze'ye günde 500 tırla yeteri derecede temel ihtiyaçların ulaşması gerektiğine işaret eden Scholz, bunun İsrail’in sorumluluğunda olduğunu yineledi.

REKLAM İKİ DEVLETLİ ÇÖZÜM MESAJI

İki devletli perspektifin mümkün olması gerektiğini vurgulayan Scholz, burada umudun önemli olduğunu, umudun Avrupa'da neler başardığının görüldüğünü anlattı.

Scholz, Almanya'nın başlattığı bir savaştan sonra Almanya ile Fransa'nın dost olduklarına dikkati çekerek, "Almanların Fransa'da da yaptığı tüm bu yıkımdan sonra, gelişen ve iyileşen bir dostluk mümkün oldu." dedi.

Belki bunun Orta Doğu'ya, "iki devletin, İsrail ve Filistin devletinin birlikte, barışçıl ve dostane bir geleceğinin mümkün olacağını söylemek için bir tecrübe olacağını" savunan Scholz, "Korkunç bir savaştan kısa bir süre sonra bile bu mümkün. Biz bunu kanıtladık." diye konuştu.

Ukrayna savaşına ilişkin değerlendirmede de bulunan Scholz, Ukrayna'nın savunmasını sağlayabilmesi ve böylece tüm Avrupa'nın güvenliğini daha da artırabilmesi için milyarlarca dolarlık ek finansmana erişimini sağlamak istediklerini belirtti.

Scholz, Rusya Merkez Bankasının dondurulmuş varlıklarından elde edilen faiz gelirinin nasıl kullanılabileceğinin de incelendiğini aktardı.

Scholz, Ukrayna'nın Batılı ülkelerin verdiği silahları Rusya topraklarında kullanılması konusunda da Ukrayna'nın saldırıya uğradığını ve kendisini savunması gerektiğini ifade etti.

ABD, Fransa ve Almanya tarafından sağlanan silahların kullanımının uluslararası hukuka uygun olması gerektiğini vurgulayan Scholz, "Bu şimdiye kadar pratikte iyi işledi ve böyle olmaya devam edecek." şeklinde konuştu.

*Haberin görseli AP tarafından servis edilmiştir.

Haftanın Öne Çıkanları

Fransa Cumhurbaşkanı Macron'dan İsrail'e çağrı: Refah'a saldırılar durmalı

2024-05-29 02:06 - Dünya

Beyaz Saray: İsrail'in Refah'taki saldırısı "kırmızı çizgiyi" aşmadı

2024-05-29 01:06 - Dünya

Wednesday'in yıldızı Jenna Ortega'dan Gazze paylaşımı: "İnsanlık nerede?"

2024-05-29 00:05 - Dünya

Tarım Bakanlığı'ndaki toplantı sona erdi.. Naimoğulları: Uzlaşı yok, eyleme devam

2024-05-28 23:06 - Gündem

Esenyurt'ta çöp kamyonunun çarptığı çocuk öldü

2024-05-28 23:05 - Gündem

Çavuş: Hükümetin ithal et konusunda tavrı nettir

2024-05-28 22:06 - Gündem

İtalya meclisinde Filistin bayrağı açıldı

2024-05-28 22:05 - Dünya

Yalova'da iş makinesinin çarptığı kişi öldü

2024-05-28 21:06 - Gündem

Ataoğlu, Azerbaycan’ın bağımsızlığının 106’ncı yıl dönümü dolayısıyla mesaj yayımladı

2024-05-28 21:05 - Kıbrıs

Son dakika haberi MGK toplantısı sona erdi

2024-05-28 20:06 - Gündem

İlgili Haberler

"ABD Başkanı Biden seçim yarışına devam edip etmemeyi değerlendiriyor" | Dış Haberler

19:06 - Dünya

Cumhurbaşkanı Erdoğan Astana'ya gidiyor: Rus lider Putin ile görüşecek | Dış Haberler

08:06 - Dünya

Yapay zeka kaynaklı enerji talebi, Google'ın sera gazı emisyonunu artırdı | Dış Haberler

06:06 - Dünya

İsrail-Lübnan sınırındaki gerginlik: Macron ve Netanyahu telefonda görüştü | Dış Haberler

03:06 - Dünya

ABD Başkanı Biden'a kendi partisi içinden çağrı: "Seçimlerden çekil" | Dış Haberler

00:05 - Dünya

Günün Manşetleri

Girne Polis Müdürlüğü'ne ait telefon hatları arızalı

19:05 - Asayiş

Vize bürosuna sunulan projelerde engelli standartları da denetlenecek

17:06 - Kıbrıs

Geleneksel 26’ncı Naci Talat Halı Saha Anı Futbol Turnuvası başladı

16:06 - Spor

KIFSAD’ın “Kıbrıs’ın Üreten Kadınları” sergisi dün akşam açıldı

15:05 - Yaşam

Erenköy Mücahitleri Derneği Başkanı Mustafa Arıkan TAK’ı ziyaret etti

14:05 - Kıbrıs