?>

Eğitimci Müfide Akalın belgeseli KTÖS’te gösterildi

 Eğitimci Müfide Akalın’ın hayatını konu alan belgesel, Cuma akşamı Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) lokalinde gösterildi. Kıbrıs Kadın Öyküleri Derneği (KÖDER) tarafından “hayatımıza değer katan…

Yaşam - 2 saat önce

 Eğitimci Müfide Akalın’ın hayatını konu alan belgesel, Cuma akşamı Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) lokalinde gösterildi.

Kıbrıs Kadın Öyküleri Derneği (KÖDER) tarafından “hayatımıza değer katan kadınlarımız” serisinin 23. belgeseli olan ülkemizin eğitim-öğretim camiasına ve sendikal yaşama çok uzun yıllar hizmet vermiş Müfide Akalın’ın belgeselini kendisi, ailesi ve sevenleri izledi.

KÖDER’den verilen bilgiye göre, KÖDER’in Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) ve Kıbrıs Türk Öğretmenler Kooperatifi LTD.(KTÖK) ile yaptığı iş birliği sonucunda çekilen belgeselin gösterim etkinliğinde konuşmalar yapıldı.

Dernek üyesi de olan seramik sanatçısı Fatma Özok tarafından Müfide Akalın’a özel olarak hazırlanan seramik plaket takdim edildi ve ardından belgesel gösterimi yapıldı.

Fatma Coşar’ın sunduğu gecede Hasan Kahvecioğlu moderatörlüğünde Hasan Hastürer ve Ahmet Derya da Müfide Akalın’ı ve dönemin atmosferini anlatan bir sohbet sundu.

Belgeselde, KTÖS’ün kuruluş aşamalarında görev alan birkaç kadından birisi olan ve öncü kişiliği ile mücadelenin ön saflarında yer aldığı, toplumsal olaylara duyarlı olduğu belirtilen ev idaresi öğretmeni Müfide Akalın’ın saygın ve örnek yaşam hikayesi belgeselle ilk kez toplumla paylaşıldı.

KÖDER Başkanı Şenay Ekingen yaptığı konuşmada, belgeselin hayata geçmesinde katkıları olan KTÖS  ve KTÖK’e, çekim sırasında gönüllü katkı koyan konuşmacılar ve KÖDER yapım ekibine teşekkür etti.

Ekingen, gösterime katılan tüm duyarlı izleyicilere de saygı ve sevgilerini iletti.

Ekingen, “Büyük bir motivasyon ve gönül birliği içinde çalışmalarımı sürdürüyoruz ve hayatımıza değer katan kadınların gelecek kuşaklara aktarılması ve bir nevi görsel toplumsal bellek niteliği de taşıyan belgesel üretimlerine aralıksız olarak devam ediyoruz. Yıl içinde çok değerli kadınlarımızın belgeselleri ve 3. kitabı topluma sunduk, 4. kitabın sergisinin hazırlıklarını da sürdürüyoruz.” dedi.

yaşını kutlayan KÖDER’in toplumdan ve projelerini değerli bulan banka, yerel yönetimler, sendikalar, birlikler gibi çeşitli çevrelerden her geçen gün daha da fazla destek almaya başladığını kaydeden Ekingen, böylece daha fazla hayata değer katan kadının belgesel ve kitaplarla gelecek kuşaklara aktarılabileceğini vurguladı.

Müfide Akalın’ın toplumda ve özellikle eğitim camiasında ve sendikal harekette öncü bir eğitimci kişilik olduğuna işaret eden KÖDER Başkanı Şenay Ekingen, “Toplumsal hafızamızın güçlü olması ve bunun genç kuşaklara aktarılması çok önemli. Duruşu, tavrı, ürettikleri, kavgası, sevgisi ve mücadelesiyle, değer yargıları ve taşıdığı erdemler ile toplumumuzda örnek bir kadın nefer. Toplumsal hafızamız için önemli bir çalışmayı hayata geçirdik.” diye konuştu.

KTÖS Genel Sekreteri Burak Maviş ise Müfide Akalın’ın bir eğitim neferi olarak, sesini duyurmanın zor olduğu zamanlarda dahi cesaretle mücadele ettiğini ve sendikanın kurulması için ön saflarda yer aldığını vurguladı.

Maviş, Müfide Hanım’ın ve o dönemin kadın öğretmenlerinin hikayesinin sadece geçmişin bir parçası olmadığını, bugün hâlâ devam eden bir mücadelenin simgesi olduğunu belirtti. Maviş ayrıca, sendikanın kuruluşunda emeği geçen herkese müteşekkir olduklarını ifade etti.

Maviş, kadın öğretmenlerin sendikal hareketlerin kök salmasında kritik bir rol oynadığını belirterek, bu mücadelenin genç kuşaklara aktarılmasında KÖDER ile iş birliği içinde sorumluluk taşımaya devam edeceklerini dile getirdi.

Belgeselinin gösterildiği gecede bir konuşma yapan eğitimci Müfide Akalın ise “Bu belgesel benim için, evlatlarım, torunların hatta toplum için çok kıymetlidir. Tüm katkı koyanlara teşekkür ederim. KÖDER’e de başarılar ve daha nice belgeseller dilerim.” dedi.

Haftanın Öne Çıkanları

Merkez Bankası faiz indirimlerine ne zaman başlar?

2024-10-07 08:05 - Gündem

Kültürel Baf Geceleri Namık Kemal Meydanı’nda gerçekleştirildi

2024-10-07 08:06 - Kıbrıs

2024 M. Kemal Deniz KKTC Genel Satranç Şampiyonu Hüseyin Can Ağdelen

2024-10-07 09:05 - Spor

Fedon, 'Gavur' eleştirilerine cevap verdi

2024-10-07 09:06 - Magazin

Laden Sinekçi ve Ahmet Güven Dünya Şampiyonu

2024-10-07 10:05 - Spor

Babası, Semih Çelik'i ve olay günü yaşananları anlattı: 'Ayşenur burada, sakın eve gelme&#

2024-10-07 10:06 - Gündem

Cumhurbaşkanı Tatar, Evvel Zaman İçinde Luricina Panayırı’nı ziyaret etti

2024-10-07 11:05 - Yaşam

İğneden ipliğe zam yolda! Vergi ve cezalara yüzde 44 artış geliyor...

2024-10-07 11:06 - Ekonomi

Brezilya'da halk, yerel seçimler için sandık başına gitti

2024-10-07 12:05 - Dünya

Trafik denetimlerinde 362 sürücü rapor, 30 araç trafikten men edildi

2024-10-07 13:04 - Asayiş

İlgili Haberler

Kars'ta kışın habercisi hasat başladı: Çuvallar doldu taştı

14:06 - Yaşam

75 yıllık miras: İskemleci

11:05 - Yaşam

61'inci Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde ödüller sahiplerini buldu

01:06 - Yaşam

Dereboyu Şenliği Kumsal Park’taki çocuk etkinlikleri ile başladı

17:05 - Yaşam

Girne Arkın Group Fest 24, Duman grubunun kapanış konseriyle sona erdi

16:05 - Yaşam

Günün Manşetleri

Levent, YDÜ’yü mağlup etti

21:06 - Spor

Doğu Akdeniz Üniversitesi 14. Kumdan Heykel Festivali ve Yarışması yapıldı

20:05 - Kıbrıs

Eğitimci Müfide Akalın belgeseli KTÖS’te gösterildi

19:06 - Yaşam

Meclis heyeti Cenevre’de “Kıbrıs Kolaylaştırıcılar Grubu” toplantısına katıldı

18:05 - Gündem

Gazimağusa Belediyesi izinsiz faaliyet gösteren iki şahsa 80 bin TL ceza kesti

17:05 - Kıbrıs