E-sigara içenlerin akciğerinde Kovid’e benzer lezyonlar tespit edildi

Elektronik sigara kullanımı, sağlık uzmanları ve toplum sağlığı savunucuları arasında ciddi endişelere yol açmakta. Göğüs Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Orhan Yücel’in açıklamaları, e-sigaranın potansiyel sağlık risklerini ve özellikle gençler üzerindeki olumsuz etkilerini g

Sağlık - 2 ay önce

Göğüs Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Orhan Yücel, e-sigaranın gençler arasında hızla yayılmasının, bu yaş grubunun sağlığı üzerinde büyük bir tehdit oluşturduğunu belirtti.

Elektronik sigaralar, genellikle sigarayı bırakmak isteyenler için bir alternatif olarak pazarlansa da gerçekte bu ürünler kullanıcıları daha fazla bağımlı hale getiriyor. İçerdiği çeşitli kimyasallar ve yüksek nikotin oranları, gençleri ve yetişkinleri ciddi sağlık sorunlarıyla karşı karşıya bırakmakta. Yücel, e-sigaraların, içeriklerinin dünya genelinde kontrol edilememesi nedeniyle normal sigaralardan bile daha tehlikeli olabileceğini ifade etti.

"SADECE NİKOTİN DEĞİL, BAĞIMLILIK YAPICI BİRÇOK ZARARLI MADDE VAR"

Elektronik sigaraların içerdiği maddeler, genellikle kullanıcılar tarafından tam olarak bilinmemekte ve bu durum, sağlık üzerindeki olumsuz etkileri artırıyor.

Yücel, "E-sigara kullanımının sadece nikotin değil, aynı zamanda bağımlılık yapıcı birçok zararlı madde içerdiğini belirtmektedir. Özellikle gençler arasında yaygınlaşan bu ürünler, akciğerlerin immün sistemini zayıflatarak ciddi sağlık sorunlarına yol açabilmektedir. E-sigaraların içeriğindeki tatlandırıcılar ve aromalar, kullanıcıların bu ürünlere olan bağımlılığını artırmakta ve bu da sağlık risklerini daha da genişletmektedir" uyarısında bulundu.

"PASİF İÇİCİLİĞİ GİZLİ BİR TEHLİKE HALİNE GETİRİYOR"

Elektronik sigara dumanında yer alan zehirli maddeler ve nikotinin pasif içiciler için de ciddi bir risk oluşturduğuna işaret eden Doç. Dr. Yücel, “Elektronik sigaranın kokusuz olması, maruziyetin fark edilmemesine neden olurken bu durum pasif içicilerde de bağımlılığa ve toksik madde alımına yol açmaktadır. Normal sigaraların aksine, e-sigaralarda koku bulunmaması, pasif içiciliği gizli bir tehlike haline getirmektedir. Bu da, bu kişilerin daha fazla toksine maruz kalmasına ve hatta kanser riskinin artmasına neden olabilir” dedi.

"ERKEN YAŞTA ÖLÜMLERLE İLİŞKİLENDİRİLEBİLİR"

Doç. Dr. Yücel, e-sigara kullanımının kısa vadede bile ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirtti. Amerika’da yapılan araştırmalara dayanarak e-sigara kullanan kişilerin akciğerlerinde Kovid-19’a benzeyen lezyonlar tespit edildiğini ve bu durumun üç ay gibi kısa bir sürede bile görülebildiğini ifade etti.

"Bu bulgular e-sigaranın gençler arasında hızla yayılan bir sağlık tehdidi olduğunu gösterir" diyen Doç. Dr. Yücel, bu ürünlerin erken yaşta ölümlerle ilişkilendirilebileceğini ve e-sigara kullanımının potansiyel olarak ölümcül sağlık sorunlarına yol açabileceğini vurguladı.

Elektronik sigara kullanımının toplum sağlığı üzerindeki olumsuz etkileri, geniş bir yelpazeye yayılmakta. Doç. Dr. Yücel, bu ürünlerin sadece kullanıcılara değil, aynı zamanda toplum genelinde de ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirterek "E-sigara kullanımının yaygınlaşmasının özellikle gençler arasında bir alışkanlık haline gelmesi, toplum sağlığı açısından büyük bir endişe kaynağıdır. Sağlık uzmanları, bu konuda toplumun bilinçlendirilmesi ve gençlerin bu tehlikeli alışkanlıktan korunması için çağrıda bulunmaktadır" şeklinde konuştu.

"E-SİGARA, SİGARAYI BIRAKMAK İÇİN BİR ÇÖZÜM DEĞİL"

E-sigara kullanımının sağlık üzerindeki ciddi etkileri, hem gençler hem de yetişkinler için büyük bir tehlike oluşturmaktadır. Doç. Dr. Orhan Yücel, bu ürünlerin sigarayı bırakmak için bir çözüm olmadığı gibi aksine sağlık sorunlarını daha da artırabileceğine işaret ederek şunları söyledi:

"E-sigara kullanımının yaygınlaşmasının, toplum sağlığı üzerindeki potansiyel riskleri göz ardı edilemez. Bu nedenle, bireylerin bu konuda bilinçli olması ve sağlıklı yaşam tercihleri yapması büyük önem taşımaktadır. Elektronik sigaraların içerdiği tehlikeler ve sağlık riskleri konusunda farkındalığın artırılması, toplum sağlığı için atılacak önemli bir adımdır."

Haftanın Öne Çıkanları

Edirne'de bir evde 11 kaçak göçmen yakalandı

2024-07-27 18:06 - Gündem

Denizli'de üzüm hasadı başladı: 250 bin ton rekolte bekleniyor...

2024-07-27 19:05 - Gündem

Sen Nehri göz kamaştırdı

2024-07-27 19:06 - Spor

Aşırı inatçı 3 burç: Bu burçlar keçi gibi inat ediyor

2024-07-27 20:05 - Gündem

Buse Savaşkan’a destek sürüyor

2024-07-27 20:06 - Spor

Ali Çerkez Güreş Teşvik Ödülü

2024-07-27 21:05 - Spor

Kazakistan, olimpiyat tarihindeki ilk altın madalyasını kazandı

2024-07-27 21:06 - Gündem

Emekli aylığı kararı Meclis'te kabul edildi

2024-07-27 22:05 - Ekonomi

Avcılar eğitimde

2024-07-27 22:06 - Spor

Gönyelideki iş kazasında yaralanan Öztaş kurtarılamadı

2024-07-27 23:05 - Asayiş

İlgili Haberler

15 Eylül Dünya Prostat Kanseri Farkındalık Günü

01:06 - Sağlık

Prof. Dr. Şenol’dan kış mevsimi öncesinde COVID-19 vakalarında artış uyarısı

06:05 - Sağlık

Kıbrıs Otizm Derneği otizm spektrum bozukluğuyla ilgili sempozyum düzenliyor

10:05 - Sağlık

Bingöl Devlet Hastanesi'nden çalışanlarda tiroit nodülü tespit edilmesiyle ilgili skandal yanıt

06:05 - Sağlık

Sağlık emekçisini radyasyon vurdu

06:06 - Sağlık

Günün Manşetleri

KTTO Başkanı Deniz:Hayat pahalılığı ödeneğinin dört ayda bir verilmesi kararından dönülmeli

00:06 - Kıbrıs

Tatar: KKTC’nin ambargo ve izolasyonlar altında tutulması hukuk ihlalidir

23:06 - Gündem

Uluslararası Ödemeler Bankası, merkez bankalarından faizleri hızlı düşürmemelerini istedi

22:06 - Ekonomi

Alsancak’ta korkutan yangın!

21:06 - Kıbrıs

Tulga: Hasadı hızlı başlayan harnubun teşvik fiyatı belirlenmeli

20:05 - Kıbrıs