?>

Dünyanın dört bir yanından farkı sonbahar gelenekleri

Sonbahar, dünyanın farklı köşelerinde birbirinden ilginç ve renkli ritüellerle karşılanıyor. Doğanın değişimi, hasat zamanı ve kültürel inanışlar bu mevsimi birçok ülkede özel kılıyor. Her toplum, sonbaharı kendi gelenekleriyle kutlayarak mevsimin sunduğu güzellikleri ve a

Gündem - 3 saat önce

Sonbahar, her ülkenin kültüründe farklı anlamlar taşır ve bu geçiş dönemi çeşitli geleneklerle kutlanır. Mevsimin serinliği, doğanın renk cümbüşü ve hasat zamanının bereketi, dünya genelinde farklı etkinliklerle ve festivallerle karşılanır. İşte dünya ülkelerinden bazı ilginç ve benzersiz sonbahar gelenekleri...

1. Amerika Birleşik Devletleri - Şükran Günü

ABD’de sonbaharın en önemli geleneklerinden biri, Kasım ayında kutlanan Şükran Günü (Thanksgiving)’dür. İlk hasat dönemini kutlamak amacıyla ortaya çıkan bu gelenek, ailelerin bir araya gelip hindi ve balkabağı gibi geleneksel yemeklerle dolu bir sofrada buluşmasını içerir. Aynı zamanda, bu gün şükran duygusunun ve birlikteliğin kutlandığı önemli bir bayramdır.

2. Japonya - Momiji Gari (Sonbahar Yapraklarını İzleme)

Japonya’da sonbahar, Momiji Gari adı verilen yaprak izleme etkinlikleriyle kutlanır. Ülkenin dört bir yanında halk, ağaçlardaki kırmızı, turuncu ve sarı yaprakların güzelliğini izlemek için parklara ve doğa alanlarına akın eder. Tıpkı ilkbahardaki sakura (kiraz çiçeği) izleme geleneği gibi, sonbahar yapraklarını izlemek de Japon kültüründe büyük bir yere sahiptir.

3. Almanya - Oktoberfest

Almanya’nın en ünlü sonbahar festivali olan Oktoberfest, Bavyera’da Eylül ayının son haftası ve Ekim ayının başında düzenlenir. Dünyanın en büyük bira festivali olan bu etkinlik, bira, geleneksel Alman yemekleri ve halk danslarıyla dolu bir kutlamadır. İnsanlar dirndl ve lederhosen gibi geleneksel kıyafetler giyerek eğlenceye katılırlar.

4. Meksika - Ölüler Günü (Día de los Muertos)

Meksika’da Día de los Muertos (Ölüler Günü), sonbaharın önemli geleneklerinden biridir. 1-2 Kasım tarihlerinde kutlanan bu gün, ölen sevdiklerini anmak için düzenlenir. İnsanlar, ölen yakınlarının ruhlarını karşılamak ve onurlandırmak amacıyla evlerinde ve mezarlıklarda renkli sunaklar (ofrenda) hazırlar. İskelet kostümleri, renkli çiçekler ve özel yiyeceklerle dolu bu festival, ölümün bir kutlama olarak ele alındığı nadir kültürel geleneklerden biridir.

5. İskoçya - Samhain

İskoçya ve İrlanda’da Samhain, pagan kökenli bir sonbahar festivali olarak kutlanır. Sonbaharın sonunda, 31 Ekim’de kutlanan bu gelenek, yazın bitişini ve kışın başlangıcını simgeler. Aynı zamanda ölülerin ruhlarının dünyaya döndüğüne inanılan bir dönemdir. Bu festival, günümüzün Cadılar Bayramı’nın (Halloween) kökenini oluşturmuştur. Samhain’de ateşler yakılır, masallar anlatılır ve ruhlara saygı gösterilir.

6. Çin - Ay Festivali (Orta Sonbahar Festivali)

Çin’de sonbaharın en önemli geleneklerinden biri Ay Festivali’dir (Zhongqiujie), genellikle Eylül ayında kutlanır. Bu festival, dolunayın en parlak olduğu gecede, ailelerin bir araya gelerek ayı izlediği ve ay çöreği (mooncake) adı verilen tatlıları paylaştığı bir kutlamadır. Festivale, bolluk ve aile birliği temaları hâkimdir.

7. Hindistan - Diwali (Işık Festivali)

Sonbaharın sonunda kutlanan Diwali, Hindistan’da ışığın zaferini ve iyiliğin kötülüğe karşı galip gelişini kutlayan bir festivaldir. Ekim sonu ya da Kasım başında kutlanan Diwali’de evler renkli lambalar ve mumlarla süslenir, havai fişekler atılır ve sevdiklere tatlılar ikram edilir. Diwali, Hindistan’ın en büyük ve en önemli festivallerinden biridir.

Haftanın Öne Çıkanları

Dünyanın dört bir yanından farkı sonbahar gelenekleri

2024-09-21 17:06 - Gündem

UBP Kurultayı’nda oy verme işlemleri devam ediyor

2024-09-21 17:05 - Kıbrıs

TC Cumhurbaşkanı Erdoğan BM Genel Kurulu’na katılmak üzere ABD'ye gitti

2024-09-21 16:06 - Gündem

Kuzey Kore'ye 'yasa dışı' şekilde giren ABD askeri Travis King ordudan atıldı

2024-09-21 16:05 - Gündem

Galatasaray'da iki isim derbide yok!

2024-09-21 15:06 - Gündem

25. TÜRKSOY Opera Günleri’nin KKTC konserleri tamamlandı

2024-09-21 15:05 - Yaşam

Polis uyardı: Yoğun yağış Gazimağusa-İskele anayolunu olumsuz etkilediĺ

2024-09-21 14:06 - Kıbrıs

İran’ın cesur kadınları

2024-09-21 14:05 - Yaşam

Kürtajda ceninin yarısı içerde kaldığı iddiasıyla suç duyurusunda bulundu

2024-09-21 13:06 - Gündem

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ve eşi Sibel Tatar, Mor ve Ötesi konserini izledi

2024-09-21 13:05 - Yaşam

İlgili Haberler

Jose Mourinho'dan derbi öncesi açıklama! 'Onlar bizden daha iyi diyemem'

19:06 - Gündem

Gözaltına alınmıştı: Sakaryaspor Başkanı Gökhan İn'i darp edene ters kelepçe!

18:06 - Gündem

TC Cumhurbaşkanı Erdoğan BM Genel Kurulu’na katılmak üzere ABD'ye gitti

16:06 - Gündem

Kuzey Kore'ye 'yasa dışı' şekilde giren ABD askeri Travis King ordudan atıldı

16:05 - Gündem

Galatasaray'da iki isim derbide yok!

15:06 - Gündem

Günün Manşetleri

Çayırova köyünde meydana gelen hortum zarara yol açtı

19:05 - Kıbrıs

Sürücüler bu yola dikkat!

18:05 - Kıbrıs

UBP Kurultayı’nda oy verme işlemleri devam ediyor

17:05 - Kıbrıs

TC Cumhurbaşkanı Erdoğan BM Genel Kurulu’na katılmak üzere ABD'ye gitti

16:06 - Gündem

25. TÜRKSOY Opera Günleri’nin KKTC konserleri tamamlandı

15:05 - Yaşam