Bilim bitki bazlı yağlar için neler söylüyor?

Sağlıklı ve sağlıklı olmayan bitki bazlı yağlar bulunuyor. Peki, bilime göre gerçekten hangisi zararlı?

Gündem - 1 ay önce

Araştırmalar, fazla işlenmiş gıdalarda bulunan yağların zararlı olduğunu söylüyor. Bu ne demek oluyor? Bitki bazlı olsa da bu yağlar, fazla işlenmiş gıdalarda kullanıldıklarında insanlarda iltihaplanmaya ve bazı hastalıklara sebep olabileceği bir süredir bilim tarafından aktarılıyor.

Sağlık uzmanları bitkisel yağların toksik olabileceğini söylüyor. Hatta akne ve kilo alımı gibi bilinen etkilerinin aksine kansere ve kısırlığa dahi sebep olabilirler.

Doktorlara göre bitkisel yağları tamamen kesmek yerine sağlıklı ve dengeli bir şekilde tüketmek en doğrusu. Bitkisel tohum yağları arasında kanola yağ, mısır yağı, pamuk yağı, üzüm çekirdeği yağı, soya yağı, ayçiçek yağı, pirinç yağı ve fıstık yağı bulunuyor. Zeytinyağı, avokado yağı ve hindistan cevizi yağı bu kategoride yer almıyor.

Söz konusu yağlar daha çok paketli ve işlenmiş gıdalarda kullanıldığı için sosyal medyada bu tohum yağlarının tüketiminin tamamen toksik olduğuna yönelik paylaşımlarda önemli bir artış oldu. Bu tarz tohum yağları, yapılış biçimleri nedeniyle genellikle çok fazla işleniyor olmasına ek olarak fast food restoranlarında da çok kullanılıyor.

Uzmanlar, bu yağlarda yüksek seviyede omega-6 olduğunu söylüyor. Bu insanlarda iltihaplanmaya neden olabilir.

Tohum yağlarının bazıları fazla işlenmeseydi hem E vitamini hem de fenol açısından zengin olacakları için aslında 'tamamen zararlı' değiller. Yine de işlendikleri ve farklı alanlarda fazla miktarlarda kullanıldıkları için sağlıklı olmaktan uzaklaşıyorlar.

İşlenmiş ve çok yağlı yiyeceklerden kaçınmak bu yağların toksik etkisinden kurtulmayı kolaylaştırabilir. Ancak yine de ayçiçek yağını evde kullanmak da eşit oranda zararlı mı? Uzmanların farklı görüşleri olsa da ağır basan görüş, evde de olsa bu yağların tüketiminin azaltılması yönünde oluyor. Evde zeytinyağı gibi sağlıklı olan yağlarla yemeklerin yapılması öneriliyor olsa da ayçiçek ve benzeri yağları evde kullanmak, dışadaki fast food zincirlerinde bu yağlarla yapılan kızartmaları tüketmekten daha yararlı olabilir.

Haftanın Öne Çıkanları

Bilim bitki bazlı yağlar için neler söylüyor?

2024-08-07 06:05 - Gündem

Epic Games'te indirim var! Hangi oyunlar indirime girdi?

2024-08-07 05:05 - Gündem

Kadın cinayetlerinde 'Akıl sağlığı yok' savunması

2024-08-07 04:06 - Politika

ABD'de Çin asıllı aktivist, Pekin yönetimine bilgi aktarmaktan suçlu bulundu | Dış Haberler

2024-08-07 03:05 - Dünya

Bangladeş'te Nobel Barış Ödüllü Muhammed Yunus, geçiş hükümetinin başına atandı | Dış Haberler

2024-08-07 02:05 - Dünya

Cinsel saldırı suçundan aranan şahıs yakalandı

2024-08-07 01:06 - Gündem

Son Dakika: Buse Naz Çakıroğlu, Paris 2024'te finale yükseldi!

2024-08-07 00:06 - Gündem

Manisa’da korkunç olay… Tarlada uyuyan çocuğu öldürdü: Çocuğun yakınları da silahla saldırdı!

2024-08-06 23:06 - Gündem

Olimpiyat gururumuz Buse Savaşkan KKTC’ye döndü

2024-08-06 22:06 - Kıbrıs

Eşi hamileydi… 43 yaşındaki erkek ormanda ölü bulundu

2024-08-06 22:05 - Gündem

İlgili Haberler

Müge Anlı ile Demet Akalın arasında ‘Narin’ polemiği

19:05 - Gündem

Muğla’da HPV aşısı için başvurular başladı

17:06 - Gündem

Cumhurbaşkanı Tatar, Kişisel Verileri Koruma Kurulu Başkan ve üyeleriyle görüştü

17:05 - Gündem

İYİ Parti'den istifa eden Uzunköprü Belediye Başkanı Martin, CHP'ye katıldı

16:06 - Gündem

Başkan Geçit, Samanköy’deki Ulaşım Yatırımlarını İnceledi

15:06 - Gündem

Günün Manşetleri

Tatlısu’da bisiklet ve yürüyüş turu

19:06 - Spor

Ombudsmanın 37’nci dönem raporu kamuoyuyla paylaşıldı

18:06 - Kıbrıs

Cumhurbaşkanı Tatar, Kişisel Verileri Koruma Kurulu Başkan ve üyeleriyle görüştü

17:05 - Gündem

2. Uluslararası MÜZler Sanat Sempozyumu kapsamında “Bir Dostluk Yolu” sergisi açılıyor

16:05 - Yaşam

“Yedidalga Kültür Sanat Festivali” cumartesi yapılıyor

15:05 - Yaşam