?>

Avrupa'da demans vakalarının 2060 yılına kadar yüzde 92'ye kadar artması bekleniyor

Tıp dergisi Nature Medicine dergisinde pazartesi günü yayınlanan bir araştırma, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki (ABD) demans vakalarının 2060 yılına kadar iki katına çıkabileceğini öngörüyor. Nature Medicine’deki…

Sağlık - 4 saat önce

Tıp dergisi Nature Medicine dergisinde pazartesi günü yayınlanan bir araştırma, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki (ABD) demans vakalarının 2060 yılına kadar iki katına çıkabileceğini öngörüyor.

Nature Medicine’deki bu yeni çalışma, 55 yaşından sonra demans geliştirme riskinin önceki tahminlerin iki katına çıkarak yüzde 42 olduğunu ortaya koydu. Araştırmacılar, bu artışın nüfusun yaşlanmasıyla bağlantılı olduğunu belirtiyor.

Yeni çalışmaya göre, demans vakalarının artış oranı bölgelere göre değişiklik gösteriyor. Batı Avrupa’da yüzde 74, Orta Avrupa’da yüzde 82 ve Doğu Avrupa’da yüzde 92’lik bir artış öngörülüyor.

Önceki araştırmalar da nüfusun yaşlanması ve büyümesi nedeniyle küresel demans vakalarının artacağını tahmin etmişti. Örneğin, 2022 yılında yapılan bir çalışmada, 2019'da 57,4 milyon olan küresel vaka sayısının 2050'de 153 milyona ulaşabileceği öne sürülmüştü.

Uzmanlar, yüksek tansiyonun kontrol altına alınması ve beyne zarar veren diğer sağlık sorunlarının önlenmesi gibi adımların demans riskini azaltabileceğini vurguluyor.

New York Üniversitesi (NYU) Langone Health'ten çalışmanın eş yazarı Dr. Josef Coresh, “Araştırmalarımız, orta yaşta yaptıklarınızın demans riskini büyük ölçüde etkilediğini açıkça gösteriyor,” dedi.

-“Demans sadece Alzheimer değil”

Bir ismi ya da anahtarlarınızı nereye koyduğunuzu daha uzun sürede hatırlamak, yaşlılıkta görülen tipik bir durumdur. Ancak demans yaşlanmanın normal bir parçası değil; hafıza, dil ve diğer bilişsel işlevlerin ilerleyici kaybı. Yaşlanmak başlı başına en büyük risk ve nüfus hızla yaşlanmakta.

Alzheimer bunun en yaygın türü ve sonunda buna yol açan sessiz beyin değişiklikleri, belirtiler ortaya çıkmadan yirmi yıl önce başlayabilir.

Diğer türler arasında kalp hastalığı veya küçük felçlerin beyne giden kan akışını bozduğu vasküler demans yer alıyor. Birçok kişide farklı nedenler olabiliyor, yani vasküler sorunlar Alzheimer semptomlarını daha da kötüleştirebiliyor.

Belirli bir yaştan itibaren kalan potansiyel yaşam süresi boyunca riskin ölçülmesi, halk sağlığı önerilerine ve tıbbi araştırmalara rehberlik edebilir.

Miami Üniversitesi Alzheimer uzmanı Dr. James Galvin, “Bu, bir kişinin bunayacağının garantisi değil” uyarısında bulunuyor. Dr. Galvin her ne kadar yeni bulgulara ulaşılan çalışmaya katılmamış olsa da, bulguların diğer araştırmalarla uyumlu olduğunun altını çiziyor.

-“Demans riski yaşa göre farklılık gösteriyor” …Bunama riskini azaltmaya yardımcı olmanın yolları

Araştırmacılar, genel olarak, 55 yaşından sonra yaşam boyu bunama riskinin erkekler için yüzde 35, kadınlar için ise yüzde 48 olduğu sonucuna vardı.

İnsanların kontrol edemeyeceği bazı risk faktörleri vardır: bunlar arasında yaş ve yaşamın son dönemlerinde Alzheimer olasılığını artıran APOE4 adlı bir gen varyantının atalardan miras alınıp alınmadığı yer alıyor.

Ancak insanlar ileride bunamaya katkıda bulunan sağlık sorunlarını önlemeye ya da en azından geciktirmeye çalışabilir.

Miami Üniversitesi Alzheimer uzmanı Dr. James Galvin, “kalbiniz için iyi olan beyniniz için de iyidir,” diyerek, herkesi egzersiz yapmaya, obeziteden kaçınmaya ve kan basıncını, diyabeti ve kolesterolü kontrol etmeye çağırıyor.

Galvin ayrıca, “sosyal ve bilişsel olarak da aktif kalın” dedi. Galvin, yaş ilerledikçe sosyal izolasyona yol açabilecek işitme kaybının ortaya çıkması halinde insanları işitme cihazlarını denemeye çağırıyor: “Üzerinde kontrolümüz olan şeyler var ve bence bu şeyler yaşlandıkça daha iyi bir beyin inşa etmek için gerçekten çok önemli olacaktır.”

Haftanın Öne Çıkanları

Öğrencilerin aileleri şikayette bulundu: Kolejde 'öğretmen cinsel istismarda bulundu' iddi

2025-01-08 20:06 - Gündem

Maliye Bakanı Berova, Dr. Fazıl Küçük’ün vefatının 41’inci yıldönümü dolayısıyla mesaj yayımladı

2025-01-14 18:06 - Kıbrıs

Başkan Kılıç; Aile Geleneğimize ve İnancımıza Aykırı Olan Oyun Sergilenmemeli

2025-01-08 21:05 - Gündem

Kamu çalışanlarından 'sefalet ücreti' eylemi: Genel grev uyarısı!

2025-01-14 18:06 - Ekonomi

DSÖ: Gazze'de 12 binden fazla kişi tıbbi tahliyeye ihtiyaç duyuyor

2025-01-08 21:06 - Dünya

Sigarayı bırakmada nakit para ödülü etkili oluyor!

2025-01-14 19:06 - Gündem

Kasımpaşa, Fenerbahçe'yi konuk edecek!

2025-01-08 21:06 - Spor

Bu yöntemler ile ideal kilonuza ulaşmayı kolaylaştırın: İnsülin direncini kırmanın 7 etkili yolu

2025-01-14 20:05 - Yaşam

UNICEF: Yeni yıl Gazze'deki çocuklar için daha fazla ölüm ve acı getirdi

2025-01-08 22:05 - Dünya

“Katolik Kilisesinde Namaz” isimli şiir kitabı yarın akşam tanıtılıyor

2025-01-14 20:06 - Yaşam

İlgili Haberler

Kötü anıları sildirmek artık mümkün

09:05 - Sağlık

Geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamalarına ilişkin tartışmalar sürüyor: Sağlıkta ‘sülük’ lobisi

04:06 - Sağlık

KTTB “Yenidoğan Canlandırma Eğitimi” düzenledi

02:05 - Sağlık

Kış aylarında çocukların bağışıklık sistemini güçlendirme tavsiyeleri

14:05 - Sağlık

Tabipler Birliği, Verem Eğitimi ve Farkındalık Haftası dolayısıyla mesaj yayımladı

12:05 - Sağlık

Günün Manşetleri

Real Madrid-Maccabi Tel Aviv maçında tarihi skor

16:05 - Spor

Avustralya Açık

15:05 - Spor

Türkiye’nin milli uydusu Fergani FGN-100-d1 yörüngesine yerleşti

14:06 - Gündem

Avrupa'da demans vakalarının 2060 yılına kadar yüzde 92'ye kadar artması bekleniyor

13:05 - Sağlık

CTP Kalkanlı Ocak Kongresi gerçekleşti… Okan Ceylangüden yeniden başkan seçildi

12:05 - Kıbrıs